OK

OK Cancel

Thank you

Close

Šta je menopauza: uzroci, simptomi, faze i lečenje

Menopauza je prirodni završetak menstrualnog ciklusa. Baš kao i pubertet, koji označava početak, ovo je biološka promena, univerzalna za sve žene, a opet individualna u smislu određenih simptoma i vremena pojave predmenopauze i menopauze. Svaka od milijardu žena koja je starija od 50 godina proći će kroz menopauzu koja će za nju biti jedinstvena.

menopauza

Zašto naziv menopauza?

Termin „menopauza“ osmislio je 1816. francuski fizičar Charles de Gardanne u svom izdanju“Avis aux femmes qui entrent dans l’âge critique” (“Savet ženama koje ulaze u kritične godine”). Reč dolazi od medicinskog latinskog naziva menopausis, grčki meno što znači „mesec“ i pausis kao pauza(1), pa se menopauza smatra medicinskim stanjem. Većina žena oseća neke simptome dok prolaze kroz nju. Procenjuje se da će 8 od 10 žena imati još neke simptome pored neredovne menstruacije pre i posle menopauze(2).

Koje su faze menopauze?

Menopauza je stanje u kojem telo više ne proizvodi jajne ćelije, estrogen i progesteron, a menstruacije prestaju. Postoje 3 faze: period predmenopauze, menopauza i postmenopauza. Predmenopauza ili perimenopauza počinje kad poremećaji hormona uzrokuju simptome menopauze. Sama menopauza se klinički definiše kao 12 uzastopnih meseci bez menstruacije. Kad se to dogodi, (Koliko traje menopauza?) oko 51. godine, nastupa faza postmenopauze.

Prepoznavanje simptoma predmenopauze

Ne postoji tačan trenutak za početak simtpoma menopauze. Znaci – naleti vrućine u nepravilnim periodima, duboki umor, poremećaj sna i promene raspoloženja, mogu početi bilo kada, počevši od nekoliko meseci do 10 godina pre gubitka menstruacije. To je faza perimenopauze (Perimenopauza i menopauza: koji su rani simptomi?). Jajnici usporavaju proizvodnju estrogena, a hipotalamus, tj. hipofiza, preterano pokušava da nadoknadi nedostatak. Stvara hormone koji naše jajnike teraju da jače rade usled čega žene osećaju nalete estrogena. U ovoj fazi predmenopauze postoje brojni simptomi prevelike količine estrogena: nepravilni ciklusi, duže, teže menstruacije, intenzivniji predmenstrualni sindrom, bolne grudi, teške noge, zadržavanje vode, veća iritabilnost. Ako koristite pilule, ovo prelazno razdoblje može da protekne potpuno neprimetno. Važno je napomenuti da postoje i kulturološke razlike u simptomima: manji broj Japanki, Koreanki i žena iz Jugoistočne Azije ima nalete vrućine od žena u Americi(3).

Koji su simtpomi menopauze?

Posle divljanja hormona, konačni pad estrogena, progesterona, DHEA-e i ostalih hormona u menopauzi utiče na telo, um i kožu. Žene se žale na poremećaj sna, depresivna stanja, probleme sa pamćenjem, tzv. „mentalna magla“, gubitak libida, bolove i nalete vrućine (Šta su valunzi tokom menopauze i kako ih sprečiti?)  od kojih pati oko 80% žena. Pad estrogena remeti regulaciju telesne temperature za šta je opet odgovoran hipotalamus, telesni termostat koji šalje pogrešne poruke da je telo pretoplo i pokreće reakciju valunga: pojačani otkucaji srca, širenje krvnih sudova, aktivacija znojenja i svih prirodnih mehanizama koji efikasno spuštaju telesnu temperaturu. Kada je vruće ili kad radimo aerobne vežbe, ovaj mehanizam funkcioniše savršeno. Kad se to dogodi bez upozorenja, ovi nekontrolisani i spontani naleti vrućine koji započinju od vrata i šire se prema licu, ponekad praćeni i crvenilom, mogu biti vrlo neprijatni. Smanjenje unosa kofeina, začinjene hrane, alkohola i cigareta može da pomogne pri ublažavanju valunga, uz nošenje garderobe od prozračnih materijala u kojima se osećamo prijatnije.

Prepoznavanje simptoma menopauze na koži

I koža je pod uticajem hormonskih promena koje određuje menopauza. Gubitak DHEA-e, hormona mladolikosti kože, i estrogen utiču ne samo na nivo kolagena i elastina, vlakana koja obezbeđuju tonus i gustinu kože, već i na stabilno obnavljanje iste, što dovodi do progresivnog stanjivanja svakog sloja kože. Istovremeno se smanjuje stvaranje sebuma (Kako menopauza utiče na  Vašu kožu? Akne, suvoća…). Tanja, suvlja, manje čvrsta i manje blistava koža ubrzano stari. Sada je trenutak da počnete da koristite negu posebno formulisanu za kožu u menopauzi. Uključivanje aktivnih sastojaka koji ciljano deluju na kolagen i čvrstinu, i da koža bude bolje nahranjena, može pomoći u borbi protiv gubitka čvrstine sa kojim se žene suočavaju u menopauzi.

Šta je postmenopauza?

To je period nakon menopauze, koji započinje kada žena celih godinu dana nema menstruaciju. U postmenopauzi, kada se stabilizuje nivo hormona, telo se prilagođava na svoju novu ravnotežu, a neke žene čak imaju osećaj veće energije posle dugo vremena. Mnoge žene takođe pirmećuju manje bolova, manje problema sa spavanjem, snižen nivo anksioznosti i promene težine kada prođe menopauza. Ali, za neke žene u ovoj fazi postmenopauze simptomi menopauze mogu se i dalje javljati još otprilike 4 godine nakon poslednje menstruacije(4).

Lečenje menopauze

Iako je nemoguće sprečiti prestanak menstruacija, procenjuje se da se 20% žena odlučuje na hormonsku substitucionu terapiju (HST) kako bi ublažile simptome menopauze nadoknađivanjem hormona koji su na nižim nivoima. Ali hormonska terapija nosi i određene rizike o kojima treba razgovarati sa doktorom. Holistički pristup – zdrava kombinacija aktivnog načina života, zdrave ishrane i druženja, može Vam pomoći da se osećate bolje tokom menopauze. Pokušajte da pratite svoju menopauzu. Preuzmite aplikaciju za menopauzu ili jednostavno vodite dnevnik beležeći način života, ishranu, vežbanje i kada se javljaju određeni simptomi, kako biste shvatili šta ih uzrokuje, a šta ih najbolje ublažava.  Baš kao i pojava menstruacije kod žene, i njen prestanak je univerzalan, a opet u potpunosti individualan. Godine u kojima žena ulazi u menopauzu variraju, čak od majke do ćerke ili od sestre do sestre, a jedina univerzalnost je sama menstruacija. Kroz tri faze menopauze žena može bolje odgovoriti na pitanje „Šta je menopauza?“ otvorenim razgovorom o simptomima i deljenjem isprobanih tretmana koji ih ublažavaju.

1. https://www.etymonline.com/word/menopause
2. https://www.nhs.uk/conditions/menopause/symptoms/
3. Harvard Health Publishing: Perimenopauza: trnovit put do menopauze https://www.health.harvard.edu/womens-health/perimenopause-rocky-road-to-menopause
4. https://www.nhs.uk/conditions/menopause/symptoms/

Objavljeno

go to top