OK

OK Cancel

Thank you

Close

Šta su valunzi tokom menopauze i kako ih ublažiti?

Valunzi ili naleti vrućine jedni su od nuspojava hormonskih promena i najpoznatiji simptom menopauze. Zašto se javljaju i kako se nositi sa njima?

Šta su valunzi tokom menopauze i kako ih ublažiti

80% žena ima valunge i noćno znojenje i oni su jedni od najčešćih uzroka osećaja neprijatnosti tokom menopauze (Šta je menopauza?). Naleti vrućine mogu da se jave tokom perimenopauze, perioda pre menopauze koji prosečno traje 5 godina (1), i tokom 10 godina u postmenopauzi. Razumevanje valunga prvi je korak u  lakšem životu sa njima.

Šta su valunzi?

Valunzi su iznenadni, nekontrolisani i spontani osećaji vrućine koji započinju u vratu i licu i često su praćeni crvenilom i znojenjem, a ponekad neposredno nakon njih sledi i jeza. To je dnevni ekvivalent često intenzivnijim noćnim znojenjima, takođe vrlo čestom simptomu menopauze.

Valunzi i menopauza

Opadanje nivoa estrogena remeti mehanizam regulacije telesne temperature koji se nalazi u hipotalamusu, prirodnom termostatu tela. Kada rad ove žlezde naruši hormonalna neravnoteža, ona šalje pogrešnu poruku da je telo pretoplo, što pokreće porast otkucaja srca i širenje krvnih sudova uzrokujući crvenilo i znojenje – sve prirodne mehanizme hlađenja tela. To može biti korisno leti, ali neprijatno kad se dogodi iznenada i uhvati nas nespremne. Većina žena ove nalete vrućine doživi tokom perimenopauze (Perimenopauza i menopauza: koji su rani simptomi?), ali oni mogu da potraju još neko vreme posle menopauze.

Šta pomaže kod naleta vrućine?

Nagle nalete vrućine mogu da pogoršaju brojni faktori poput intenzivnih emocija, stresa ili alkohola. Izbegavanje kofeina, začinjene hrane i cigareta može da pomogne u smanjenju valunga i noćnog znojenja, a odabir komotne odeće i prozračnih tkanina pružiće Vam osećaj prijatnosti.

Pokušajte da se opustite što je više moguće i to će pomoći Vašem telu da se bolje suoči sa stresnim situacijama. Redovne aerobne vežbe, yoga i meditacija mogu da pomognu, a manje razmišljanja o valuzima može da ublaži nervozu pre i posle njih.

Precizirajte okidače vodeći dnevnik simptoma menopauze i zapisujući unos hrane i pića, kao i vreme kad se javljaju naleti vrućine. To će Vam pomoći da ustanovite obrazac i pomoćiće Vam da pronađete način kako da proredite ove neželjene epizode.

Povrh svega, pomirite se s tim i pokušajte da ignorišete – iščekivanje je obično gore i promene verovatno nisu toliko primetne kao što Vi mislite.

Vaša koža noću: borba protiv uticaja lošeg sna

Mnoge žene se susreću sa poremećajem spavanja tokom menopauze, u velikoj meri zbog noćnog znojenja i nemira. Ako telo nema svoje ključno vreme za obnavljanje, biološki mehanizmi potrebni za regeneraciju kože i detoksikaciju mogu da budu pogođeni i koža može da izgubi sjaj, postane isušena, neujednačena i natečena. Protiv toga delujte dodatnim aktivnim sastojcima koji koži pomažu da pronađe osećaj prijatnosti i sjaj (čak i kad je san narušen) kao što su Pro-xylane™, hijaluronska kiselina, hedion i HEPES, u kombinaciji sa sastojcima za dekongestiju koji lice čine svežijim nakon buđenja.

Da li dodaci ishrani deluju na valunge?

Poput većine simptoma menopauze, i naleti vrućine i noćna znojenja teško se u potpunosti uklanjaju bez hormonskog lečenja pod nadzorom lekara, ali određeni dodaci ishrani na biljnoj bazi mogu pomoći da se olakšaju određeni simptomi, uključujući i valunge.

Isprobajte biljke sa delovanjem sličnim estrogenu: noćurak, konopljika, soja, hmelj, pa čak i crvena detelina, poznati su po sposobnosti da smanje nalete vrućine. Dodajte rodiolu i magnezijum za regulaciju raspoloženja i uvek pitajte apotekara, naturopatu ili nutricionistu za doziranje kako biste optimizovali lečenje.
Ono što može biti dosadan simptom za jednu ženu, iscrpljujuće je za drugu, ali uvek postoji način da se olakša život sa naletima vrućine tokom menopauze.

1. Vichy, Menopauza, uputstvo za upotrebu, str. 11

go to top