OK

OK Cancel

Thank you

Close

Kako menopauza utiče na Vašu kožu? Gubitak čvrstine, suva koža

Kako menopauza menja Vašu kožu? Menopauza utiče na Vaše telo (Koji su glavni efekti menopauze na Vaše telo) kada jajnici prestaju da proizvode hormone estrogen i progesteron. U predmenopauzi, tokom menopauze i u postmenopauzi žene primećuju promene u strukturi lica i sveukupnoj čvrstini kože. Za kratko vreme gornji sloj kože se stanjuje i postaje vidljivo više izboran.  Koža može da postane suvlja, osetljiva, sa povremenim svrabom, a mogu se pojaviti i menopauzalne akne. Predstavljamo Vam razloge zbog kojih se ubrzava starenje kože u menopauzi i načine kako da se uspori taj proces.

Kako menopauza utiče na Vašu kožu Gubitak čvrstine, suva koža

Uticaj menopauze

Kroz opservaciju i analizu promena na koži kod hiljade žena, Vichyjevi stručnjaci sada razumeju da gubitak estrogena nije ni izbliza jedini problem kože u menopauzi. Tokom tog burnog razdoblja smanjuju se i nivoi drugih hormona, uključujući DHEA (dehidroepiandrosteron). Nauka je dugo utvrđivala vezu između gubitka ovog prohormona koje telo prirodno proizvodi i starenja kože. Takođe, Vichy je odredio da 38 procesa u koži na nivou epidermisa ili dermisa zavisi od DHEA-a, što otkriva njegovu osnovnu ulogu u održavanju mladolikosti kože. U trenutku kada žena ulazi u menopauzu do 90% DHEA-a u telu je već iščezlo. Istraživanja pokazuju da DHEA, kada se nanosi topikalno, deluje na kolagen, debljinu epidermisa, hidrataciju i stvaranje sebuma, boreći se protiv najprimetnijih promena kroz koje koža žena prolazi u menopauzi: gubitak gustine i suvoća (1).

Zašto je koža u menopauzi isušena i svrbi?

Uzrok suvoće kože žena u menopauzi je opadanje nivoa hormona DHEA-a i estrogena (Šta je menopauza?). Koža koja se prirodno hidrirala svojim vlastitim sebumom sada je progresivno suvlja zbog istovremenog otpuštanja lipida i stvaranja sebuma što uzrokuje svrab. Koža u postmenopauzi sadrži do 57% manje esencijalnih lipida koji je hrane, nego koža u predmenopauzi. Dermatolozi savetuju usvajanje rutine nege kože koja će nadoknaditi ovo specifično usporavanje: „Najpre obnovite funkciju barijere kože, koja omogućava dobru hidrataciju“, kaže dr. Shannon Humphrey.  Sad je vreme da pređete na hranljivije kreme za intenzivno nahranjenu kožu i njenu zaštitu i obnavljanje funkcije barijere.

Kako negovati kožu u menopauzi?

Uključivanje aktivnih sastojaka koji oponašaju višestruko delovanje DHEA-a u koži pomoći će da se uspori ubrzano starenje u menopauzi. Tražite hranljive aktivne sastojke koji suzbijaju stanjivanje epidermisa i „papirnati“ izgled kože karakterističan za menopauzu. Revolucionarni sastojak, ProxylaneTM, podstiče sintezu molekula i epidermis radi delovanja na čvrstinu i smanjenje bora. Sastojci poput hediona, koji utiču na stvaranje lipida, suzbijaju opadanje proizvodnje sebuma. Kao i u svakoj etapi života, suvoj koži u menopauzi pogoduju dermatološki referentni hidratantni aktivni sastojci – hijaluronska kiselina i glicerin za sprečavanje suvoće i svraba.

Šta su menopauzalne akne?

Suva koža i gubitak čvrstine ključni su problemi, ali za neke žene menopauza (Perimenopauza i menopauza: koji su rani simptomi?) može uzrokovati akne sa kojima su se pozdravile u mladosti. Koji su medicinski razlozi menopauzalnih akni? Estrogen i progesteron igraju ulogu u regulaciji stvaranja androgena, muških hormona koji smanjuju sebum. Zato kad padne nivo ženskih hormona, prekomerno lučenje androgena može da uzrokuje nakupljanje sebuma na epidermisu što pokreće akne. Nega za kožu ciljanog delovanja, obično umerena i kratkotrajna, može da pomogne u lečenju menopauzalnih akni. Kombinujte gel za svakodnevno pranje sa maskom i pilingom, jednom do dvaput nedeljno, kako biste uklonili višak sebuma. Takođe će pomoći i upotreba dnevne hidratantne nege sa SPF-om, jer sunce može da uzrokuje akne, i noćne kreme, formulisane za kožu u menopauzi. Ako menopauzalne akne ne nestanu, posetite dermatologa.

Pristupite menopauzi holistički

Dermatolog dr. Humphrey savetuje holistički pristup menopauzi i postmenopauzi. „Važno je uzeti u obzir opšte dobrostanje: fizički izgled i zdrava koža samo su mali deo opšteg dobrog stanja. Zdrava ishrana, fizička aktivnost, smanjenje stresa, poboljšanje kvaliteta života – sve to zajedno olakšava period menopauze.”

1. Studija DHEAge: Baulieu i dr., 2000., studija u saradnji sa L’Oréal Recherche

Objavljeno

go to top