OK

OK Cancel

Thank you

Close

Koliko traje menopauza?

Žene koje će tek ući u menopauzu obično su u zabludi da je kraj menstruacije promena sa jasnim početkom i vremenom završetka. Do 2020. milijardu žena će biti starije od 50 godina i posvedočiće da je trajanje menopauze, kao i njeni simptomi, vrlo individualno.

menopauza

Faze menopauze

Za razumevanje trajanja menopauze (Šta je menopauza?) najpre treba da razumemo da postoje 3 faze menopauze: predmenopauza ili perimenopauza, menopauza i postmenopauza. Proces koji vodi do menopauze, predmenopauza ili perimenopauza, može da počne bilo kada, nekoliko meseci ili čak 10 godina pre nogo što menstruacije zaista prestanu.

Predmenopauza: prepoznavanje simptoma

Nepravilni periodi naleta vrućine simptomi su ulaska u predmenopauzu i smatraju se početkom prvih hormonskih poremećaja (Šta su valunzi?)  koji se na početku mogu javljati češće, potom izostati ili biti u dužim ili kraćim intervalima, uz promene u količini menstrualnog krvarenja(1). Ostali simptomi da počinje predmenopauza uključuju umor, poremećaje spavanja i promene raspoloženja. Važno je zapamtiti da ta faza može proći neopaženo ako se uzimaju kontraceptivne pilule. Prosečno trajanje ovog predmenopauznog perioda je 5 godina.

Menopauza i postmenopauza: definicije.

U ovoj predmenopauznoj fazi nepravilnih menstrualnih ciklusa ponekad mogu proći meseci bez ijedne menstruacije. Žene misle da je nastupila menopauza, ali sve dok ne prođe 12 uzastopnih meseci bez menstruacije, ne smatra se da je žena u menopauzi. Od tog trenutka, kada prođe čitavih godinu dana od poslednje menstruacije, smatra se da ste u postmenopauzi.

Raspon godina za menopauzu: od 45. do 55. godine

Pošto godine u kojima žene ulaze u menopauzu variraju, i uz stvarno trajanje ove predfaze, raspon godina za menopauzu je između 45. i 55. godine. Ako žena uđe u menopauzu pre 40. godine, to se smatra preuranjenom menopauzom, pre 45. godine reč je o ranoj menopauzi, a posle 55. godine govorimo o kasnoj menopauzi. Uzimajući u obzir preuranjenu, ranu i kasnu, menopauza prosečno nastupa su 51. godini. Od tada se smatra da je žena u postmenopauzi i simptomi menopauze kod nekih žena mogu da potraju i 4 godine nakon poslednje menstruacije(2). Sa većinom promena na Vašem telu iza Vas, postmenopauza je period prilagođavanja, kada se stvari fizički i emocionalno smiruju.

Koža u menopauzi

Pošto hormoni u našem telu divljaju tokom sve 3 faze menopauze, vidljiv je uticaj i na našoj koži. Gubitak estrogena, zajedno sa procesom starenja kože, rezultira smanjenjem nivoa kolagena i sinteze elastina, ali to nije sve. U menopauzi se smanjuje nivo još jednog prirodnog hormona koje telo stvara – DHEA-a.

Opadanje nivoa hormona DHEA u menopauzi

Vichy je ustanovio da je DHEA ključan za 38 procesa kod mlade kože, zato je smanjenje nivoa tog hormona u pozadini nekih od najvidljivijih promena na koži u menopauzi. Dolazi do progresivnog stanjivanja kože. Istovremeno se smanjuje i produkcija sebuma, pa je koža manje prirodno nahranjena preko svoje vlastite hidratante supstance i neizbežno postaje sve više suva (Kako menopauza utiče na Vašu kožu?  Akne, suvoća …) . Tanja, suvlja, manje čvrsta i manje blistava koža ukazuju na to da se starenje kože, koje smo dosad nekako kontrolisali, ubrzava. Sada je trenutak da poboljšate svoju rutinu nege dodavanjem intenzivnih hranljivih krema ujutru i uveče. Potražite negu za kožu posebno formulisanu za žene u menopauzi koja sadrži anti-age aktivne sastojke koje pomažu koži da kompenzuje nedostatak DHEA-a. Aktivni sastojci mogu da povećaju debljinu epidermisa kako bi koža duže bila punija i čvršća, sve dok traje menopauza.

1. Promene u starenju ženskog reproduktivnog sistema https://medlineplus.gov/ency/article/004016.htm
2. https://www.nhs.uk/conditions/menopause/symptoms/

go to top