OK

OK Cancel

Thank you

Close

Perimenopauza i menopauza: koji su rani simptomi?

Da li počinje? Ne postoji tačno vreme kada se pojavljuju simptomi menopauze.
Perimenopauza, prelazni period pre menopauze, kada se menjaju nivoi hormona, može da započne bilo kada, od nekoliko meseci do čak 10 godina pre menopauze i prosečno traje 5 godina. Nastavite da čitate ako osećate fizičke i fiziološke promene koje ne možete da objasnite, ako ste već prepoznali rane simptome ili ste jednostavno znatiželjni i želite da budete bolje pripremljene na ono što čeka svaku ženu.

Perimenopauza i menopauza koji su rani simptomi

Simptomi menopauze: kada ih očekivati

Menopauza (Šta je menopauza?) je završetak menstruacije. Ona je klinički definisana kao period od 12 uzastopnih meseci bez menstruacije što označava trenutak kada su jajnici prestali da otpuštaju jajne ćelije. Obično se javlja između 45. i 55. godine, ali to varira jer smo sve različite. Stadijum pre ove cele godine bez menstruacije zove se perimenopauza ili predmenopauza. Ova dva termina znače isto: prelazni period između prvih hormonalnih promena i potpunog prestanka mesečnih ciklusa.

Perimenopauza: koji su rani simptomi?

Nije uvek lako odrediti prve znake i vrlo često rani znaci menopauze ne budu dijagnostikovani. Kod svog doktora možete da proverite nivoe hormona preko testa krvi i potvrdite da li ste u perimenopauzi. Možda mislite da još niste u tom stadijumu, zato evo par simptoma na koje treba da pripazite. Naleti vrućine (Šta su valunzi?) se javljaju kad hipofiza i hipotalamus u mozgu pokušaju da stimulišu jajnike da proizvode estrogen potreban telu, a čija se proizvodnja usporava. Sa tom prekomernom aktivnošću povećava se telesna temperatura. Ostali rani simptomi uključuju neredovne menstruacije, jače promene raspoloženja i PMS, umor i velike promene u navikama spavanja, kao i osetljivosti grudi.

Menopauza: određivanje ranih znakova:

Perimenopauza traje prosečno 5 godina pre menopauze. U poslednjih godinu do dve ovog perioda ubrzava se opadanje nivoa estrogena u telu  (Koji su glavni efekti menopauze na telo?). U ovom periodu žene imaju i druge rane simptome uz nalete vrućine. Oko 40% žena u perimenopauzi ima problema sa spavanjem, oko 10-20% promene raspoloženja, kod nekih žena menstruacije prestaju odjednom, a kod drugih mogu se godinama nepravilno javljati i nestajati (1).

Tretiranje ranih menopauzalnih simptoma

Postoji više rešenja kako držati pod kontrolom nezgodnije simptome menopauze. Zanimljivo je da, prema Harvard Women’s Health Watch, naleti vrućine nisu globalna pojava što ukazuje na to da bi stil života mogao biti presudan. Mnogo manje žena iz Japana, Koreje i Južne Azije ima nalete vrućine od Amerikanki, ali neophodno je detaljnije istraživanje da se zaključilo zašto je to tako. Nikad nije kasno da se počnete sa vežbanjem, prestanete da pušite i manje konzumirajte alkohol. Dobro je i održavati primerenu telesnu težinu, dovoljno spavati i imati ujednačenu ishranu.

1. Harvard Health Publishing: Perimenopauza: Trnovit put do menopauze https://www.health.harvard.edu/womens-health/perimenopause-rocky-road-to-menopause

go to top