OK

OK Cancel

Thank you

Close

Koji su glavni efekti menopauze na Vaše telo?

Postoji više od 30 poznatih simptoma (1) menopauze i svaka žena ih ne iskusi sve, a verovatno ćete se susreti sa barem nekoliko. Od noćnog znojenja do bolnih dojki, kao uvod u glavne simptome menopauze na koje treba da pripazimo.

Koji su glavni efekti menopauze na Vaše telo

Menopauza (Šta je menopauza?) je prelazno životno razdoblje vođeno hormonskim promenama dok Vaše telo prestaje da proizvodi estrogen. Sa mučninom u perimenopauzi, (Perimenopauza i menopauza – rani simptomi?) uobičejenom u godinama koje vode do menopauze – trenutka u kojem niste imali menstrualni ciklus 12 meseci – i oskudna krvarenja nakon menopauze uz noćno znojenje, bolne dojke i grčeve, paleta brojnih i različitih simptoma je široka. Objašnjeno je tek nekoliko glavnih simptoma menopauze.

Naleti vrućine i noćno znojenje: žene i menopauza

Estrogen reguliše hipotalamus koji određuje temperaturu, zato kad nivo tog hormona počne da opada, Vaš telesni termostat više ne funkcioniše kako treba i može doći do reakcije pregrevanja kada to nije potrebno. Nosite komotnu odeću ili pidžame, koristite laganu posteljinu, izbegavajte začinjenu hranu i alkohol i dodajte soju i tofu u svoju ishranu – dokazano je da pomažu kod naleta vrućine (Šta su valunzi tokim menopauze i kako ih sprečiti?).

Oskudna krvarenja posle menopauze

Vaš mesečni ciklus regulišu estrogen i progesteron i kad nivoi tih hormona počnu da se menjaju, Vaše menstruacije mogu da postanu nepravilne uz nešto oskudnog krvarenja između njih. To je uobičajeni uticaj menopauze, budite spremne, čak i ako mislite da ste zauvek završile sa menstruacijom.

Bol u dojkama tokom menopauze

Vaše grudi će možda biti osetljive i bolne tokom perimenopauze, kako se nivo progesterona diže, a estrogena pada. Nosite grudnjak dobre veličine i prestanite da pušite ako već niste, jer to može da spreči reakcije tela na hormonske promene. Bol obično prestaje kada prestane i menstruacija i kada uticaji menopaze počnu da slabe.

Perimenopauzalna mučnina

Hormonske promene mogu da naruše Vašu probavu, a mučnina je uobičajeni problem i čest simptom menopauze. Jedite polako, pijte više vode i izbegavajte masnu hranu, a nekim ženama protiv mučnine pomaže i đumbir.

Dobijanje na težini povezano sa menopauzom

Još jedan simptom menopauze je dobijanje na težini. Reč je o prosečno 4-7 kg više na vagi (2) i to obično počinje tokom perimenopauze kada se ubrzava gubitak mišićnog tonusa uz sveukupno usporavanje metabolizma i pojačava želja za slatkim. Povećanjem intenziteta aktivnosti i smanjenjem masnoća i šećera, vagu možete da držite pod kontrolom. Pošto muški hormoni (androgeni) nadjačavaju estrogene, masnoća je takođe preraspodeljena sa donjeg na gornji deo tela, zato možete da primetite da ste pali za jedan konfekcijiski broj na donjem delu tela, ali i da ste dobili na stomaku i struku.

Menopauza je velika životna promena sa brojnim simptomima. Neki se mogu ublažiti ishranom, vežbom i dodacima ishrani, a drugima će trebati tretman pod nadzorom lekara. Za sve treba strpljenja, zato ne budite strogi prema sebi dok plovite kroz menopauzalne godine.

1. https://megsmenopause.com/symptoms/
2. Vichy, Menopauza, uputstvo za upotrebu, str. 14

Objavljeno

go to top