OK

OK Cancel

Thank you

Close

Treba li prestati sa uzimanjem kontraceptivnih pilula u predmenopauzi? Kako menopauza deluje na plodnost?

Prestanak korišćenja kontraceptivnih pilula je odluka koja treba da se donese na osnovu simptoma koje osećate i na osnovu preporuke ginekologa.

Treba li prestati sa uzimanjem kontraceptivnih pilula u predmenopauzi?  Kako menopauza deluje na plodnost?

U perimenopauzi menstrualni ciklus je nepravilan, ali to ne podrazumeva siguran polni odnos, jer žene ne prestaju odjednom biti plodne.
Zato  preporučujemo da sledite preporuke ginekologa u periodu ulaska u menopauzu. 

I u menopauzi možete biti plodni

Pošto plodnost kod žena ne prestaje odmah, osnovna preporuka je da se posavetujete sa ginekologom, a u slučaju da ne postoji mogućnost odlaska ginekologu u kratkom roku, preporuka bi bila da nastavite sa pilulom u perimenopauzi.

Evo i ZAŠTO malo detaljnije

Smanjenje broja folikula u jajnicima započinje od 35. godine i ubrzava se u predmenopauzi i uzrokuje smanjenje plodnosti. Iako se veoma razlikuje od žene do žene, verovatnoća da će žena neočekivano da zatrudni posle 45. godine je oko 15%. To je razlog zbog koga se seksualno aktivnim ženama preporučuje kontracepcija u perimenopauzi (1).

Perimenopauza ili predmenopauza, prelazni period koji prethodi menopoauzi, može da traje od nekoliko meseci do nekoliko godina.
Definišu ga hormonske promene koje uzrokuju neredovne menstruacije.
Provera hormona ili lečenje u perimenopauzi se ne preporučuju jer nivoi hormona umogome variraju, što interpretaciju čini teškom i potencijalno netačnom. Zato je nastavak uobičajene metode kontracepcije najsigurnija opcija, jer plodnost još uvek može biti snažna.

Posle 50. godine opasnost od trudnoće je mala, ali se lokalna kontracepcija ipak preporučuje.

Ženama preporučujemo da prekinu sa uzimanjem pilula kako bi proverile da li se menstrualni ciklus vraća ili ne. Jednom kad nastupi menopauza, jajnici više ne proizvode folikule ili hormone koji omogućuju trudnoću.
Ključne činjenice koje treba upamtiti:

• Ne postajete neplodni čim uđete u predmenopauzu.
• Mogućnost trudnoće nakon 45. godine je oko 15%.

Brzinski savet:

● Redovno se konsultujte sa ginekologom kako biste znali kada da prestanete sa uzimanjem kontraceptivnih pilula.

IZVORI

1.  Lambert M, Begon E, Hocké C. La contraception après 40 ans. RCP Contraception CNGOF 2018.

Najčitanije

Koliko traje menopauza?

ZDRAVLJE

Koliko traje menopauza?

Žene koje će tek ući u menopauzu obično su u zabludi da je kraj menstruacije promena sa jasnim početkom i vremenom završetka. Do 2020. milijardu žena će biti starije od 50 godina i posvedočiće da je trajanje menopauze, kao i njeni simptomi, vrlo individualno.

Pročitaj članak

Perimenopauza i menopauza: koji su rani simptomi?

ZDRAVLJE

Perimenopauza i menopauza: koji su rani simptomi?

Da li počinje? Ne postoji tačno vreme kada se pojavljuju simptomi menopauze. Perimenopauza, prelazni period pre menopauze, kada se menjaju nivoi hormona, može da započne bilo kada, od nekoliko meseci do čak 10 godina pre menopauze i prosečno traje 5 godina. Nastavite da čitate ako osećate fizičke i fiziološke promene koje ne možete da objasnite, ako ste već prepoznali rane simptome ili ste jednostavno znatiželjni i želite da budete bolje pripremljene na ono što čeka svaku ženu.

Pročitaj članak

Različiti simptomi starenja na kosi

ZDRAVLJE

Različiti simptomi starenja na kosi

Nema sumnje da se tokom menopauze vaše telo menja, koža opušta, a promene se dešavaju čak i na kosi. Još juče živahne, bujne kovrdže, sada su griva bez sjaja i volumena. Jasno je da ova promena može da bude nuspojava koju je teško prihvatiti.

Pročitaj članak

Šta je menopauza: uzroci, simptomi, faze i lečenje

ZDRAVLJE

Šta je menopauza: uzroci, simptomi, faze i lečenje

Menopauza je prirodni završetak menstrualnog ciklusa. Baš kao i pubertet, koji označava početak, ovo je biološka promena, univerzalna za sve žene, a opet individualna u smislu određenih simptoma i vremena pojave predmenopauze i menopauze. Svaka od milijardu žena koja će 2020. godine biti starija od 50 godina proći će kroz menopauzu koja će za nju biti jedinstvena.

Pročitaj članak

go to top