OK

OK Cancel

Thank you

Close

Treba li prestati sa uzimanjem kontraceptivnih pilula u predmenopauzi? Kako menopauza deluje na plodnost?

Prestanak korišćenja kontraceptivnih pilula je odluka koja treba da se donese na osnovu simptoma koje osećate i na osnovu preporuke ginekologa.

Treba li prestati sa uzimanjem kontraceptivnih pilula u predmenopauzi?  Kako menopauza deluje na plodnost?

U perimenopauzi menstrualni ciklus je nepravilan, ali to ne podrazumeva siguran polni odnos, jer žene ne prestaju odjednom biti plodne.
Zato  preporučujemo da sledite preporuke ginekologa u periodu ulaska u menopauzu. 

I u menopauzi možete biti plodni

Pošto plodnost kod žena ne prestaje odmah, osnovna preporuka je da se posavetujete sa ginekologom, a u slučaju da ne postoji mogućnost odlaska ginekologu u kratkom roku, preporuka bi bila da nastavite sa pilulom u perimenopauzi.

Evo i ZAŠTO malo detaljnije

Smanjenje broja folikula u jajnicima započinje od 35. godine i ubrzava se u predmenopauzi i uzrokuje smanjenje plodnosti. Iako se veoma razlikuje od žene do žene, verovatnoća da će žena neočekivano da zatrudni posle 45. godine je oko 15%. To je razlog zbog koga se seksualno aktivnim ženama preporučuje kontracepcija u perimenopauzi (1).

Perimenopauza ili predmenopauza, prelazni period koji prethodi menopoauzi, može da traje od nekoliko meseci do nekoliko godina.
Definišu ga hormonske promene koje uzrokuju neredovne menstruacije.
Provera hormona ili lečenje u perimenopauzi se ne preporučuju jer nivoi hormona umogome variraju, što interpretaciju čini teškom i potencijalno netačnom. Zato je nastavak uobičajene metode kontracepcije najsigurnija opcija, jer plodnost još uvek može biti snažna.

Posle 50. godine opasnost od trudnoće je mala, ali se lokalna kontracepcija ipak preporučuje.

Ženama preporučujemo da prekinu sa uzimanjem pilula kako bi proverile da li se menstrualni ciklus vraća ili ne. Jednom kad nastupi menopauza, jajnici više ne proizvode folikule ili hormone koji omogućuju trudnoću.
Ključne činjenice koje treba upamtiti:

• Ne postajete neplodni čim uđete u predmenopauzu.
• Mogućnost trudnoće nakon 45. godine je oko 15%.

Brzinski savet:

● Redovno se konsultujte sa ginekologom kako biste znali kada da prestanete sa uzimanjem kontraceptivnih pilula.

IZVORI

1.  Lambert M, Begon E, Hocké C. La contraception après 40 ans. RCP Contraception CNGOF 2018.

go to top