OK

OK Cancel

Thank you

Close

Sve što trebate znati o prijanjajućoj peruti

 • favoris

Ako niste sigurni kako da tretirate perut, mi imamo odgovore. Nastavite sa čitanjem i saznajte sve što je potrebno o prijanjajućoj peruti.

Sve što trebate znati o prijanjajućoj peruti

Tačno ili netačno: postoji samo jedan tip peruti


NETAČNO

Perut se deli na 2 glavne kategorije: suvu i masnu perut.

Kod masne peruti (pityriasis steatoides) prisutne su debele, masne, žućkaste ljuske koje nastaju na vlasištu, a suva perut je (pityriasis capitis) tanja i laganije teksture.

Suva perut se lako odvaja od vlasišta, a masna se nakuplja na njemu i ljuske se postepeno slažu jedna na drugu što uzrokuje masni izgled kose od korena.

Tačno ili netačno: samo masna kosa ima perut


NETAČNO

Iako je masna (poznata i kao prijanjajuća) perut posledica (između ostalog) i prekomerne tvorbe masnoće, perut se može pojaviti i pojavljuje se na svim tipovima, dužinama i teksturama kose, od masne do suve.

Loše ispiranje šampona ili drugih proizvoda za oblikovanje kose može da uzrokuje perut i zato ako primetite sivkaste ili beličaste ljuskice kod četkanja ili češljanja kose, svakako temeljno isperite kosu prilikom sledećeg pranja.

Tačno ili netačno. Perut=prljava kosa


Na nastanak peruti mogu da utiču brojni činioci uključujući hormone, ishranu, genetiku, stres ili reakcije na hemikalije i sastojke.

Kako je i navedeno, preterano pranje kose može da uzrokuje suvu perut ako ne isperete dobro kosu.

Sa druge strane, masna perut je rezultat viška sebuma na vlasištu pa se pojavljuje bez obzira na Vaše navike pranja kose.

Ako brinete o čistoći kose, piling može pomoći pri uklanjanju viška sebuma i mrtvih ćelija kože i njime se postiže vlasište koje škripi od čistoće i koje je bolje pripremljeno za tretmane protiv peruti.

VAŠA RUTINA

 • 1-vichy-dercos-pilirajuci-sampon-protiv-peruti-sampon-za-osetljivo-vlasiste-protiv-peruti-piling-za-teme-masna-kosa

  DERCOS

  PILING ŠAMPON PROTIV PERUTI

  Šamponiranje

  Piling šampon za uklanjanje prianjajuće peruti

 • 1-dercos-sampon-protiv-peruti-za-suvu-kosu-sampon-za-osetljivo-vlasiste-suva-kosa-perutanje-seboreja-osetljiva-koza-glave
 • 1-vichy-dercos-sampon-protiv-peruti-za-normalnu-kosu-za-masnu-kosu-masna-kosa-perut-svrab-masno-vlasiste-masno-teme-masna-koza-glave
 • Najčitanije

  Da li je moguće zaustaviti opadanje kose?

  Nega Kose

  Da li je moguće zaustaviti opadanje kose?

  Opadanje kose može biti uzrokovano raznim faktorima, od problema sa zdravljem do nedostataka vitamina u telu pa i do nekih ozbiljnijih stvari. Glavni uzroci za koje potrošači smatraju da neposredno utiču na opadanje kose, osim genetike, su i stres, zagađenje, umor, pušenje, nepovoljni tretmani kose, hormonske promene, neadekvatna ishrana i problemi na koži glave.

  Pročitaj članak

  NAJČEŠĆA PITANJA O GUBITKU KOSE KOD ŽENA

  Nega Kose

  NAJČEŠĆA PITANJA O GUBITKU KOSE KOD ŽENA

  Postoji verovanje da je gubitak kose problem koji najčešće pogađa muškarce, međutim postoje periodi i životne faze u kojima i žene gube kosu. O pitanjima koje žene imaju o gubitku kose pričamo sa Anom Kovačević, stručnom saradnicom za edukaciju VICHY.

  Pročitaj članak

  Šta je masa kose?

  Nega Kose

  Šta je masa kose?

  Primećujete da Vam je u poslednje vreme rep tanji? Kao deo naše serije publikacija o opadanju i istanjivanju kose Vichy objašnjava sve o masi kose te o načinu na koji Dercos Densi Solutions deluje na njeno jačanje.

  Pročitaj članak

  go to top