OK

OK Cancel

Thank you

Close

Otvoren razgovor sa ženama koje su rekle NE pauzi u menopauzi

Uz edukaciju i otvoren razgovor, menopauza nije bauk. Zato smo porazgovarali sa divnim damama i stručnjacima koje su sa nama podelile svoja iskustva sa menopauzom.

clanak slika

Za početak, da predstavimo 3 hrabre dame koje su odlučile reći NE pauzi u menopauzi, pa mogu da budu inspiracija, primer i motivacija ostalim ženama koje prolaze kroz ovo razdoblje.

clanak slika

Zanimao nas je i pogled stručnjaka na ovu ženama, još uvek, osetljivu temu. Prof. dr. Svetlana Vujović, endokrinolog sa Medicinskog fakulteta u Beogradu, predsednica Srpskog udruženja za menopauzu i članica Svetskog borda za menopauzu otkrila je najčešće brige sa kojima se žene nose, ali takođe i iznela argumente koji bi te brige trebalo da umanje. Sa dipl. pharm. spec. Tanjom Milošević smo razgovarali o tome šta žene najviše zanima kada traže savet u apotekama, a za nas je otkrila i kako doživljava ovaj prirodan proces u životnom razdoblju do kojeg je i sama došla.

clanak slika

Kako ste prihvatili period menopauze u svom životu?
Ljiljana: Sama pomisao da je period menopauze prirodan proces kroz koji prolazimo u zivotu, davala mi je pozitivan stav, pa tako i smernice voditi se porukama svog organizma.
Marijana: Menopuzu sam dočekala spremno, jer sam se edukovala o njoj preko interneta, društvenih mreža, časopisa, knjiga. Sve fizičke i psihičke promene sam prihvatila kao nešto normalno.
Branka: Problemi sa hormonima jesu ti koji utiču na raspoloženje, ali kada dođe taj trenutak, ja stanem sa poslom koji obavljam, okrenem se prema sebi i tražim u sebi snagu da izađem što mirnije iz te situacije.

Treba li pričati o menopauzi sa drugaricama?
Ljiljana: Podrška smo jedna drugoj. Otvoren razgovor rezultira edukativnim smernicama ka pozitivnoj promeni stila života.
Marijana: Sramota je biti nekulturan, nevaspitan, bahat, mrzeti, lagati, krasti... A biti u menopauzi je divno!
Branka: Sa drugaricama redovno razmenjujem iskustva, potrebno je imati otvoren um i, kao što rekoh, u svakom smislu svakoga dana raditi na sebi da bi naša krila ostala neoštećena.
Tatjana Milošević, dipl. pharm. spec.: Bilo bi mnogo lepo da žene više razgovaraju o ovom problemu, jer bi tako bile svesne da nisu same u onome što im se dešava. Međutim, smatram da za rešavanje problema, ipak treba da se obrate lekaru ili farmaceutu. Internet nas svakako povezuje i predstavlja značajan izvor tačnih informacija sa jedne strane, ali isto tako nas obasipa velikim brojem potpuno neosnovanih, netačnih i ponekad opasnih rešenja za određene probleme.
Prof. dr. Svetlana Vujović: Ne postoji sramna tema. Nema tabua u medicini. Postoji samo znanje i neznanje, kao i odluka ko kako želi da živi. Ako neko želi da sve prepusti prirodi i da živi kao da nema medicine – treba mu dopustiti. Međutim, pre ženine odluke o tome, a njena odluka je presudna, neophodno je pružiti joj prave informacije.

Dolaze li žene u apoteku po savet i šta ih najviše zanima?
Tatjana Milošević, dipl. pharm. spec.: Pacijentkinje apoteku doživljavaju kao mesto gde mogu da dobiju stručan savet za „male probleme“, odnosno za probleme koji, po njihovom mišljenju, nisu razlog za odlazak kod lekara. Najčešće su to valunzi, promene raspoloženja i nesanica. Pored toga, vrlo često traže savet i pacijentkinje kojima je propisana hormonska supstituciona terapija, prema kojoj skoro svaka žena, ima određenu vrstu straha. Ono što sam ostavila za kraj, a za šta je apoteka najčešće mesto savetovanja, je nega. Na prvom mestu svakako nega kože lica i tela, ali i nega kose i intimnog područija.

Koje preparate žene najčešće traže kao pomoć u periodu menopauze?
Tatjana Milošević, dipl. pharm. spec.: U menopauzi se uglavnom koriste suplementi biljnog porekla. Biljke, pored toga što mogu da pomognu, mogu da pokažu i svoja neželjena dejstva i zato je važno koristiti ih po savetu farmaceuta. Često se  traži savet o izboru preparata za negu kože i kose. U menopauzi se potrebe kože menjaju i važno je pomoći ženi da izabere adekvatan preparat, koji će odgovarati upravo njenoj koži.

Osim biljnih preparata, kakav je stav žena prema hormonskoj terapiji?
Prof. dr. Svetlana Vujović: Najveći strah žena je od dobijanja karcinoma dojke ako se uvede hormonska terapija. Treba znati da žene umiru 9 puta češće od kardiovaskulnih bolesti, kao posledice nedostatka estrogena, nego od karcinoma dojki! A niko se ne plaši da umre od kardiovaskulnih bolesti. Najnovija naučna saznanja opovrgavaju ranija mišljenja da terapija estrogenima dovodi do karcinoma dojki. Da je to istina, najviše karcinoma dojki bi imale trudnice u 3. trimestru trudnoće, koje tada imaju koncentraciju estrogena 2000 puta veću od normalne! Najčešće se karcinomi dojke javljaju kod žena koje ne koriste hormonsku terapiju u menopauzi, imaju niske estrogene i visoke vrednosti hormona insulina, koji započinje proces nastajanja karcinoma kod osoba koje imaju genetsku predispoziciju.

clanak slika

Šta se događa sa kožom lica usled promene hormona?
Prof. dr. Svetlana Vujović: Zbog pada ženskih hormona, u menopazi dolazi do smanjenja potkožnih struktura, kolagena, elastina, vezivnog tkiva, što doprinosi izgledu lica tokom starenja. Kada shvate da se nešto značajno promenilo u izgledu obraćaju se plastičnim hirurzima radi "zatezanja" delova lica. Međutim, ukoliko nema dovoljno estrogena efekti će biti ograničenog trajanja i procedure će morati da se ponavljaju. Uz terapiju polnim hormonima, važno je hidriranje kože i primena kvalitetnih krema.

Šta biste preporučili ženama koje čeka menopauza ili onima koje su već u menopauzi?
Ljiljana: U menopauzi svaka žena treba da se okrene sebi i poboljša kvalitet života na svim poljima. Bićemo zdraviji, veseliji i srećniji ukoliko navike i stil života korigujemo u skladu sa menopauzom. Preventivni postupak, pored redovnih lekarskih kontrola, podrazumeva i kvalitetnu negu vašeg tela, lica, kože i kose. Očuvanje mladalačkog izgleda i vedrog duha. Zadržite i poboljšajte blistavost uz kozmetičke preparate Vichy. Kao i ja.
Marijana: Veći deo prethodnog života ste negde trčale: za decom, mužem, na posao, na roditeljske sastanke, treninge... Kod kuće ste bile: čistačice, kuvarice, vaspitačice, psiholozi, lekari... Došlo je vreme da sednete na zasluženi tron, namestite krunu i uživate u ostatku života!
Branka: Menopauza nas priprema za godine kada se više moramo okrenuti prema sebi, zato mislim da treba hrabro i sa osmehom ući u to razdoblje!
Tatjana Milošević, dipl. pharm. spec.:Za sve probleme koji im narušavaju kvalitet života, bilo da su oni estetski ili funkcionalni, treba da potraže rešenje. Ako problem ne može u potpunosti da se reši, sigurno može da se ublaži. U svakodnevnom radu, ne propuštam priliku da uverim svoje pacijentkinje da opravdanje za neodlazak kod ginekologa ne postoji.
Prof. dr. Svetlana Vujović: Svetski bord za menopauzu obavezuje sve lekare koji se bave ovom oblasti da prevedu ženu iz reproduktivnog perioda u menopauzu bez ijedne tegobe. To znači da kada prva menstruacija ne dođe na vreme treba uraditi hormonske analize, pronaći uzroke i ispraviti ih. U tom slučaju se nastavlja normalno menstruiranje (preporučeno do 55. godine, ali i kasnije), a tegobe tipične za menopauzu se ne javljaju.

Delujte! Budite dnevna doza podrške, inspiracije i motivacije drugim ženama. Podelite svoje iskreno iskustvo koristeći #mojeiskustvosmenopauzom na društvenim mrežama i pomozite nam u razbijanju ove tabu teme uvođenjem otvorenog razgovora među ženama.

Tek ste počeli sa edukacijom o meopauzi? U ovoj kampanji, Vichy okuplja i širi znanje nastalo tokom 20 godina naučnih istraživanja o menopauzi i nauke o koži. Pročitajte savete stručnjaka na našoj platformi Nema pauze u menopauzi ili sačuvajte na svom računaru digitalnu brošuru sa konkretnim savetima stručnjaka o pravilnoj ishrani, fizičkoj aktivnosti i nezi kože i kose.

Nosite svoje godine ponosno! Uz Vichy Neovadiol liniju moguće je „oživeti” kožu i postići blistaviji, lepši ten u ovom specifičnom periodu života. Neovadiol linija je revolucionarno anti-age rešenje koji nudi dnevnu i noćnu negu protiv starenja kože u menopauzi, vraćajući joj izgled i osećaj mladolikog tena. Vaša koža je u trenu sveža i blistava, čvršća, punija i preoblikovana.

clanak slika

clanak slikaPovodom Svetskog dana menopauze koji obeležavamo u oktobru, Vichy vam poklanja! Uz kupovinu jednog ili više proizvoda iz Neovadiol linije, potražite svoju poklon torbicu sa uzorcima rutine za negu kože i kose u menopauzi. Promocija traje tokom oktobra u odabranim apotekama i online apotekama. Potražite najbližu apoteku.

Objavljeno

VAŠA RUTINA

neovadiol-phytosculpt-balzam-za-masazu; preoblikovanje-kontura; donji-deo-lica; zatezanje-vrata; vichy; anti-age; protiv-bora; menopauza; krema-za-lice; nega-lica; bore-smejalice; bore-na-licu

PHYTOSCULPT Nega za vrat i konture lica

Učvršćuje vrat. Preoblikuje konture lica.

( 2 comments )

go to top