OK

OK Cancel

Thank you

Close

Kako tretirati različite tipove peruti

 • favoris

Ako ne možete da se rešite peruti ma šta da pokušate, možda je vreme da promenite tretman. Objasnićemo Vam kako da tretirate suvu i masnu perut (poznatu i kao prijanjajuća), kao i razlike između njih.

Kako tretirati različite tipove peruti

Suva perut vs. masna perut: koja je razlika?


Suva perut

Suva perut ima ljuskastu teksturu i tanje, bele ili sive čestice koje lako padaju na Vaša ramena kada se počešete ili četkate. Ovaj tip peruti se obično leči posebnim šamponima. Piling vlasišta može pomoći u smirivanju suvog vlasišta ili vlasišta sa svrabom. 

Masna perut
Masna perut je različita od suve peruti po tome što je prati povećana produkcija sebuma na skalpu. Taj višak sebuma reaguje sa gljivicom Malassezia zbog čega dolazi do formiranja debelih, masnih ljuspi koje se lepe za vlasište i teško uklanjaju, čak i posle šamponiranja. Perut je dakle deblja, ljepljivija i masnija, a ljuskice se nakupljaju jedna na drugu stvarajući masni sloj. Uz to, ovaj tip peruti se uglavnom  vraća jer sebum podstiče razvoj gljivice Malassezia i tako nastaje začarani krug.

Kako tretirati različite tipove peruti


Suva perut se obično tretira šamponom ciljanog dejstva, a masna perut – poznata i kao prijanjajuća –se lepi za vlasište i teško uklanja. Birajte tretmane na bazi pilinga umesto uobičajenog šampona kako bi se uklonile najdeblje ljuspice. Istovremeno tražite  piling sastojke poput salicilne kiseline (prisutne u mnogim tretmanima) kako biste dugoročno pobedili perut. Hidratantni sastojci poput glicerola mogu pomoći u smirivanju iritacija i crvenila, i zato tražite formulu koja je i nežna i efikasna.

VAŠA RUTINA

 • 1-vichy-dercos-pilirajuci-sampon-protiv-peruti-sampon-za-osetljivo-vlasiste-protiv-peruti-piling-za-teme-masna-kosa

  DERCOS

  PILING ŠAMPON PROTIV PERUTI

  Šamponiranje

  Piling šampon za uklanjanje prianjajuće peruti

 • 1-dercos-sampon-protiv-peruti-za-suvu-kosu-sampon-za-osetljivo-vlasiste-suva-kosa-perutanje-seboreja-osetljiva-koza-glave
 • 1-vichy-dercos-sampon-protiv-peruti-za-normalnu-kosu-za-masnu-kosu-masna-kosa-perut-svrab-masno-vlasiste-masno-teme-masna-koza-glave
 • Najčitanije

  Da li je moguće zaustaviti opadanje kose?

  Nega Kose

  Da li je moguće zaustaviti opadanje kose?

  Opadanje kose može biti uzrokovano raznim faktorima, od problema sa zdravljem do nedostataka vitamina u telu pa i do nekih ozbiljnijih stvari. Glavni uzroci za koje potrošači smatraju da neposredno utiču na opadanje kose, osim genetike, su i stres, zagađenje, umor, pušenje, nepovoljni tretmani kose, hormonske promene, neadekvatna ishrana i problemi na koži glave.

  Pročitaj članak

  NAJČEŠĆA PITANJA O GUBITKU KOSE KOD ŽENA

  Nega Kose

  NAJČEŠĆA PITANJA O GUBITKU KOSE KOD ŽENA

  Postoji verovanje da je gubitak kose problem koji najčešće pogađa muškarce, međutim postoje periodi i životne faze u kojima i žene gube kosu. O pitanjima koje žene imaju o gubitku kose pričamo sa Anom Kovačević, stručnom saradnicom za edukaciju VICHY.

  Pročitaj članak

  Šta je masa kose?

  Nega Kose

  Šta je masa kose?

  Primećujete da Vam je u poslednje vreme rep tanji? Kao deo naše serije publikacija o opadanju i istanjivanju kose Vichy objašnjava sve o masi kose te o načinu na koji Dercos Densi Solutions deluje na njeno jačanje.

  Pročitaj članak

  go to top