OK

OK Cancel

Thank you

Close

KAKO HORMONSKA JOGA SMANJUJE SIMPTOME MENOPAUZE?

Da li znate šta je hormonska joga i koje su njene prednosti? Sve žene koje se svakodnevno susreću sa simptomima predmenopauze i menopauze, zasigurno će izvući vrlo korisne informacije iz ovog članka. Kako za sve postoji zdrava alternativa, tako je Renata Reiner, sertifikovana instruktorka Hormonske joge, odlučila da sa nama podeli par odličnih saveta.

Šta je Hormonska joga?


Sistem vežbi poznat kao Hormonska joga terapija još devedesetih godina je osmislila brazilski psiholog i poznati joga terapeut Dinah Rodrigues. Reč je o jedinstvenom sistemu vežbi i terapeutskoj metodi koja deluje kao prirodna terapija, ujedno i snažan detox, preko koje se postiže i ponovo uspostavlja hormonska ravnoteža u telu. Hormonska joga je izuzetno dinamična, energetski snažna metoda pomoću koje se čisti i dovodi u harmoniju energetsko telo, a zatim se preko tehnika koncentracije i vizualizacije aktivirana energija usmerava u endokrine žlezde: jajnike, nadbubrežne žlezde, štitnu žlezdu i hipofizu.

Pri tome se koriste klasični položaji iz hata joge koji naglašeno aktiviraju endokrine žlezde, napredne tehnike disanja bastrika i vatrena pranajama koji snažno masiraju sve unutrašnje organe i jajnike, i tradicionalne tibetanske tehnike usmeravanja energije. Suština je u intenzivnom bastrika disanju preko koga aktiviramo vlastitu energiju i istovremeno energetske centre na suptilnom nivou usklađujemo sa endokrinim sistemom na fizičkom nivou. Na taj način telo samo počinje da stimuliše proizvodnju hormona.

Bastrika se smatra kraljicom pranajama tehnika. Radi se o vrlo intenzivnom načinu disanja kojim organizam čistimo od toksina, a istovremeno aktiviramo vlastitu energiju i pokrećemo celokupni endokrini sistem. Pored toga, bastrika deluje na celokupno zdravlje, podmlađuje organizam tako što ubrzava razmenu kiseonika i ugljen-dioksida. Na taj način se ubrzava metabolizam i pojačava cirkulacija. Brzi i ritmični pokreti dijafragme masiraju i stimulišu organe trbušne duplje. Takođe, bastrika aktivira mozak, poboljšava koncentraciju i dovodi do mentalne bistrine.

Danas je izuzetno važno da žena bude informisana i da zna šta sve može da učini za svoje zdravlje.

Renata Reiner, sertifikovana instruktorka Hormonske joge

Kome se preporučuje Hormonska joga?


Hormonska joga se preporučuje preventivno ženama posle 35. godine života, kada već počinje postepeno da opada proizvodnja hormona, ženama u pred-menopauzi i menopauzi, ženama u preuranjenoj menopauzi izazvanoj stresom ili fizičkim preopterećenjima, ženama koje nisu ostvarile majčinstvo, ženama koje ne žele uzimati kompenzacionu hormonsku terapiju ili žele da prekinu sa njom, ženama sa bolnim menstruacijama, jakim PMS-om, policističnim jajnicima, problemima sa štitnom žlezdom...

Spisak simptoma hormonskog disbalansa prilično je velik: poteškoće u koncentraciji, uznemirenost, razdražljivost, nagle promene raspoloženja, anksioznost, nesanica, noćno znojenje, telasi vrućine, oslabljeni libido, suvoća kože, suvoća vagine, opadanje kose, bolovi u zglobovima, osteoporoza... u svim tim slučajevima preporuje se Hormonska joga terapija. Posle dva do četiri meseca redovnog vežbanja, simptomi se znatno smanjuju, a često i potpuno povlače. Ujedno se povećava vitalnost i podstiče dobro raspoloženje.

Naime, redovnim i ispravnim praktikovanjem određenih joga položaja i adekvatnim tehnikama disanja postižemo pravilnu lokaciju unutarašnjih organa, pa oni normalno funkcionišu, što je preduslov telesnog zdravlja. Istovremeno, duh postaje staložen, vedar, pun entuzijazma.

Kada se ne sme vežbati Hormonska joga?


Izuzetno je važno Hormonsku jogu ne praktikovati kada postoje sledeće kontraindikacije: u trudnoći, za vreme menstruacije, u slučaju raka koji zavisi od hormona, kod depresija koje se tretiraju lekovima, kod velikih mioma, endometrioze, kod akutnih srčanih oboljenja, posle operacije srca, kod visokog krvnog pritiska, kod upala i bolova u trbušnoj duplji, tri meseca posle bilo koje operacije.

S obzirom da Hormonska joga deluje poput homeopatije, odnosno u početku može doći do pojačavanja simptoma ili pojave nekih koje do tada nismo imali, važno je prisustvo i nadzor stručne osobe i ozbiljan pristup vežbanju.

Po čemu se Hormonska joga razlikuje od klasične joge?


„Yoga Terapia Hormonal para Menopauza“ originalni je naziv joge nastale 1994. godine u San Paolu, Brazil. Posle dugogodišnjeg istraživanja kako Hormonalna joga terapija deluje, uz podršku svog ličnog ginekologa koji je bio zadivljen hormonskim statusom u njenoj sedmoj deceniju, Dinah se odlučuje da svoju terapiju predstavi svetu i postiže nezapamćen uspeh. I danas, u svojoj 92. godini još uvek drži radionice sa istim uspehom.

Dakle, Hormonska joga je terapija, a ne stil joge, i primenjuje se najčešće u slučaju hormonskog disbalansa. Ako je osoba zdrava, može preventivno da vežba Hormonsku jogu jednom nedeljno. Sasvim je druga situacija sa osobama sa hormonskim disbalansom i tada se terapija određuje u dogovoru sa instruktorom. Hormonska joga terapija uključuje i antistres program, i vežbe meditacije i tada se u relativno kratkom vremenu, između dva i četiri meseca mogu očekivati željeni rezultati.

Koje su dobrobiti Hormonske joge i kako ona utiče na žene u predmenopauzi i menopauzi?


Hormonska joga obuhvata rad na fizičkom i energetskom telu. Prema jogijskom shvatanju, fizičko i energetsko telo usko su povezani i čine jednu celinu. Naime, u istočnjačkim medicinskim sistemima smatra sa da iza fizičke pojavnosti čoveka deluje suptilna energetska matrica sa svojim tokovima i središtima. Ta suptilna energetska matrica je preduslov za usklađeno delovanje telesnih sistema i fizioloških procesa kakve poznaje zapadna medicina. U tom smislu joga koristi koncept sedam čakri kao sedam glavnih središta čovekove suptilne energetske i psihičke strukture. Čakre su energetski centri i glavni transformatori suptilne energije – prane.

Preko čakri  se uspostavlja veza između energetskog i fizičkog tela. Energetsko telo sastoji se od fine mreže suptilnih energetskih kanala - nadija i energetskih centara - čakri, kroz koje struji prana, naša životna energija. Glavna funkcija čakri je primanje prane, njeno skladištenje i raspodela u različita područja našeg tela. Čakre tu energiju pretvaraju u oblik koje telo može da koristi na ćelijskom nivou, i to uz pomoć hormona i neurotransmitera.

Tu energiju oslobađamo praktikujući određene tehnike disanja, kao i koristeći određene položaje tela. I upravo tu je snaga Hormonske joge. Bastrika disanje oslobađa velike količine životne energije i aktivira funkcije celokupnog organizma. I kada organizmu dovedemo dovoljnu količinu energije, omogućujemo našem telu potpuni kvalitet življenja, uz osećaj ispunjenosti, sreće i vitalnosti.

Na radionicama Hormonske joge učimo kako tu energiju da usmerimo u endokrine žlezde, ali učimo i neke druge tehnike disanja kojima stimulišemo i povećavamo životnu energiju. Redovno i pravilno izvođenje tih tehnika disanja omogućuje optimalno funkcionisanje endokrinog i nervnog sistema. Bavljenje Hormonskom jogom odličan je način da žene promene svoj stav prema zdravlju, da preuzmu odgovornost za svoje zdravlje i da osveste da svojim izborima i svojim načinom života, svojim postupcima, mislima i emocijama mogu da utiču na svaku ćeliju i na svaki hormon u svom telu.

Kako još Hormonska joga može da pomogne ženama u menopauzi?

Danas je izuzetno važno da žena bude informisana i da zna šta sve može da učini za svoje zdravlje. Žena bez znanja ne može biti hormonski uravnotežena. Na radionicama Hormonske joge naučićete kako funkcionišu Vaši hormoni i kako svojim svakodnevnim odlukama na jednostavan način možete ponovno biti u hormonskoj ravnoteži; drugim rečima, kako da se ponovno dobro osećate u svom telu, kako da budete ispunjene energijom i naučićete kako da se osećate srećno i zadovoljno, nezavisno od godina. 


Renata Reiner, sertifikovana instruktorka Hormonske joge

Objavljeno

VAŠA RUTINA

1-vichy-dercos-densi-solutions-sampon-za-tanku-i-slabu-kosu-sampon-za-rast-kose-sampon-za-proguscivanje-kose-za-gustu-kosu-tanka-kosa-retka-kosa

Densi-Solutions Šampon za tanku i slabu kosu

Revitalizuje kožu glave i jača kosu.

( 23 comments )

go to top