OK

OK Cancel

Thank you

Close

Segment :

ULOGA HORMONSKE SUPSTITUCIONE TERAPIJE U MENOPAUZI

 • favoris

Žene su tokom celog života podložne promenama i nepravilnom odnosu hormona koji su posebno vidljivi u periodu menopauze. Mišljenja su različita – dok deo žena neravnotežu pokušava da reši hormonskim supstitucionim terapijama, deo se okreće korišćenju prirodnih suplemenata. Pročitajte intervju s prof. dr Svetlanom Vujović, predsednicom Srpskog udruženja za menopauzu i članicom Svetskog borda za menopauzu i saznajte kakvo je mišljenje stručnjaka.

Koliko često se u svom svakodnevnom radu susrećete sa pacijentkinjama u menopauzi? Obraćaju li Vam se zbog svojih tegoba u ovom periodu života i koliko pričaju o tome?


Svakodnevno mi se obraća veliki broj žena u menopauzi tražeći pomoć. Polovinu života današnje žene provode u menopauzi i nedopustivo je da žena oseti samo jedan simptom poput talasa vrućine, a kamoli sve ostale koji značajno smanjuju kvalitet života, radnu sposobnost, partnerske odnose, itd. Tipični simptomi su: nervoza, razdražljivost, plačljivost, depresivnost, nesanica,  lupanje srce, bolovi u kostima, smanjena seksualna želja, itd. Žene treba ohrabrivati da govore o tegobama koje se moraju otkloniti jer mirenje sa stanjem otvara vrata brojnim bolestima koje će ne samo smanjiti kvalitet života nego i skratiti život. Terapiju treba uvesti u vreme kada do tada uredne menstruacije postanu neuredne. Pacijetkinje koje su na terapiji su najbolji primer i one značajno pomažu svojim prijateljicama dajući korisna i aktuelna objašnjenja.

Šta mislite o hormonskoj supstitucionoj terapiji, a šta o dijetetskim suplementima koji su namenjeni ovom životnom dobu? Čemu dajete prednost?


Osnovni princip u endokrinologij je dopuna hormona koji nedostaje. Na primer, ukoliko ne radi dovoljno štitasta žlezda, uvodi se terapija. Takav slučaj je i sa jajnicima. Kada jajnici ne proizvode hormone u dovoljnoj meri neophodno je nadoknaditi polne hormone bez kojiih je nemoguć kvalitetan život. Doza, vrsta i put primene hormona se određuju individualno na osnovu hormonskih testova. Razne vrste suplemenata nisu zamena za terapiju. Oni nekada mogu da pomognu i psihički zato što žena veruje u njih, ali uz hormonsku terapiju. Preporučuju se sve metode koje su pomoćne, ukoliko ženu čine srećnijom.

Doza, vrsta i put primene hormona određuju se individualno na osnovu hormonskih testova.

prof. dr Svetlana Vujović, Predsednik Srpskog udruženja za menopauzu i član Svetskog borda za menopauzu

Po Vašem mišljenju, kakvo je znanje žena u Srbiji o mogućnostima terapije simptoma menopauze i mogućnostima poboljšanja kvaliteta života u ovom životnom dobu? Jesu li žene informisane?


Na polju informisanosti radimo aktivno već od 2002. godine. Ipak, mali je broj endokrinologa i ginekologa koji se uže bave ovom oblasti koja se brzo razvija. Svetsko udruženje za menopauzu ima Bord, čiji sam član, a koji određuje na svetskom nivou koja su poslednja znanja iz oblasti. U ulozi Predsednika Srpskog udruženja za menopauzu svake godine organizujem stručne skupove na kojima se iznose  aktuelni stavovi vezani za terapiju. 

Ne postoje podeljena mišljenja o terapiji. Mediji imaju ogroman značaj u širenju znanja kao i kompanije koje shvataju značaj informacija i obezbeđuju ih. Takođe, pacijentkinje i same šire znanja u svojim sredinama. Postoje žene koje imaju 90 godina i od 45. koriste terapiju. Ceo život su provele kvalitetno, nisu obolele i intelektualno su očuvane te predstavljaju najbolje primere kako pravilno sprovedena terapija obezbeđuje kvalitetan život.

Promene se dešavaju u celom organizmu, ali koža i kosa su ono što se vidi prvo, pa recite nam da li je koži potrebna posebna nega i kakva tačno?


Koža i kosa su veoma važni u životu svake žene. One su reprezent stanja celog organizma žene, od hormonskog, preko imunološkog, do nervnog. Na njima se vide i stil života, ishrana, itd. Pad estrogena i pre menopauze, u klimakterijumu, već daje promene u izgledu kože te, pored provere hormonskog statusa neophodno je  postepeno uvoditi preparate visoko specijalizovanih kuća iz domena kozmetologije koje primenjuju formule za dobro hidriranje, vlaženje kože, uz dopunske sastojke. U menopauzi, pored hormonske terapije neophodna je i lokalna nega takvim preparatima. Kvalitet kose zavisi od svih hormona, telesne težine, stresora, itd. Kada kosa prekomerno opada neophodno je proveriti hormonski status, ispraviti pogrešno izlučene hormone i dodati preparate lokalno.

A da li je uopšte moguće sprečiti smanjenje gustine i propadanje kvaliteta kose?


Sprečavanje proređivanja kose i njenog propadanja počinje sa stilom života, a dopunjuje se drugim metodama. Savetuje se odlazak na spavanje u 22 sata, izbegavanje stresora, isključivanje telefona i sredstava tehnike tokom spavanja, kao i u vreme vikenda, umereno bavljenje sportom, održavanje normalne težine, prestanak pušenja, smanjenje i izbegavanje stresnih situacija, itd.   

prof. dr Svetlana Vujović, Predsednik Srpskog udruženja za menopauzu i član Svetskog borda za menopauzu

Naši kultni proizvodi

 • neovadiol-dnevna-nega-normalna-koza; mesovita-koza; osetljiva-koza; vichy-krema; za-lice; menopauza; gubitak-gustine; obnova-koze; bez-parabena; suvoca; zatezanje; gubitak-volumena
 • neovadiol-night-nocna-nega-vichy; nocna-nega-preoblikovanje-kontura; lica; krema-za-lice; blistavost; menopauza; osecaj-hladenja; gusca-koza; hranljiva; bore-smejalice; suvoca; dodatna
 • 1-dercos-aminexil-clinical-5-zene-tretman-protiv-ispadanja-kose-ampule-za-kosu-ampule-protiv-ispadanja-kose
 • 1-vichy-dercos-energetski-sampon-protiv-ispadanja-kose-jako-ispadanje-kose-celavljenje-sampon-protiv-celavosti-sampon-za-celavost-ispadanje-kose-retka-kosa
 • 1-vichy-dercos-densi-solutions-sampon-za-tanku-i-slabu-kosu-sampon-za-rast-kose-sampon-za-proguscivanje-kose-za-gustu-kosu-tanka-kosa-retka-kosa

  DERCOS

  Densi-Solutions - Šampon za tanku i slabu kosu

  Šamponiranje

  Revitalizuje kožu glave i jača kosu.

 • Najčitanije

  PRAVILNA ISHRANA U FUNKCIJI ODRŽAVANJA ZDRAVLJA U MENOPAUZI

  Reč stručnjaka

  PRAVILNA ISHRANA U FUNKCIJI ODRŽAVANJA ZDRAVLJA U MENOPAUZI

  Pravilna ishrana važan je faktor u održavanju zdravlja organizma. Kao što pogrešna ishrana može da dovede do bolesti, tako i pravilna ishrana može da pomogne unapređenju zdravlja i vitalnosti ljudskog organizma. Kojim namirnicama možete da povećate kvalitet života u periodu menopauze? Pročitajte intervju s prof. dr Brankom Jakovljevićem, subspecijalistom ishrane na Medicinskom fakultetu u Beogradu i saznajte kakvo je mišljenje stručnjaka.

  Pročitaj članak

  Vitamin C - tajna blistave kože?

  Sastojci

  Vitamin C - tajna blistave kože?

  Užurban način života utiče na epidermis i ten čini umornim i bez sjaja. Ali, da li ste znali da jedan od najpoznatijih vitamina može biti ključ blistave kože zdravog sjaja? Bacićemo pogled na revitalizujuća svojstva vitamina C.


  Pročitaj članak

  go to top