OK

OK Cancel

Thank you

Close

ULOGA HORMONSKE SUPSTITUCIONE TERAPIJE U MENOPAUZI

Žene su tokom celog života podložne promenama i nepravilnom odnosu hormona koji su posebno vidljivi u periodu menopauze. Mišljenja su različita – dok deo žena neravnotežu pokušava da reši hormonskim supstitucionim terapijama, deo se okreće korišćenju prirodnih suplemenata. Pročitajte intervju s prof. dr Svetlanom Vujović, predsednicom Srpskog udruženja za menopauzu i članicom Svetskog borda za menopauzu i saznajte kakvo je mišljenje stručnjaka.

Koliko često se u svom svakodnevnom radu susrećete sa pacijentkinjama u menopauzi? Obraćaju li Vam se zbog svojih tegoba u ovom periodu života i koliko pričaju o tome?


Svakodnevno mi se obraća veliki broj žena u menopauzi tražeći pomoć. Polovinu života današnje žene provode u menopauzi i nedopustivo je da žena oseti samo jedan simptom poput talasa vrućine, a kamoli sve ostale koji značajno smanjuju kvalitet života, radnu sposobnost, partnerske odnose, itd. Tipični simptomi su: nervoza, razdražljivost, plačljivost, depresivnost, nesanica,  lupanje srce, bolovi u kostima, smanjena seksualna želja, itd. Žene treba ohrabrivati da govore o tegobama koje se moraju otkloniti jer mirenje sa stanjem otvara vrata brojnim bolestima koje će ne samo smanjiti kvalitet života nego i skratiti život. Terapiju treba uvesti u vreme kada do tada uredne menstruacije postanu neuredne. Pacijetkinje koje su na terapiji su najbolji primer i one značajno pomažu svojim prijateljicama dajući korisna i aktuelna objašnjenja.

Šta mislite o hormonskoj supstitucionoj terapiji, a šta o dijetetskim suplementima koji su namenjeni ovom životnom dobu? Čemu dajete prednost?


Osnovni princip u endokrinologij je dopuna hormona koji nedostaje. Na primer, ukoliko ne radi dovoljno štitasta žlezda, uvodi se terapija. Takav slučaj je i sa jajnicima. Kada jajnici ne proizvode hormone u dovoljnoj meri neophodno je nadoknaditi polne hormone bez kojiih je nemoguć kvalitetan život. Doza, vrsta i put primene hormona se određuju individualno na osnovu hormonskih testova. Razne vrste suplemenata nisu zamena za terapiju. Oni nekada mogu da pomognu i psihički zato što žena veruje u njih, ali uz hormonsku terapiju. Preporučuju se sve metode koje su pomoćne, ukoliko ženu čine srećnijom.

Doza, vrsta i put primene hormona određuju se individualno na osnovu hormonskih testova.

prof. dr Svetlana Vujović, Predsednik Srpskog udruženja za menopauzu i član Svetskog borda za menopauzu

Po Vašem mišljenju, kakvo je znanje žena u Srbiji o mogućnostima terapije simptoma menopauze i mogućnostima poboljšanja kvaliteta života u ovom životnom dobu? Jesu li žene informisane?


Na polju informisanosti radimo aktivno već od 2002. godine. Ipak, mali je broj endokrinologa i ginekologa koji se uže bave ovom oblasti koja se brzo razvija. Svetsko udruženje za menopauzu ima Bord, čiji sam član, a koji određuje na svetskom nivou koja su poslednja znanja iz oblasti. U ulozi Predsednika Srpskog udruženja za menopauzu svake godine organizujem stručne skupove na kojima se iznose  aktuelni stavovi vezani za terapiju. 

Ne postoje podeljena mišljenja o terapiji. Mediji imaju ogroman značaj u širenju znanja kao i kompanije koje shvataju značaj informacija i obezbeđuju ih. Takođe, pacijentkinje i same šire znanja u svojim sredinama. Postoje žene koje imaju 90 godina i od 45. koriste terapiju. Ceo život su provele kvalitetno, nisu obolele i intelektualno su očuvane te predstavljaju najbolje primere kako pravilno sprovedena terapija obezbeđuje kvalitetan život.

Promene se dešavaju u celom organizmu, ali koža i kosa su ono što se vidi prvo, pa recite nam da li je koži potrebna posebna nega i kakva tačno?


Koža i kosa su veoma važni u životu svake žene. One su reprezent stanja celog organizma žene, od hormonskog, preko imunološkog, do nervnog. Na njima se vide i stil života, ishrana, itd. Pad estrogena i pre menopauze, u klimakterijumu, već daje promene u izgledu kože te, pored provere hormonskog statusa neophodno je  postepeno uvoditi preparate visoko specijalizovanih kuća iz domena kozmetologije koje primenjuju formule za dobro hidriranje, vlaženje kože, uz dopunske sastojke. U menopauzi, pored hormonske terapije neophodna je i lokalna nega takvim preparatima. Kvalitet kose zavisi od svih hormona, telesne težine, stresora, itd. Kada kosa prekomerno opada neophodno je proveriti hormonski status, ispraviti pogrešno izlučene hormone i dodati preparate lokalno.

A da li je uopšte moguće sprečiti smanjenje gustine i propadanje kvaliteta kose?


Sprečavanje proređivanja kose i njenog propadanja počinje sa stilom života, a dopunjuje se drugim metodama. Savetuje se odlazak na spavanje u 22 sata, izbegavanje stresora, isključivanje telefona i sredstava tehnike tokom spavanja, kao i u vreme vikenda, umereno bavljenje sportom, održavanje normalne težine, prestanak pušenja, smanjenje i izbegavanje stresnih situacija, itd.   

prof. dr Svetlana Vujović, Predsednik Srpskog udruženja za menopauzu i član Svetskog borda za menopauzu

VAŠA RUTINA

 • neovadiol-dnevna-nega-normalna-koza; mesovita-koza; osetljiva-koza; vichy-krema; za-lice; menopauza; gubitak-gustine; obnova-koze; bez-parabena; suvoca; zatezanje; gubitak-volumena
 • neovadiol-serum-obnavljajuci-koncentrat; za-lice-vichy; nega-lica; menopauza; protiv-bora; dejstvo-liftinga; gubitak-volumena osetljiva-koza; mesovita-koza; dodatna-nega
 • neovadiol-night-nocna-nega-vichy; nocna-nega-preoblikovanje-kontura; lica; krema-za-lice; blistavost; menopauza; osecaj-hladenja; gusca-koza; hranljiva; bore-smejalice; suvoca; dodatna
 • Najčitanije

  Vitamin C - tajna blistave kože?

  Sastojci

  Vitamin C - tajna blistave kože?

  Užurban način života utiče na epidermis i ten čini umornim i bez sjaja. Ali, da li ste znali da jedan od najpoznatijih vitamina može biti ključ blistave kože zdravog sjaja? Bacićemo pogled na revitalizujuća svojstva vitamina C.


  Pročitaj članak

  PRAVILNA ISHRANA U FUNKCIJI ODRŽAVANJA ZDRAVLJA U MENOPAUZI

  Reč stručnjaka

  PRAVILNA ISHRANA U FUNKCIJI ODRŽAVANJA ZDRAVLJA U MENOPAUZI

  Pravilna ishrana važan je faktor u održavanju zdravlja organizma. Kao što pogrešna ishrana može da dovede do bolesti, tako i pravilna ishrana može da pomogne unapređenju zdravlja i vitalnosti ljudskog organizma. Kojim namirnicama možete da povećate kvalitet života u periodu menopauze? Pročitajte intervju s prof. dr Brankom Jakovljevićem, subspecijalistom ishrane na Medicinskom fakultetu u Beogradu i saznajte kakvo je mišljenje stručnjaka.

  Pročitaj članak

  go to top