OK

OK Cancel

Thank you

Close

Zašto počinjem da primećujem dlake na određenim delovima lica u menopauzi?

Tokom menopauze nivoi ženskih hormona drastično opadaju i testosteroni preuzimaju vođstvo. Naravno, ne prestajete biti žena i to divna žena, samo se Vaša muška strana probudila. Evo kako to funkcioniše.

Zašto počinjem da primećujem dlake na određenim delovima lica u menopauzi?

Kako menopauza utiče na rast neželjenih dlaka?

Ali u periodu perimenopauze i menopauze možete da primetite „manje diskretne“ dlake po licu.

Postoji nekoliko tipova ljudskih dlaka koje proizvode folikuli. Žene svih starosnih grupa imaju folikule dlaka na svom licu koji normalno proizvode meke, neprimetne dlačice.

Mogu se naći iznad usana, uz vilicu i bradu, zbog smanjenja nivoa ženskih hormona tokom menopauze. Ali mala doza testosterona koju proizvodi žensko telo se ne smanjuje – baš smo srećnice! I nadbubrežne žlezde proizvode neke muške hormone tokom života, tako da se u menopauzi javlja disbalans između muških i ženskih polnih hormona. Relativan višak muških hormona može da podstakne rast „manje diskretnih“ dlaka na licu

Prema časopisu "British Journal of Dermatology", u grupi žena sa postmenopauzom:
- 39% njih je iskusilo prekomerni rast dlaka na licu, uglavnom na bradi .

Još jedan izveštaj u "Menopausal Health" iz 2009. beleži da je u grupi od 656 Amerikanki starorsti između 50 i 79 godina:
- prisutan prekomeran rast dlaka kod 33% žena starosti između 50. i 59. godine
- i 54% kod žena između 60. i 69. godine starosti.

39% žena doživljava prekomerni rast dlaka na licu

Dobra vest je da postoje tretmani za ovaj problem u zavisnosti od njegove ozbiljnosti. Ako je količina dlaka prekomerna i to Vas uznemirava, možete da koristite kremu za topikalnu primenu koja usporava rast dlaka. Ostali tretmani su vosak, elektroliza koja uništava folikule dlaka ili lasersko uklanjanje. Rešite ih se i ne razmišljajte više o njima!

Ključne činjenice koje treba upamtiti

Rast dlaka na licu tokom menopauze nije neuobičajen. Zapravo, logičan je pošto su dlake stvar hormona, a Vaši hormoni su u teškom periodu. 

Zato - kreme za topikalnu primenu, vosak, laser... birajte i neka nestanu!

go to top