OK

OK Cancel

Thank you

Close

Sme li da se na lice sklono aknama nanosi puder?

Dr. Jasmina Vikalo podelila je svoje znanje o aknama i sa kojim zabludama i nedoumicama se u današnje vreme pacijenti najčešće susreću kada govorimo o prekrivanju nepravilnosti na koži lica.

Sme li da se na lice sklono aknama nanosi puder?
Dermablend visual new

Šta su akne?

Akne su zapaljensko oboljenje kože koje se javlja kod većine tinejdžera i velikog procenta odraslih osoba, naročito žena. S obzirom na izgled akni i posledice koje mogu da ostave, one predstavljaju težak kozmetski i psihosocijalni problem.

Na koje sve načine možemo tretirati akne?

Dermatolog će prepisati individualno prilagođenu terapiju, u skladu sa godinama i polom pacijenta, tipom kože, i oblikom akni.
Dermatološki hemijski pilinzi su postali nezaobilazno sredstvo u tretiranju akni, jer uklanjaju izumrle ćelije sa površine kože i dovode do otpušavanja lojnih žlezda.
Ostali preparati za lečenje su losioni sa antibioticima koji smiruju upalu, ali ako se ne primenjuju zajedno sa keratoliticima, izostaje terapijski efekat.

Kod težih oblika akni koje su često praćene ožiljcima, primenjuje se terapija tabletama.

Dermablend & akne

Sa kojim zabludama u vezi akni se pacijenti najčešće susreću?

Mnogobrojne su zablude u vezi sa aknama, a jedna od njih je da često pranje i čišćenje akni pomaže pri njihovom izlečenju. Naprotiv, agresivno pranje i preterano čišćenje dodatno isušuje i iritira kožu, tako da dovodi do pogoršanja akni. Takođe, mehaničko čišćenje komedona ne leči akne. Nestručno ceđenje akni omogućava utiskivanje sadržaja sebuma u dublje slojeve kože i prolongira upalu, a oštećenje kože može da izazve stvaranje ožiljaka.

Još jedna od zabluda je da je sunce blagotvorno za akne. Za zaštitu od sunca treba koristiti fotoprotektivne preparate. Takođe, upotrebu preparata za mehanički piling lica treba eliminisati, a upotrebu hidratantnih krema pažljivo dozirati.

Jedna od najvećih zabluda kada su akne u pitanju je da korišćenje pudera može da dovede do pogoršanja akni. Savremeni dermatolozi podržavaju upotrebu korektivnih pudera, koji su dermatološki testirani na osetljivoj koži, nekomedogeni (sa oznakom oil-free). Najsavremenija tehnologija korektivnih pudera omogućava visoko prekrivanje nepravilnosti kao što su fleke i ožiljci od akni, a sadrže i dodatne supstance za eksfolijaciju, izbeljivanje fleka i smanjuju upalne procese na koži. Primena korektivnih pudera pruža veliku psihičku podršku u procesu lečenja akni. Ozbiljna psihološka istraživanja su dokazala da pacijent koji vizuelizuje sliku zdrave kože  ima više uspeha u lečenju.

Dr. Jasmina Vikalo

VAŠA RUTINA

dermablend-3d-korektivni-puder-spf25; masna-koza; nijansa-15

3D CORRECTION SPF25 Korektivni puder za masnu kožu sklonu aknama

S visokim stepenom prekrivanja

( 50 comments )

dermablend-korektivni-tecni-puder-spf-35; nijansa-15; vichy; mat-efekat; neravnomeran-ten; podocnjaci; crvenilo; oziljci; osecaj-gole-koze; umereno-prekrivanje

CORRECTOR Tečni korektivni puder SPF35

( 50 comments )

go to top