OK

OK Cancel

Thank you

Close

Preporučuje li se korišćenje pudera na licu sklonom hiperpigmentaciji?

Dr. Jasmina Vikalo kao dermatolog sa velikim iskustvom u oblasti anti-ageinga, često se susreće sa pacijentima sa nepravilnostima na koži u vidu neujednačene boje, usled prisustva brojnih fleka koje narušavaju lep i prirodan izgled kože.

Preporučuje li se korišćenje pudera na licu sklonom hiperpigmentaciji?

Na temelju svog znanja i iskustva, doktorka je pripremila korisne savete o tretiranju takve kože puderima.

Šta je hiperpigmentacija i zašto ona nastaje?

Hiperpigmentacija je veoma rasprostranjena pojava, kod koje se melanin - prirodni pigment kože, prekomerno proizvodi, dovodeći do pojave tamnih fleka na koži.

Različiti uzroci dovode do pojave hiperpigmentacija, a najvažniji su:

·
prekomerno izlaganje suncu
· hormonski i genetski uticaji
· povrede
· zapaljenski procesi na koži

Sa kojim oblikom hiperpigmentacije se najčešće susrećemo?

Genetski predodređene su pegice, uglavnom na licu, veličine nekoliko milimetara, a ostale, najčešće su postinflamatorne pigmentacije, melazme i lentigo.

Melazme su sve učestaliji problem, koji se češće sreće kod žena nego kod muškaraca, a najčešći uzroci su:

· prekomerno izlaganje UV zračenju
· estrogenska hormonska terapija
· kontracepcija

Naročito je trudnoća vreme povećanog rizika za pojavu fleka. Pojavljuju se simetrično, uglavnom na licu, u vidu braon ili braon-sivih fleka nepravilnog oblika, za razliku od lentiga, kod koga su fleke jasno ograničene i ne postaju bleđe u zimskom periodu.
Staračke fleke su tamne fleke na koži najčešće ruku i nadlaktica, a u manjem broju i lica, usled dugotrajnog izlaganja suncu. S obzirom na njihovu povezanost sa starenjem, predstavljaju osim  estetskog, često i psihološki problem.

Postinflamatorne pigmentacije uglavnom se susreću kod pacijenata koji se leče od akni, ali takođe mogu da ih izazovu i neki kozmetički zahvati kao što su dermoabrazija, laserski tretmani i hemijski pilinzi.

Da li se preporučuje korišćenje pudera za vreme terapije?

Savremeni dermatološki pristup u lečenju hiperpigmentacija sastoji se u kombinovanju različitih metoda lečenja, pri čemu kozmetički preparati imaju veoma važnu ulogu. S obzirom da lečenje hiperpigmentacija može da potraje poprilično dugo, a u nekim slučajevima fleke perzistiraju doživotno, upotreba korektivnih pudera je od izuzetne važnosti za prihvatanje sebe i jačanje samopouzdanja. 

Od kozmetičkih preparata, neophodna je upotreba fotoprotektivnih krema za optimalnu zaštitu od UV zračenja, i nanošenje korektivnih pudera od kojih se očekuje da u potpunosti prekriju nepravilnosti na koži, i pruže jaku psihičku podršku osobama u toku lečenja, sve do izlečenja. 

Danas se na tržištu mogu naći puderi dermatološki testirani, hipoalergeni, nekomedogeni, bez mirisa, sa visokom koncentracijom pigmenata za optimalno prekrivanje i laganom teksturom koja koži daje prirodan izgled i osećaj prijatnosti tokom celog dana. 

Potražite i stručan savet Milice Jevtić, jedne od najpoznatijih srpskih profesionalnih vizažistica u članku KAKO PUDEROM PREKRITI KOŽNE NEPRAVILNOSTI.

Dr. Jasmina Vikalo

Objavljeno

VAŠA RUTINA

dermablend-3d-korektivni-puder-spf25; masna-koza; nijansa-15

3D CORRECTION SPF25 Korektivni puder za masnu kožu sklonu aknama

S visokim stepenom prekrivanja

( 50 comments )

dermablend-korektivni-tecni-puder-spf-35; nijansa-15; vichy; mat-efekat; neravnomeran-ten; podocnjaci; crvenilo; oziljci; osecaj-gole-koze; umereno-prekrivanje

CORRECTOR Tečni korektivni puder SPF35

( 50 comments )

go to top