OK

OK Cancel

Thank you

Close

Mit o kosi: Može li masaža vlasišta da podstakne rast kose?

Ako je problem stanjivanje kose ili bi kosi dobro došlo malo više prirodnog volumena, često se preporučuju masaže vlasišta. Osim što opušta, istražujemo i da li zaista podstiče rast kose.

Šta je masaža vlasišta?


Masaža vlasišta je tehnika koja koristi prste za stimulaciju nervnih završetaka, mišića i krvnih sudova pomoću kružnih pokreta i laganog pritiska po glavi. Ova prijatna senzacija stvara osećaj blagostanja i opuštanja. Uz pozitivan efekat na raspoloženje, ova tehnika je važan element holističkih medicinskih tretmana poput ajurvede, za stanja kao što su glavobolje i problemi povezani sa stresom. Međutim, i nauka pokazuje interesovanje za masaže vlasišta, posebno za vezu između masaže i rasta kose.

U kakvoj su vezi masaže vlasišta i rast kose?


Razlog zbog kog naučnici veruju da masaža vlasišta može da poboljša rast kose je dvostruk. „Najvažniji faktor je stimulacija krvnih sudova pri masaži”, kaže dermatolog dr. Nina Roos. Ona objašnjava da sa boljim protokom krvi kroz vlasište folikuli dobijaju više hranljivih materija i kiseonika što podstiče (brži) rast (zdrave) kose. Ustvari, studije (2) su pokazale da posle samo 4 minuta masaže vlasišta dnevno, tokom nekoliko nedelja, postoji značajno povećanje u napretku ciklusa kose. Tehnika masaže vlasišta rezultira i povećanjem gustine kose 24 nedelja posle početka masiranja (2). Opuštajuća svojstva masaže vlasišta dobro su dokumentovana (3) i to je tretman koji nije ograničen ni prostorom ni vremenom, nužno ne zahteva masera, možete ga sami primenjivati. „Najlakši način masiranja vlasišta je pri pranju kose šamponom, ali može se raditi i s uljima ili bez ikakvih proizvoda, prednosti će biti iste”, kaže dr. Roos. Za nju je tajna dobre masaže vlasišta vreme. „Mora da traje barem 5 ili 6 minuta kako bi zaista bila efikasna”, preporučuje.

Brzi i laki saveti za srećno vlasište i zdravu kosu


Postoje i drugi načini na koje možete da podstaknete rast kose pazeći na zdravlje vlasišta i kose. Donosimo Vam naša 2 najbolja saveta za jačanje rasta nove kose:  

Proverite kakva Vam je četka

Gruba četka može da grebe površinu vlasišta i uzrokuje nadražaj i upalu, što može da utiče na rast kose. Umesto takve, isprobajte meku četku.  

Odaberite prave sastojke

Pametno je potražiti proizvode koji sadrže određene sastojke koji jačaju kosu i smanjuju opadanje. Jedan od njih je i Aminexil. Drugi je salicilna kiselina koja čuva vlasište od oštećenja i jača kosu. Uključivanje ovih elemenata u Vašu rutinu nege kose, kao i redovne masaže vlasišta, mogu da dovedu do povoljnih rezultata. Uz minimalne napore, smanjenje stanjivanja kose moguće je postići sa lakoćom.

IZVORI:

  1. 1. Masako, M. i dr., 'Fizički i psihološki efekti na tretman glave u ležećem položaju pomoću posebnih ajurvedskih tehnika' u Journal of Alternative and Complementary Medicine (2016.) str. 22(7): 526.–532. [Dostupno na: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4939366/]
  2. 2. Koyama, T. i dr., 'Standardizovani rezultati masaže vlasišta kod povećanja gustine kose uvođenjem sila istezanja na ćelije dermalnih papila u potkožnom tkivu' u Eplasty (2016.) 16:e8 [Dostupno na: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4740347/]
  3. 3. 'Nervni putevi pod uticajem supstance P' u  The American Journal of Pathology (2003.) 162.3: str.  803.–814. [Dostupno na: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1868104]
  4. 4. Kim, I. i dr., 'Efekti masaže vlasišta na hormon stresa, krvni pritisak i puls zdravih žena' u Journal of Physical Therapy Science (2016.) 28.10: str. 2703.–2707. [Dostupno na: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5088109/]

go to top