OK

OK Cancel

Thank you

Close

Menopauza: šta je sa suvoćom vagine?

Sada kada ste u menopauzi, osećate promene na telu poput suvoće vagine: da li je to stanje koje zahteva lečenje ili će se rešiti samo od sebe? Postoje privremena rešenja, kao i propratna lečenja. Ponovimo ukratko...

Menopauza: šta je sa suvoćom vagine?

Suvoća vagine se javlja samo tokom menopauze ili..?

Uzroci su višestruki; protežu se od fizioloških faktora, poput hormonskih promena ili nuspojava lekova, do emocionalnih ili psiholoških uzroka kao što su nedostatak seksualne želje, pa čak stres i anksioznost. Srećom, bez obzira na uzrok, postoji rešenje za intimnu suvoću. Najvažnije je razgovarati o tome sa ciljem pronalaska uzroka ove neprijatnosti.

Zašto se suvoća vagine javlja tokom menopauze?

Uprkos tome što 25-50% žena oseća ove simptome i njihove negativne efekte na kvalitet života i seksualne odnose, one o ovome i dalje nerado pričaju sa doktorom (1).

Suvoća vagine je vrlo čest simptom kod žena u menopauzi. Vaginalni sekret – osetljiv na lučenje hormona estrogena – progresivno gubi svoju gustinu i elastičnost usled smanjenog nivoa kolagena i masnog tkiva. Vaginalna suvoća se pojačava sa godinama i rezultira peckanjem, iritacijama, bolnim seksualnim odnosima i infekcijama, a doprinosi i urinarnim problemima. 

25-50% žena oseća suvoću vagine tokom menopauze

Postoji više rešenja: ako se propiše hormonska terapija, to će pomoći kod suvoće vagine. Efikasni su i lokalni tretmani na bazi estradiola, poput vaginaleta, estrogenog prstena ili krema. Ako tretman sa estrogenom žene ne žele da koriste ili se ne preporučuje; lubrikanti i vaginalna hidratantna sredstva mogu privremeno da ublaže simptome. Odnedavno je popularna i upotreba vitamina E za poboljšanje stanja intimne suvoće. Ali ovi lokalni preparati su privremeno rešenje i gube efekat kada se prestane sa njihovom upotrebom.

Suvoća vagine uobičajeno je i frustrirajuće stanje, ali postoje načini da se ta neprijatnost ublaži. Ukoliko je polni odnos bolan zbog slabije lubrikacije, popričajte sa doktorom i mogućim tretmanima. 

Ključne činjenice koje treba upamtiti

● Istina: suvoća vagine je klasična tegoba u menopauzi
● Saveti:  lubrikanti i vaginalna hidratantna sredstva su Vaši najbolji prijatelji ako ih koristite svakodnevno i dugoročno.

IZVOR:


1.  Pastore LM, Carter RA, Hulka BS, Wells E. Self-reported urogenital symptoms in postmenopausal women: Women’s Health initiative. Maturitas. 2004; 49(4):292-303.

go to top