OK

OK Cancel

Thank you

Close

HORMONSKA JOGA: Usmeravanje energije u štitnu žlezdu i hipofizu

U saradnji sa sertifikovanim trenerom Hormonske joge, Renatom Reiner, Vichy Vam predstavlja vežbe koje će zasigurno postati novi saveznik Vašeg zdravlja.

U prethodnim vežbama, dotakli smo se zašto je od vitalne važnosti voditi računa o radu štitaste žlezde, a danas ćemo u našu priču uvrstiti i rad takozvane „glavne žlezde“. Reč je o hipofizi, koja je zaslužna za kontrolu funkcije većine endokrinih žlezda.

Jednostavnije rečeno, zamislite funkciju tela kao jedan veliki lanac. Gubitkom samo jedne karike, lanac više nije deo velike celine. Ovo malo poređenje možemo primeniti na našu današnju temu.

Hipofiza utiče na rad štitne žlezde, dok štitna utiče na uravnoteženu funkciju celog organizma. Kako bismo Vam olakšali kontrolu rada svih bitnih komponenti organizma, pripremili smo vežbu koja se izvodi u nekoliko sekvenci.

VAŽNA NAPOMENA: Bastriku ne izvodimo u slučaju bilo kakvih srčanih problema, posle operacija srca, kod visokog krvnog pritiska, u trudnoći, za vreme menstruacije, tri meseca nakon bilo kakvog operativnog zahvata.

VIPARITA KARANI (DINAMIČNA)


U hormonskoj jogi viparita se izvodi u dinamičnoj formi u nekoliko sekvenci. Idealna dužina ove vežbe u završnici iznosi 5 minuta.  

Početni položaj: ležimo na leđima  

Udah: Podignemo noge i ispružimo ih iznad glave prema nazad. Podupiremo se rukama tako da se palčevi nalaze u visini struka i vrše lagani pritisak na prednji deo stomaka, a istovremeno pružaju otpor kretanju tela uzrokovanim bastrikom. Kroz taj otpor dolazi do nežne masaže jajnika. U svim sekvencama energija se usmerava u štitnu žlezdu i hipofizu.

1. sekvenca

Stopala ispružimo i naizmenično privlačimo prema sebi.

Udah: levo stopalo privučemo prema sebi, desno ispružimo.
Izdah: desno stopalo privučemo prema sebi, levo ispružimo. 7 puta ponovimo bastriku, zatim opustimo stopala i usmerimo energiju prema štitnoj žlezdi i hipofizi.
Ponovimo vežbu tako što počnemo sa desnim stopalom.

HORMONSKA JOGA: Usmeravanje energije u štitnu žlezdu i hipofizu

2. sekvenca

U viparita položaju noge raširimo u „V“. Izvedemo 7 puta bastriku i usmerimo energiju prema štitnoj žlezdi i hipofizi.

HORMONSKA JOGA: Usmeravanje energije u štitnu žlezdu i hipofizu 2

3. sekvenca

Noge su ispružene, udahnemo, zadržimo dah i izvedemo mulabandu, ponovimo 5 puta i zatim usmerimo energiju prema štitnoj žlezdi i hipofizi.

HORMONSKA JOGA: Usmeravanje energije u štitnu žlezdu i hipofizu 3

4. sekvenca

U viparita položaju savijemo kolena, prislonimo stopala jedno na drugo, pete su iznad međunožja. Udahnemo, ispružimo noge u vis tako da stopala ostanu prislonjena jedno na drugo. Izdahnemo, privučemo pete prema međunožju. Pokrete izvodimo dinamično 7 puta uz bastriku. Savijemo kolena, opustimo se i usmerimo energiju prema štitnoj žlezdi i hipofizi.

HORMONSKA JOGA: Usmeravanje energije u štitnu žlezdu i hipofizu 4

5. sekvenca

U viparita položaju savijemo levo koleno, zatim levo stopalo prislonimo na desno koleno. Levo koleno je sasvim blizu leve strane lica. 7 puta izvedemo bastriku i usmerimo energiju prema štitnoj žlezdi i hipofizi. Zatim vežbu izvedemo tako što savijemo desno koleno i ponovimo postupak.

HORMONSKA JOGA: Usmeravanje energije u štitnu žlezdu i hipofizu 5 i 6

6. sekvenca

U viparita položaju ispružene noge naizmenično dinamično spuštamo iza glave u smeru poda. Pri tome dišemo bastriku.

Zatim se vratimo u viparita položaj i usmerimo energiju u štitnu žlezdru i hipofizu. Da bismo izašli iz položaja, spustimo noge iza glave i pršljen po pršljen izlazimo iz položaja. Privučemo kolena ka prsima i opustimo se.  

U početku izvodimo svaku sekvencu za sebe, a sa vremenom nastojimo da izvedemo sve sekvence odjednom. Idealna dužina ove vežbe u završnici iznosi 5 minuta.

go to top