OK

OK Cancel

Thank you

Close

HORMONSKA JOGA – Vežbe zagrevanja

U saradnji sa sertifikovanim trenerom Hormonske joge, Renatom Reiner, Vichy Vam predstavlja vežbe koje će zasigurno postati novi saveznik Vašeg zdravlja.

Vežbe zagrevanja namenjene su zagrevanju tela i opuštanju napetosti. Uz primenu bastrika disanja, poznate su po svom delovanju na hormonski sastav. Dele se na vežbe istezanja nogu i vežbe za istezanje trupa – u nastavku saznajte na koji način ih treba primenjivati za makismalni efekat.

VEŽBE ZA ISTEZANJE NOGU


Vežbe za istezanje nogu u hormonskoj jogi uobičajeno se rade u stojećem položaju. U slučaju bolova u leđima ili problema sa kičmenim stubom vežbu je potrebno prilagoditi i izvoditi u ležećem položaju. Izbor vežbi nužno je prilagoditi vlastitom zdravstvenom stanju.  

1) ISTEZANJE NOGU U STOJEĆEM POLOŽAJU


Početni položaj: tadasana   

Stopala postavimo razmaknuta u širini kukova ili, ako smo dovoljno stabilni, prebacimo desno stopalo preko levog, tako da stoje paralelno. Prste ukrstimo ili ih stavimo u venus mudru - prsti ukršteni, kažiprsti ispruženi i prislonjeni jedan na drugog. Sa udahom podignemo ruke iznad glave, a zatim se sa izdahom lagano spuštamo iz kukova, ravnih leđa i ispruženih ruku u naklon. Opustimo leđa i glavu i iz tog položaja dišemo nekoliko puta bastriku (3 – 7 puta, koliko nam je prijatno). Disanje izvodimo na način što kod udisaja podignemo trup cca 30 cm, a kod izdisaja spustimo, i to u jednom dinamičnom ritmu. Posle toga se sa udahom podignemo, ispružimo ruke iznad glave i sa izdahom opustimo ruke pored tela.   
Vežbu možemo da ponovimo tako što prebacimo levo stopalo preko desnog i sve izvedemo na isti način.

VAŽNA NAPOMENA: Bastriku ne izvodimo u slučaju bilo kakvih srčanih problema, posle operacija srca, kod visokog krvnog pritiska, u trudnoći, za vreme menstruacije, tri meseca nakon bilo kakvog operativnog zahvata.

2) ISTEZANJE NOGU U LEŽEĆEM POLOŽAJU


Početni položaj: ležimo na leđima  

Privučemo kolena ka prsima, ali tako da gledaju ka spolja. Spojimo stopala i obuhvatimo ih dlanovima na način da palčeve stopala obuhvatimo palcem i kažiprstom, a ostale prste na stopalima obuhvatimo sa ostala tri prsta ruku. Sa izdahom se spustimo lagano na levu stranu i nakon toga ispružimo levu nogu (donja noga). Ispružimo je toliko koliko nam telo dopušta i pri tome ne ispuštamo palčeve. Ostajemo tako da ležimo na strani, dišemo prirodno, udahnemo i izdahnemo 3 puta. Sa udahom ponovno savijemo koleno i vratimo se u centar.  Zatim ponovimo vežbu na desnu stranu. Važno je da se pri tome najpre spustimo u stranu, a zatim ispružimo nogu. Vežbu ponovimo 3 puta na svaku stranu.

Hormonska zoga vezbe zagrevanja 2

3) VEŽBA ZA ISTEZANJE TRUPA: TWISTING/LETEĆA KOSA


Twisting/leteća kosa je vežba namenjena istezanju trupa, masira bubrege i nadbubrežne žlezde.  

Početni položaj: uspravan sedeći položaj  
Savijemo laktove u visini ramena, zakačimo prste u visini grudi ispred srčane čakre. Takav položaj dlanova tj. prstiju naziva se KD mudra (mudra snage, energije, jedinstva). Zatim snažno izvodimo pokrete telom, okrećemo se naizmenično u ritmu disanja na levu, pa na desnu stranu. Glava prati pokret tela. Počinjemo sa udahom na levo i izdahom na desno. Pri tome izvodimo bastrika disanje. Vežbu izvodimo 7 puta.

Zatim promenimo položaj prstiju i krenemo: 7 puta udah desno – izdah levo, ponovo uz bastriku. U slučaju da ne sedite udobno u položaju sa prekrštenim nogama, sednite na jastučić ili po potrebi na neko uzvišenje.  

Kontraindikacije: Kod upale srednjeg uha, tinitusa, problema sa ravnotežom ili vrtoglavicom, vežbu izvodimo sasvim lagano, bez bastrike, dišemo duboko, ne idemo preduboko u položaj i ne vrtimo glavu. Isto u slučaju problema sa vratnom kičmom, ne rotiramo glavu, već gledamo ravno ispred sebe, i rotiramo trup i ruke naizmenično u stranu.

Hormonska zoga vezbe zagrevanja 3

VAŠA RUTINA

1-vichy-dercos-densi-solutions-sampon-za-tanku-i-slabu-kosu-sampon-za-rast-kose-sampon-za-proguscivanje-kose-za-gustu-kosu-tanka-kosa-retka-kosa

Densi-Solutions Šampon za tanku i slabu kosu

Revitalizuje kožu glave i jača kosu.

( 23 comments )

go to top