OK

OK Cancel

Thank you

Close

Segment :

HORMONSKA JOGA – Vežbe zagrevanja

 • favoris

U saradnji sa sertifikovanim trenerom Hormonske joge, Renatom Reiner, Vichy Vam predstavlja vežbe koje će zasigurno postati novi saveznik Vašeg zdravlja.

Vežbe zagrevanja namenjene su zagrevanju tela i opuštanju napetosti. Uz primenu bastrika disanja, poznate su po svom delovanju na hormonski sastav. Dele se na vežbe istezanja nogu i vežbe za istezanje trupa – u nastavku saznajte na koji način ih treba primenjivati za makismalni efekat.

VEŽBE ZA ISTEZANJE NOGU


Vežbe za istezanje nogu u hormonskoj jogi uobičajeno se rade u stojećem položaju. U slučaju bolova u leđima ili problema sa kičmenim stubom vežbu je potrebno prilagoditi i izvoditi u ležećem položaju. Izbor vežbi nužno je prilagoditi vlastitom zdravstvenom stanju.  

1) ISTEZANJE NOGU U STOJEĆEM POLOŽAJU


Početni položaj: tadasana   

Stopala postavimo razmaknuta u širini kukova ili, ako smo dovoljno stabilni, prebacimo desno stopalo preko levog, tako da stoje paralelno. Prste ukrstimo ili ih stavimo u venus mudru - prsti ukršteni, kažiprsti ispruženi i prislonjeni jedan na drugog. Sa udahom podignemo ruke iznad glave, a zatim se sa izdahom lagano spuštamo iz kukova, ravnih leđa i ispruženih ruku u naklon. Opustimo leđa i glavu i iz tog položaja dišemo nekoliko puta bastriku (3 – 7 puta, koliko nam je prijatno). Disanje izvodimo na način što kod udisaja podignemo trup cca 30 cm, a kod izdisaja spustimo, i to u jednom dinamičnom ritmu. Posle toga se sa udahom podignemo, ispružimo ruke iznad glave i sa izdahom opustimo ruke pored tela.   
Vežbu možemo da ponovimo tako što prebacimo levo stopalo preko desnog i sve izvedemo na isti način.

VAŽNA NAPOMENA: Bastriku ne izvodimo u slučaju bilo kakvih srčanih problema, posle operacija srca, kod visokog krvnog pritiska, u trudnoći, za vreme menstruacije, tri meseca nakon bilo kakvog operativnog zahvata.

2) ISTEZANJE NOGU U LEŽEĆEM POLOŽAJU


Početni položaj: ležimo na leđima  

Privučemo kolena ka prsima, ali tako da gledaju ka spolja. Spojimo stopala i obuhvatimo ih dlanovima na način da palčeve stopala obuhvatimo palcem i kažiprstom, a ostale prste na stopalima obuhvatimo sa ostala tri prsta ruku. Sa izdahom se spustimo lagano na levu stranu i nakon toga ispružimo levu nogu (donja noga). Ispružimo je toliko koliko nam telo dopušta i pri tome ne ispuštamo palčeve. Ostajemo tako da ležimo na strani, dišemo prirodno, udahnemo i izdahnemo 3 puta. Sa udahom ponovno savijemo koleno i vratimo se u centar.  Zatim ponovimo vežbu na desnu stranu. Važno je da se pri tome najpre spustimo u stranu, a zatim ispružimo nogu. Vežbu ponovimo 3 puta na svaku stranu.

Hormonska zoga vezbe zagrevanja 2

3) VEŽBA ZA ISTEZANJE TRUPA: TWISTING/LETEĆA KOSA


Twisting/leteća kosa je vežba namenjena istezanju trupa, masira bubrege i nadbubrežne žlezde.  

Početni položaj: uspravan sedeći položaj  
Savijemo laktove u visini ramena, zakačimo prste u visini grudi ispred srčane čakre. Takav položaj dlanova tj. prstiju naziva se KD mudra (mudra snage, energije, jedinstva). Zatim snažno izvodimo pokrete telom, okrećemo se naizmenično u ritmu disanja na levu, pa na desnu stranu. Glava prati pokret tela. Počinjemo sa udahom na levo i izdahom na desno. Pri tome izvodimo bastrika disanje. Vežbu izvodimo 7 puta.

Zatim promenimo položaj prstiju i krenemo: 7 puta udah desno – izdah levo, ponovo uz bastriku. U slučaju da ne sedite udobno u položaju sa prekrštenim nogama, sednite na jastučić ili po potrebi na neko uzvišenje.  

Kontraindikacije: Kod upale srednjeg uha, tinitusa, problema sa ravnotežom ili vrtoglavicom, vežbu izvodimo sasvim lagano, bez bastrike, dišemo duboko, ne idemo preduboko u položaj i ne vrtimo glavu. Isto u slučaju problema sa vratnom kičmom, ne rotiramo glavu, već gledamo ravno ispred sebe, i rotiramo trup i ruke naizmenično u stranu.

Hormonska zoga vezbe zagrevanja 3

Naši kultni proizvodi

 • neovadiol-dnevna-nega-normalna-koza; mesovita-koza; osetljiva-koza; vichy-krema; za-lice; menopauza; gubitak-gustine; obnova-koze; bez-parabena; suvoca; zatezanje; gubitak-volumena
 • neovadiol-night-nocna-nega-vichy; nocna-nega-preoblikovanje-kontura; lica; krema-za-lice; blistavost; menopauza; osecaj-hladenja; gusca-koza; hranljiva; bore-smejalice; suvoca; dodatna
 • 1-dercos-aminexil-clinical-5-zene-tretman-protiv-ispadanja-kose-ampule-za-kosu-ampule-protiv-ispadanja-kose
 • 1-vichy-dercos-energetski-sampon-protiv-ispadanja-kose-jako-ispadanje-kose-celavljenje-sampon-protiv-celavosti-sampon-za-celavost-ispadanje-kose-retka-kosa
 • 1-vichy-dercos-densi-solutions-sampon-za-tanku-i-slabu-kosu-sampon-za-rast-kose-sampon-za-proguscivanje-kose-za-gustu-kosu-tanka-kosa-retka-kosa

  DERCOS

  Densi-Solutions - Šampon za tanku i slabu kosu

  Šamponiranje

  Revitalizuje kožu glave i jača kosu.

 • Najčitanije

  PRAVILNA ISHRANA U FUNKCIJI ODRŽAVANJA ZDRAVLJA U MENOPAUZI

  Reč stručnjaka

  PRAVILNA ISHRANA U FUNKCIJI ODRŽAVANJA ZDRAVLJA U MENOPAUZI

  Pravilna ishrana važan je faktor u održavanju zdravlja organizma. Kao što pogrešna ishrana može da dovede do bolesti, tako i pravilna ishrana može da pomogne unapređenju zdravlja i vitalnosti ljudskog organizma. Kojim namirnicama možete da povećate kvalitet života u periodu menopauze? Pročitajte intervju s prof. dr Brankom Jakovljevićem, subspecijalistom ishrane na Medicinskom fakultetu u Beogradu i saznajte kakvo je mišljenje stručnjaka.

  Pročitaj članak

  Vitamin C - tajna blistave kože?

  Sastojci

  Vitamin C - tajna blistave kože?

  Užurban način života utiče na epidermis i ten čini umornim i bez sjaja. Ali, da li ste znali da jedan od najpoznatijih vitamina može biti ključ blistave kože zdravog sjaja? Bacićemo pogled na revitalizujuća svojstva vitamina C.


  Pročitaj članak

  go to top