OK

OK Cancel

Thank you

Close

Evo kako vitamin C serum može da koristi vašoj koži

Vitamin C je izuzetno moćan sastojak kada je u pitanju nega kože. Istražujemo njegove brojne koristi i zašto je vitamin C serum jedan od najosnovnijih proizvoda u vašoj rutini nege kože.

Vitamin C (poznat još kao askorbinska kiselina) je hidrosolubilan vitamin. Ljudsko telo ga ne može sintetisati(1), ali on ima vitalnu ulogu u zdravlju kako kože, tako i tela.

Koristi vitamina C za kožu


Normalna, zdrava koža ima veliku koncentraciju vitamina C u epidermisu (površinskom sloju kože), ali izloženost UV zracima može da iscrpi ove rezerve(2). Ovaj sastojak ima višestruku ulogu unutar kože, a njegove dve najznačanije funkcije su:

Vitamin C ima ulogu u sposobnosti kože da se zaštiti od gubitka vode

1. Sposobnost da stimuliše sintezu kolagena(2)


Ovaj vitamin pomaže stimulaciju i proizvodnju kolagena, što zauzvrat čini da koža izgleda glatkija, svežija i mladolika. To ovako funkcioniše: Stvaranje kolagena vrše fibroblasti u dermisu (drugi sloj kože). Fibroblasti su važne ćelije koje su uključene u formiranje kože – istraživanja su pokazala da za sintezu i regulaciju kolagena u dermisu oni zavise od prisustva vitamina C(2). To rezultira stvaranjem kolagenog matriksa u koži. Istraživanja su, takođe, pokazala da bez vitamina C dolazi do smanjenja sinteze i umrežavanja(2).

Pored toga, vitamin C igra značajnu ulogu u zarastanju rana, što je direktno u vezi sa sintezom kolagena(2). U stvari, neadekvatna količina vitamina C je povezana sa nizom poremećaja u fukncionisanju kože, uključujući slabo zarastanje rana, krhkost i gubitak vezivnog tkiva(2). Dokazano je da vitamin C poboljšava nastanak lipidne barijere – vitalna ulja koja štite kožu. Ovo ukazuje na to da vitamin C može da ima ulogu u sposobnosti kože da se zaštiti od gubitka vode(2).

Kako vitamin C serum može da pomogne koži?

 • Može da se koristi u obliku seruma za blistaviji, glatkiji ten
 • Pošto na koži deluje protiv pigmetacija, on smanjuje stvaranje melanina, zadržavajući vaš ten svetlijim(3), dok ciljano deluje na tamne fleke
 • Istraživanja su pokazala da, zahvaljujući svojim antioksidativnim svojstvima, vitamin C ograničava oštećenja izazvana izlaganjem kože UV zracima, što se dokazano dešava kada se vitamin C koristi i topikalno i unosi putem ishrane(2)
 • Neka istraživanja, takođe, ukazuju da topikalno nanošenje vitamina C može da smanji hrapavost kože(2), što kožu čini mekšom i glatkijom.

2. Njegova antioksidativna svojstva


Antioksidativna svojstva vitmaina C čine ga odličnom zaštitom od spoljnih toksina(2), jer je u stranju da neutrališe i ukloni oksidanse, a ima i sposobnost da popravi nastalu štetu. Ovo je naročito važno kada se radi o štetnim efektima faktora životne sredine, kakvi su sunčevo zračenje, zagađenje i pušenje. Svi ovi faktori mogu da ubrzaju oštećenje kože u vidu oksidativnog stresa(3), doprinoseći znacima prevremenog starenja. Međutim, vitamin C neutrališe ove oksidativne faktore, što za posledicu ima snažne koristi protiv starenja i za odbranu kože od sunca(3).   

Vitamin C, takođe, utiče i na ostale vitamine u telu, poput vitamina E. Ovaj vitamin je isto antioksians koji štiti ćelije od oksidativnog stras, održavajući mrežu kolagena u koži. Istraživanja su, takođe, pokazala da vitamin C dopunjuje dejstvo vitamina E, i na sličan način se troši prilikom izloženosti UV zracima(3).

Koristi vitamina C za telo


Vitamin C je koristan za mnoge apekte tela, naročito kada su u pitanju tkiva. Važan je za rast, razvoj i obnavljanje tkiva i kostiju, a takođe je neophodan u stresnim uslovima zbog svojih protivupalnih efekata na imunitet. Štaviše, vitamin C potpomaže stimulaciji imunog sistema povećavajući njegovu snagu i zaštitu(4).

IZVORI:

 1. 'Vitamin C Fortification of Food Aid Commodities: Final Report.' u Institute of Medicine (US) Committee on International Nutrition--Vitamin C in Food Aid Commodities Washington (DC), National Academies Press (US), 1997 [Dostupno na: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK230157/]
 2. Pullar, J.M. et al, 'The Roles of Vitamin C in Skin Health' u Nutrients 9.8 (2017) p. 866 [Dostupno na: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5579659/]
 3. Al-Niaimi, F. et al, 'Topical Vitamin C and the Skin: Mechanisms of Action and Clinical Applications' u The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology 10.7 (2017) pp. 14-17 [Dostupno na: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5605218/]
 4. Sorice, A. et al, 'Ascorbic acid: its role in immune system and chronic inflammation diseases.' u Mini Rev Med Chem 14.5 (2014) pp. 444-52 [Dostupno na: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24766384]

VAŠA RUTINA

 • liftactiv-freshshot-antioksidativni-tretman ; serum-za-lice; vitamin-c; nega-protiv-bora; duboke-bore; lifting-dejstvo; bore-smejalice; anti-age-efekat

  LIFTACTIV SUPREME

  FRESH SHOT Antioksidativni tretman protiv umornog izgleda kože

  Serum za lice

  Antioksidativna nega za kožu sa vitaminom C koja deluje protiv znakova starenja i umora u roku od 10 dana.

 • Najčitanije

  Vitamin C - tajna blistave kože?

  Sastojci

  Vitamin C - tajna blistave kože?

  Užurban način života utiče na epidermis i ten čini umornim i bez sjaja. Ali, da li ste znali da jedan od najpoznatijih vitamina može biti ključ blistave kože zdravog sjaja? Bacićemo pogled na revitalizujuća svojstva vitamina C.


  Pročitaj članak

  go to top