OK

OK Cancel

Thank you

Close

Evo kako vitamin C serum može da koristi vašoj koži

Vitamin C je izuzetno moćan sastojak kada je u pitanju nega kože. Istražujemo njegove brojne koristi i zašto je vitamin C serum jedan od najosnovnijih proizvoda u vašoj rutini nege kože.

Vitamin C (poznat još kao askorbinska kiselina) je hidrosolubilan vitamin. Ljudsko telo ga ne može sintetisati(1), ali on ima vitalnu ulogu u zdravlju kako kože, tako i tela.

Koristi vitamina C za kožu


Normalna, zdrava koža ima veliku koncentraciju vitamina C u epidermisu (površinskom sloju kože), ali izloženost UV zracima može da iscrpi ove rezerve(2). Ovaj sastojak ima višestruku ulogu unutar kože, a njegove dve najznačanije funkcije su:

Vitamin C ima ulogu u sposobnosti kože da se zaštiti od gubitka vode

1. Sposobnost da stimuliše sintezu kolagena(2)


Ovaj vitamin pomaže stimulaciju i proizvodnju kolagena, što zauzvrat čini da koža izgleda glatkija, svežija i mladolika. To ovako funkcioniše: Stvaranje kolagena vrše fibroblasti u dermisu (drugi sloj kože). Fibroblasti su važne ćelije koje su uključene u formiranje kože – istraživanja su pokazala da za sintezu i regulaciju kolagena u dermisu oni zavise od prisustva vitamina C(2). To rezultira stvaranjem kolagenog matriksa u koži. Istraživanja su, takođe, pokazala da bez vitamina C dolazi do smanjenja sinteze i umrežavanja(2).

Pored toga, vitamin C igra značajnu ulogu u zarastanju rana, što je direktno u vezi sa sintezom kolagena(2). U stvari, neadekvatna količina vitamina C je povezana sa nizom poremećaja u fukncionisanju kože, uključujući slabo zarastanje rana, krhkost i gubitak vezivnog tkiva(2). Dokazano je da vitamin C poboljšava nastanak lipidne barijere – vitalna ulja koja štite kožu. Ovo ukazuje na to da vitamin C može da ima ulogu u sposobnosti kože da se zaštiti od gubitka vode(2).

Kako vitamin C serum može da pomogne koži?

  • Može da se koristi u obliku seruma za blistaviji, glatkiji ten
  • Pošto na koži deluje protiv pigmetacija, on smanjuje stvaranje melanina, zadržavajući vaš ten svetlijim(3), dok ciljano deluje na tamne fleke
  • Istraživanja su pokazala da, zahvaljujući svojim antioksidativnim svojstvima, vitamin C ograničava oštećenja izazvana izlaganjem kože UV zracima, što se dokazano dešava kada se vitamin C koristi i topikalno i unosi putem ishrane(2)
  • Neka istraživanja, takođe, ukazuju da topikalno nanošenje vitamina C može da smanji hrapavost kože(2), što kožu čini mekšom i glatkijom.

2. Njegova antioksidativna svojstva


Antioksidativna svojstva vitmaina C čine ga odličnom zaštitom od spoljnih toksina(2), jer je u stranju da neutrališe i ukloni oksidanse, a ima i sposobnost da popravi nastalu štetu. Ovo je naročito važno kada se radi o štetnim efektima faktora životne sredine, kakvi su sunčevo zračenje, zagađenje i pušenje. Svi ovi faktori mogu da ubrzaju oštećenje kože u vidu oksidativnog stresa(3), doprinoseći znacima prevremenog starenja. Međutim, vitamin C neutrališe ove oksidativne faktore, što za posledicu ima snažne koristi protiv starenja i za odbranu kože od sunca(3).   

Vitamin C, takođe, utiče i na ostale vitamine u telu, poput vitamina E. Ovaj vitamin je isto antioksians koji štiti ćelije od oksidativnog stras, održavajući mrežu kolagena u koži. Istraživanja su, takođe, pokazala da vitamin C dopunjuje dejstvo vitamina E, i na sličan način se troši prilikom izloženosti UV zracima(3).

Koristi vitamina C za telo


Vitamin C je koristan za mnoge apekte tela, naročito kada su u pitanju tkiva. Važan je za rast, razvoj i obnavljanje tkiva i kostiju, a takođe je neophodan u stresnim uslovima zbog svojih protivupalnih efekata na imunitet. Štaviše, vitamin C potpomaže stimulaciji imunog sistema povećavajući njegovu snagu i zaštitu(4).

IZVORI:

  1. 'Vitamin C Fortification of Food Aid Commodities: Final Report.' u Institute of Medicine (US) Committee on International Nutrition--Vitamin C in Food Aid Commodities Washington (DC), National Academies Press (US), 1997 [Dostupno na: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK230157/]
  2. Pullar, J.M. et al, 'The Roles of Vitamin C in Skin Health' u Nutrients 9.8 (2017) p. 866 [Dostupno na: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5579659/]
  3. Al-Niaimi, F. et al, 'Topical Vitamin C and the Skin: Mechanisms of Action and Clinical Applications' u The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology 10.7 (2017) pp. 14-17 [Dostupno na: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5605218/]
  4. Sorice, A. et al, 'Ascorbic acid: its role in immune system and chronic inflammation diseases.' u Mini Rev Med Chem 14.5 (2014) pp. 444-52 [Dostupno na: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24766384]

Objavljeno

go to top