OK

OK Cancel

Thank you

Close

Da li je opasnost od karcinoma veća u menopauzi?

Sa menopauzom različiti delovi Vašeg tela postaju osetljiviji, dakle skloniji uticaju spoljnih i unutrašnjih agresija. Kao i obično, koža je prva linija odbrane, zato ne štedite na zaštitnim sredstvima.

Da li je opasnost od karcinoma veća u menopauzi?

Menopauza čini Vašu kožu osetljivijom na karcinom

Keratinociti su ćelije kože koje sačinjavaju 90% površinskog sloja kože.

Karcinom kože je najčešća maligna bolest u SAD-u, sa više od 1 miliona novih slučajeva svake godine. Već neko vreme znamo da izlaganje suncu igra ključnu ulogu u svemu ovome. Izlaganje suncu je nešto što možete više ili manje kontrolistati, zato to i učinite! Klinička istraživanja pokazuju da bi estrogen mogao biti faktor razvoja karcinoma kože, jer su receptori estrogena prisutni u keratinocitima kože. 

Klinička ispitivanja su otkrila da oralna kontracepcija i hormonska terapija tokom menopauze smanjuju akne i opuštenost kože, ali neka istraživanja su pokazala vezu između oralne kontracepcije i povećane opasnosti od pojave nemelanomskog karcinoma kože. Zato budite oprezni šta kombinujete, važi?

Jednostavni koraci za sprečavanje razvoja karcinoma kože

Pošto opasnost od nastanka karcinoma (uključujući i karcinom kože) postaje veća s godinama, preporučuje se da više pripazite i to što pre, to bolje. Redovni samopregledi i dermatoskopija kod Vašeg dermatologa brzo određuju sumnjive lezije koje se zatim uklanjaju.

Karolina Kopeć

Telefon u ruke i zakažite termin. Samo napred!

Glavni faktori rizika za karcinom kože jesu: izlaganje suncu, opekotine u prošlosti, istorija karcinoma kože u porodici i tip kože.

Kao i uvek, ali sada više nego ikada, preporučuje se da počnete sa redovnom upotrebom zaštitnih sredstava širokog spektra i da ih redovno nanosite. Koristite sredstva sa SPF-om 30-50 na svim izloženim područjima koja nisu pokrivena odećom.

Ključne činjenice koje treba upamtiti

Vaša koža gubi svoju sposobnost samozaštite zbog promene nivoa estrogena, što je ponekad nasledno, pa je potrebno da obratite više pažnje i to uz:
• pravilnu zaštitu od sunca
• redovne posete dermatologu!
Neka stručnjak pogleda madeže i ostatak kože barem jednom godišnje, kako preporučuju dermatološke organizacije širom sveta.

go to top