OK

OK Cancel

Thank you

Close

Da li je opasnost od karcinoma veća u menopauzi?

Sa menopauzom različiti delovi Vašeg tela postaju osetljiviji, dakle skloniji uticaju spoljnih i unutrašnjih agresija. Kao i obično, koža je prva linija odbrane, zato ne štedite na zaštitnim sredstvima.

Da li je opasnost od karcinoma veća u menopauzi?

Menopauza čini Vašu kožu osetljivijom na karcinom

Keratinociti su ćelije kože koje sačinjavaju 90% površinskog sloja kože.

Karcinom kože je najčešća maligna bolest u SAD-u, sa više od 1 miliona novih slučajeva svake godine. Već neko vreme znamo da izlaganje suncu igra ključnu ulogu u svemu ovome. Izlaganje suncu je nešto što možete više ili manje kontrolistati, zato to i učinite! Klinička istraživanja pokazuju da bi estrogen mogao biti faktor razvoja karcinoma kože, jer su receptori estrogena prisutni u keratinocitima kože. 

Klinička ispitivanja su otkrila da oralna kontracepcija i hormonska terapija tokom menopauze smanjuju akne i opuštenost kože, ali neka istraživanja su pokazala vezu između oralne kontracepcije i povećane opasnosti od pojave nemelanomskog karcinoma kože. Zato budite oprezni šta kombinujete, važi?

Jednostavni koraci za sprečavanje razvoja karcinoma kože

Pošto opasnost od nastanka karcinoma (uključujući i karcinom kože) postaje veća s godinama, preporučuje se da više pripazite i to što pre, to bolje. Redovni samopregledi i dermatoskopija kod Vašeg dermatologa brzo određuju sumnjive lezije koje se zatim uklanjaju.

Karolina Kopeć

Telefon u ruke i zakažite termin. Samo napred!

Glavni faktori rizika za karcinom kože jesu: izlaganje suncu, opekotine u prošlosti, istorija karcinoma kože u porodici i tip kože.

Kao i uvek, ali sada više nego ikada, preporučuje se da počnete sa redovnom upotrebom zaštitnih sredstava širokog spektra i da ih redovno nanosite. Koristite sredstva sa SPF-om 30-50 na svim izloženim područjima koja nisu pokrivena odećom.

Ključne činjenice koje treba upamtiti

Vaša koža gubi svoju sposobnost samozaštite zbog promene nivoa estrogena, što je ponekad nasledno, pa je potrebno da obratite više pažnje i to uz:
• pravilnu zaštitu od sunca
• redovne posete dermatologu!
Neka stručnjak pogleda madeže i ostatak kože barem jednom godišnje, kako preporučuju dermatološke organizacije širom sveta.

Najčitanije

Koliko traje menopauza?

ZDRAVLJE

Koliko traje menopauza?

Žene koje će tek ući u menopauzu obično su u zabludi da je kraj menstruacije promena sa jasnim početkom i vremenom završetka. Do 2020. milijardu žena će biti starije od 50 godina i posvedočiće da je trajanje menopauze, kao i njeni simptomi, vrlo individualno.

Pročitaj članak

Različiti simptomi starenja na kosi

ZDRAVLJE

Različiti simptomi starenja na kosi

Nema sumnje da se tokom menopauze vaše telo menja, koža opušta, a promene se dešavaju čak i na kosi. Još juče živahne, bujne kovrdže, sada su griva bez sjaja i volumena. Jasno je da ova promena može da bude nuspojava koju je teško prihvatiti.

Pročitaj članak

Perimenopauza i menopauza: koji su rani simptomi?

ZDRAVLJE

Perimenopauza i menopauza: koji su rani simptomi?

Da li počinje? Ne postoji tačno vreme kada se pojavljuju simptomi menopauze. Perimenopauza, prelazni period pre menopauze, kada se menjaju nivoi hormona, može da započne bilo kada, od nekoliko meseci do čak 10 godina pre menopauze i prosečno traje 5 godina. Nastavite da čitate ako osećate fizičke i fiziološke promene koje ne možete da objasnite, ako ste već prepoznali rane simptome ili ste jednostavno znatiželjni i želite da budete bolje pripremljene na ono što čeka svaku ženu.

Pročitaj članak

Šta je menopauza: uzroci, simptomi, faze i lečenje

ZDRAVLJE

Šta je menopauza: uzroci, simptomi, faze i lečenje

Menopauza je prirodni završetak menstrualnog ciklusa. Baš kao i pubertet, koji označava početak, ovo je biološka promena, univerzalna za sve žene, a opet individualna u smislu određenih simptoma i vremena pojave predmenopauze i menopauze. Svaka od milijardu žena koja će 2020. godine biti starija od 50 godina proći će kroz menopauzu koja će za nju biti jedinstvena.

Pročitaj članak

go to top