OK

OK Cancel

Thank you

Close

Zašto ne možemo da se rešimo peruti pomoću kućnih preparata

Već i vrlo jednostavna Google pretraga rezultiraće brojnim predlozima kućnih preparata koji obećavaju da će za samo nekoliko korišćenja eliminisati perut,

Zašto ne možemo da se rešimo peruti pomoću kućnih preparata

ali svakome ko se sa ovim problemom svakodnevno nosi jasno je kako oni ne mogu da reše višegodišnji problem vlasišta.

Neprijatan svrab, iritacije i perutanje

Perut je jedna od najčešćih dermatoloških pojava koja pogađa i muškarce i žene, i to u svim starosnim grupama, a često je praćena i neprijatnim osećam svarba i iritacije.

Najčešći simptom ovog dermatološkog problema je stvaranje ljuspica na temenu – reč je zapravo o mrtvim ćelijama kože koje se sa temena perutaju u ljuspicama, a mogu se pojaviti u različitim veličinama i bojama – od vrlo sitnih suvih mrvica do većih ljuspica žućkaste boje, a zajedničko im je jedno – nije ih se lako rešiti.

Vrlo česta pojava koje se ponekad izuzetno teško rešavamo

S obzirom na to da iza pojave peruti mogu da stoje brojni uzroci, jasno nam je kako za njeno uklanjanje nije uvek moguće naći univerzalan „recept“ – ako u pozadini stoji problem sa neodgovarajućim proizvodima i pogrešnim češljanjem kose, a Vi ste se usredsredili na promenu ishrane – željeni rezultati će izostati.

Zato je najvažnije potragu za rešenjem započeti upravo otkrivanjem uzroka – da li znate zbog kojih sve razloga vlasište može preterano da se ljušti?

dercos-hp (1)Suva i masna perut – koja je razlika?

Zimsko vreme je idealno za razgovore o peruti, jer upravo u ovo doba godine osobama koje muči perut stanje vlasišta može drastično da se pogorša, prvenstveno zbog boravka u zatvorenim prostorima i grejanja koje dodatno isušuje tanku i osetljivu kožu vlasišta.

Baš kao što ni svaka koža nije ista, nije ni svaka perut ista – a najjednostavnija podela odnosi se na suvu i masnu perut, koje se razlikuju ne samo po uzrocima, već i po simptomima koje primećujemo.

Suva perut se prepoznaje po tankim belim i sivkastim ljuspicama koje su na dodir suve i lagane, a sa vlasišta otpadaju vrlo lako – upravo je o ovom tipu peruti reč kada su u pitanju omražena „bela ramena“. S druge strane, masnu perut odlikuje povećano stvaranje sebuma, koji u dodiru sa gljivicom poznatom kao Malassezia uzrokuje debele, masne ljuspe koje su zalepljene za vlasište i vrlo se teško uklanjaju, čak i šamponiranjem.

Kućni preparati ne donose trajno rešenje jer ne deluju na uzrok problema

Već i vrlo jednostavna Google pretraga rezultiraće brojnim predlozima kućnih preparata koji obećavaju da će za samo nekoliko korišćenja eliminisati perut, ali svakome ko se sa ovim problemom svakodnevno nosi jasno je kako kokosovo ulje, soda bikarbona ili ćak sirće ne mogu da reše višegodišnji problem vlasišta. Kako bismo razumeli šta je sve potrebno za trajno uklanjanje peruti, važno je shvatiti zašto je perut toliko tvrdokoran problem, posebno kada je reč o masnom tipu peruti.

Zbog izražene lepljivosti ljupica, koje se mogu nakupljati i taložiti jedna preko druge, sebum ostaje zarobljen na vlasištu, podstičući dodatni rast gljivica i pojačavajući upalni proces. S obzirom na to da je reč o dermatološkom problemu, za savet je najbolje da se obratite upravo stručnjacima koji su zdravlju kože posvetili čitavu karijeru.

dercos-hairSastojci kreirani ciljano za uklanjanje ljuspica i hidrataciju čitavog vlasišta

Dermatolozi tvrde da se peruti – nezavisno o tome da li se radi o suvom ili masnom tipu –  možemo rešiti isključivo uz pomoć pomno osmišljene rutine koja uključuje aktivne sastojke ciljano kreirane za eksfolijaciju i hidrataciju vlasišta, a upravo se takva dobitna kombinacija nalazi u Dercos liniji. Ova, sada već slavna, dermatološka linija specijalizovana za probleme vlasišta je među najprodavanijima u svetu, i to sa dobrim razlogom.

Linija šampona protiv peruti sadrži različite formule prilagođene specijalizovanim potrebama vlasišta, pa tako – u zavisnosti od tipa kose i vlasišta, možete da birate između četiri Dercos šampona protiv perutijedan od njih ne sadrži sulfate i namenjen je osetljivom vlasištu, drugi je prilagođen tretiranju peruti na suvoj kosi, treći na normalnoj i masnoj kosi, dok je piling šampon specijalizovan upravo za uklanjanje prianjajuće peruti.

Jedinstvena tehnologija ovih oksigenirajućih šampona smanjuje 100 % vidljive peruti, a istovremeno deluje na dermatološki uzrok problema – ostvaruje ravnotežu mikrobioma vlasišta i pomaže pri zaceljivanju vlasišta.

Mikrobiom vlasišta potrebno je držati u ravnoteži

Vrlo jednostavnom rutinom šamponiranja, posle nekoliko nedelja vlasište će biti očišćeno od viška sebuma, osetljivost će se drastično smanjiti, što će dovesti do prirodnog smanjenja ljuštenja i stvaranja peruti. Prirodni sastojci za piling, poput salicilne kiseline, ubrzaće proces ljuspanja i smanjiće proizvodnju sebuma, dok će hidratantni sastojci, poput glicerina, efikasno umiriti iritaciju i crvenilo i još važnije – uspostaviće prirodnu ravnotežu mikrobioma na vlasištu.

Upravo zbog te „pobedničke“ kombinacije sastojaka, Dercos linija je postala linija koju preporučuju i svojim pacijentima prepisuju brojni dermatolozi u Srbiji, a njena efikasnost je testirana na potrošačima. Čak 96% potrošača potvrdilo je trenutnu efikasnost, a čak 92% da sprečava ponovnu pojavu peruti. Takođe, više od 90% ispitanika smatra da je tretman efikasniji od drugih isprobanih i da na kožu glave deluje umirujuće.

Dermatolozi preporučuju da, osim kvalitetnog šampona, u svakodnevnu rutinu uvedete još nekoliko promena – koristite niže temperature vode, jer hladnija voda smiruje upalu i usporava rad lojnih žlezda i lučenje sebuma; i pripazite sa češljanjem – grube četke i preterano trljanje vlasišta mogu da pogoršaju iritacije i pojačaju stvaranje peruti. Ipak, važno je shvatiti da perut ne mora da bude doživotan problem – svega nekoliko snažnih sastojaka i minimalne promene u dnevnoj rutini mogu bele ljuspice zauvek da ostave u prošlosti.

Članak je preuzet sa estetica.hr.

go to top