OK

OK Cancel

Thank you

Close

Zašto je moja koža toliko suva tokom menopauze?

Svrab, opuštenost, suvoća – to su 3 najvažnija stanja kože na Vašoj listi promena u menopauzi. Suvoća je i najneprijatnija. Nemogućnost kože da zadržava vodu ima veliku ulogu u svemu ovome.

Zašto je moja koža toliko suva tokom menopauze?

Suva koža tokom menopauze je vrlo česta

Nedavno istraživanje, na 3.875 žena u postmenopauzi starijih od 40 godina, pokazuje da  36.2% ima problem sa suvom kožom.

Suvoća je jedna od najvećih kliničkih promena tokom starenja kože lica kod žena u postmenopauzi. Od svih dermatoloških stanja kod zrelih žena suva koža je jedno od najčešćih. Suvoću kože uzrokuju smanjeni nivoi estrogena i progesterona.
U pedesetim godinama pH kože se menja, kao i sposobnost zadržavanja vode; metabolizam se usporava i koža postaje suvlja, bez sjaja, manje čvrsta i manje glatka - sve u svemu manje prijateljski nastrojena, to je sigurno…  

Postoje razni simptomi suve kože u menopauzi

Simptomi uključuju:
1. zatezanje kože posle tuširanja ili plivanja
3. ispucalu kožu ruku i nogu 
4. svrab 
5. a možete primetiti sive ili pepeljaste tonove kože, ako imate tamniji ten

Ono što se događa je da se usporava obnavljanje keratinocita (ćelija koje čine 90% površinskog sloja kože), što uzrokuje nakupljanje starih ćelija na površini epidermisa. Lipidna barijera je tako lošije organizovana, što dovodi do smanjenja otpornosti kože.

Lipidna barijera slabije je organizovana i odatle suvoća.

Dr. Karolina Kopeć

Uz sve to (poslednje u ovom članku, obećavamo), hijaluronska kiselina postaje vrlo osetljiva na raspadanje pod uticajem posebnog enzima hijaluronidaze i to uzrokuje progresivno pogoršanje hidratacije i čvrstine kože.

Ključne činjenice koje treba upamtiti

Koža je suva zbog nedostatka hidratacije uzrokovane smanjenim nivoom estrogena. Kada se ravnoteža kože naruši, ona više nije u mogućnosti da normalno funkcioniše i, u ovom slučaju, zadrži vodu.

go to top