OK

OK Cancel

Thank you

Close

Zašto Vam dobro prospavana noć pomaže da sporije starite

Kako biste zaštitili kožu tokom starenja, važno je da vodite računa o noćnom snu. Evo kako maksimalno da iskoristite dobrobiti zdravog sna.

Zašto Vam dobro prospavana noć pomaže da sporije starite

Obezbedite dobar noćni san kako biste očuvali zdravlje svoje kože


Koža se obnavlja tokom noći dok mi spavamo, stvarajući nove ćelije. Samo ležanje pomaže mišićima lica da se opuste smanjujući efekat gravitacije i razvoj bora, uz borbu protiv slobodnih radikala. Međutim, neodvoljno sna (a idealno bi bilo između 7 i 9 sati) oduzima koži sposobnost obnove. Umor je jedan od najvidljivijih znakova oštećene kože i može da naglasi znakove starenja, a uz poremećen ciklus spavanja manje je efikasno i smanjenje hormona stresa, kortizola. Nedostatak sna može da prouzrokuje podočnjake i kesice ispod očiju gde je koža najtanja, kao i crvenilo i/ili ten bez sjaja.

Saveti za ponovno uspostavljanje ritma spavanja

Cilj kvalitetnog sna u dovoljnoj količini: dubok san je vreme kad se Vaša koža najbolje obnavlja. Pokušajte da izbegnete kofein bar 8 sati pre odlaska u krevet, a alkohol 3 sata pre. Lagana vežba koja opušta mišiće i ne podiže puls, poput joge, može pomoći umu da se opusti, ali odolite vrućoj kupki pre kreveta, jer preveliko podizanje Vaše telesne temperature može da oteža uspavljivanje. Težak obrok kasno uveče takođe može da otera san. Izbegavajte proveravanje aparata* pre spavanja jer plavo svetlo koje emituju može da zaustaviti stvaranje melatonina, hormona koji kontroliše cikluse spavanja, što može uzrokovati i posledičnu smanjenu obradu insulina.**
* https://chriskresser.com/how-artificial-light-is-wrecking-your-sleep-and-what-to-do-about-it/
** https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2019/01/03/tips-to-a-good-night-sleep.aspx

Objavljeno

go to top