OK

OK Cancel

Thank you

Close

Zašto češće imamo kožne alergije u menopauzi i kako ih ublažiti?

Dešavaju se vrlo često. Kožna barijera je pod uticajem spoljnih agresija, a njena obrana nije tako jaka kao što je bila.

Zašto češće imamo kožne alergije u menopauzi i kako ih ublažiti?

To je najveći razlog zašto osećate suvoću kože i neprijatnost. Srećom, postoje rešenja za ublažavanje ovih simptoma alergije.

Hormonske promene tokom menopauze mogu uticati na pojavu alergijskih reakcija kože

Pad estrogena i androgena tokom menopauze menja funkciju ćelija i imuniteta, stvarajući plodno tle za nastanak alergijskih reakcija kože. Smanjeni nivo estrogena slabi kožnu barijeru, deluje direktno na ćelije i proteine odgovorne za alergije. Koža postaje tanja, suvlja i nadražena i sklonija alergijama.

Zato se tokom menopauze preporučuje upotreba posebnih, blagih sredstava za pranje i hidratantnih nega sa niskim pH, kao i primerena rutine nege kože kako bi se ublažile ove promene. Naravno, u slučaju iritacija preporučujemo da posetite dermatologa ili pitate farmaceuta za adekvatnu negu. 

Ključne činjenice koje treba upamtiti

Alergije se događaju češće na osetljivoj i isušenoj koži u menopauzi.

Šta preduzeti povodom toga?
Koristite blaga sredstva za pranje i hidratantne nege niskog pH, specifične za menopauzu.

Najčitanije

Menopauza: Sve o Vašoj koži i hormonskim promenama

KOŽA I LEPOTA

Menopauza: Sve o Vašoj koži i hormonskim promenama

Misija našeg odeljenja naučnih komunikacija Laboratorija Vichy je da nastavimo istraživanje o menopauzi kako bismo uobličili svu našu istorijsku podlogu i unapredili znanja. Na taj način garantujemo da ćemo svakodnevno pratiti žene i omogućiti najbolje od nauke za njihovu budućnost.”

Pročitaj članak

Kako menopauza utiče na Vašu kožu? Gubitak čvrstine, suva koža

KOŽA I LEPOTA

Kako menopauza utiče na Vašu kožu? Gubitak čvrstine, suva koža

Kako menopauza menja Vašu kožu? Menopauza utiče na Vaše telo kada jajnici prestaju da proizvode hormone estrogen i progesteron. U predmenopauzi, tokom menopauze i u postmenopauzi žene primećuju promene u strukturi lica i sveukupnoj čvrstini kože. Za kratko vreme gornji sloj kože se stanjuje i postaje vidljivo više izboran.  Koža može da postane suvlja, osetljiva, sa povremenim svrabom, a mogu se pojaviti i menopauzalne akne. Predstavljamo Vam razloge zbog kojih se ubrzava starenje kože u menopauzi i načine kako da se uspori taj proces.

Pročitaj članak

go to top