OK

OK Cancel

Thank you

Close

Vodite računa o sebi – spolja i iznutra

Na vrhuncu svog poslovnog uspeha u korporativnom svetu odlučila je da promeni profesiju i započne karijeru kouča u oblasti pružanja podrške onima koji žele da napreduju u njima značajnim sferama života. Smatra sebe zadovoljnom, ostvarenom i ispunjenom ženom, koja zna da se raduje životu. Po prirodi optimista, uvek spremna na nove izazove, Stela Karl Ćosić, rekla je #nemapauzeumenopauzi i otkrila šta je njoj donelo novo životno razdoblje.

Stela Karl Ćosić

Šta vas pokreće u životu?

Pokreću me ideje, ciljevi i vizije željenog ostvarenja. Pokreće me ljubav prema životu i dragim ljudima.

Kako ste doživeli ulazak u novo životno razdoblje – menopauzu?

Iskreno, nisam se baš „uključila“ od samog početka (smeh).  Nisam isprva mnogo obraćala pažnju, niti sam doživela menopauzu kao neko značajno drugačije razdoblje. Trebalo je da prođe vreme da povežem „dva i dva“, jer kada ste po prirodi optimista, osećate se dobro i puni ste ideja i inspiracije, gledate svet i sebe u svetu na drugačiji način.

Da li vam je novo razdoblje bilo motivacija za nove životne odluke?

Sa godinama se životni prioriteti menjaju i nekako prirodno imamo potrebu da revidiramo život i donesemo nove odluke. Ovo životno razdoblje poklopilo se u dobroj meri sa odlaskom dece od kuće. Nove okolnosti stvaraju nove prilike. Stvorili su se uslovi da napravim drugačije priorite i da se suprug i ja mnogo više posvetimo sebi, svojim hobijima i interesovanjima. Nekako su spontano tema zdravijeg života i potreba da što više vremena provodimo napolju, došle u fokus.

Imate li neki savet za sve žene u menopauzi?

Vodite računa na šta se fokusirate jer ono na šta usmerimo pažnju, to i raste, umnožava se.  Ovu izreku nisam ja izmislila, u pitanju je univerzalni zakon koji deluje – želeli mi to ili ne. Ako usmerimo pažnju na probleme, nedostatke i prepreke, bićemo u takvoj energiji i dobićemo još više problema, nedostataka i prepreka, ako se fokusiramo na pozitivno i mogućnosti, bićemo u dobroj energiji i odjednom ćemo primećivati još više pozitivnih aspekata i mogućnosti. Primetila sam da žene koje su i ranije bile životno aktivne, imale jasne ciljeve i umele da  osluškuju sebe i svoje potrebe, menopauzu ne doživljavaju kao veliku promenu, čak i ako imaju nuspojave, rešavaju ih u hodu i sa još više žara se posvećuju životu. Ne postoje granice, osim onih koje sami sebi postavljamo, zato preporučujem svim ženama da se fokusiraju na sebe i svoje potrebe, kao i na pozitivne strane ovog životnog razdoblja i da svoju zrelost, životno iskustvo i svoje vreme upotrebe na najbolji mogući način.

Koji je vaš životni moto?

Energija stvara energiju i Pokreni životnu radost.

Kako provodite slobodno vreme?

Imam toliko interesovanja da mi nikad nije dosadno i uvek mi fali makar još malo vremena. Obožavam boravak u prirodi i to u pokretu koji može biti vožnja bicikla, brzo pešačenje ili samo šetnja kroz šumu. Druga omiljena aktivnost mi je čitanje i tako započinjem i završavam dan. Veliki izvor inspiracije su mi i biljke i baštovanstvo kao i pisanje, druženje sa prijateljima, kreativnost svake vrste. Moje najznačajnije umetničko delo koje sam sama napravila i koje se stalno koristi je ćebence koje sam isplela za unuku. Imam li još mesta za odgovore(smeh)?

Kako izgleda vaša beauty rutina i koliko se ona s godinama promenila?

Redovni odlazak kod kozmetičara i korišćenje kvalitetnih kozmetičkih preparata, odobrenih od strane dermatologa, moja su višedecenijska rutina. Više od 25 godina idem kod iste, vrhunske kozmetičarke, a preparate za negu biram pažljivo i u skladu sa godinama i potrebama moje kože. Kada je reč o pristupu nezi, nema mnogo razlike kada uporedim nekad i sad, osim što sada mnogo ređe sebi dozvolim da preskočim redovnu rutinu negu.

Koji je vaš proveren beauty savet kojeg se uvek držite?

Vodite računa o sebi u svakom smislu. Osim kože, važno je da negujemo sebe kao kompletno biće, ne samo  telo, već i um, duh i emocije. Sve što se dešava unutar nas, reflektuje se spolja. Ako smo ispunjeni i zadovoljni to se vidi, a male nesavršenosti padaju u drugi plan. Zadovoljna žena zrači, a osmeh je najlepši ukras.

Možete li nam otkriti vaša 3 saveta za dobar dan u menopauzi?

Sa ove vremenske distance saveti su univerzalni i primenljivi i na druga životna doba.
-          Pazite i negujte sebe kao što ste spremni da pazite i negujete dete.
-          Svaki dan uradite nešto što zaista volite, što vas raduje  i u čemu uživate.
-          Odbacite potrebu da optužujete druge, tražite izgovore i opravdanja. Preuzmite odgovornost, zauzmite se za sebe i živite punim plućima. Kad ako ne sad?

go to top