OK

OK Cancel

Thank you

Close

Važnost zdravog doručka: Dobar početak dana

Kažu da je doručak najvažniji obrok u danu, ali koliko nas zaista nađe vremena za zdrav početak svakog jutra? Nutricionista Raphaël Gruman otkriva dobre strane odvajanja malo više vremena za pripremanje doručka.

Važnost zdravog doručka: Dobar početak dana

Pojedi me, popij me: Zašto je doručak toliko važan?


Većina nas se muči sa ustajanjem iz kreveta ujutru, ali šta preduzeti kad taj pospani osećaj potraje tokm većeg dela dana, ako ne i ceo dan? Nutricionista Raphaël Gruman objašnjava: ,,Kada se probudimo nakon prospavane noći, naša tela su dehidrirana. To dovodi do osećaja umora – ustvari pad nivoa vode u telu od samo 2% može da uzrokuje 20% manje energije tokom dana.  

U prevodu - ako želite da dan započnete puni energije i entuzijazma, neka Vam rehidratacija bude prioritet. Raphaël preporučuje da se želudac probudi sa šoljom tople vode sa limunom, 15 minuta pre obroka. To će delovati kao pokretač probavnog sistema i stimulisaće metabolizam, a telo će pripremiti za prvi obrok u danu.

Raphaelovi saveti za uravnotežen doručak


Obično se ujuto budite jako gladni? Imamo dobre vesti! Raphäel kaže da, budući da telo ima ceo dan za razgrađivanje goriva koje smo mu dali kroz doručak, možemo pojesti što god. Ako želite uživati u doručku pre napornog dana, ne zaboravite ove ključne namirnice:  

●        Složene šećere - Raphaël preporučuje sporosagorevajuće šećere poput integralnog hleba ili žitarica, kako biste telo podstakli da se pokrene – bez potrebe za tom popodnevnom čokoladicom.
●        Proteine – bilo da ste ljubitelj jaja, lososa, sira ili orašastih plodova, proteini na Vašem tanjiru odmah izjutra pomoći će telu da bude budno tokom čitavog dana, štiteći ga od popodnevnih padova energije.  

Čak i ako ne možete da se nosite sa idejom o bogatom doručku, Raphäel kaže da je važno da Vaši obroci budu uravnoteženi tokom celog dana. Prejedanje kasno uveče može da uzrokuje loš san, što znači da ćete se teško ujutru dići iz kreveta, jer ćete želeti da popravite nivo energije u telu, a zdrav doručak bi mogao da bude rešenje!

Objavljeno

go to top