OK

OK Cancel

Thank you

Close

VICHY SLAVI 89 GODINA UZ UMETNOST I UMETNICE

Upoznajte Alju Horvat, mladu slovenačku ilustratorku koja oduševljava svojim prepoznatljivim motivima žena, cveća, životinja i štampanih uzoraka na robi. Godine 2019. dobila je nagradu Elle Fashion Award Young Talent, a 2020. godine je uvrštena na Forbsovoj listi 30 under 30 Art & Culture.

Alja Horvat portret

1. Koliko Vam znači umetnost i koliko se dinamika vašeg rada promenila u poslednjih nekoliko meseci?

Crtanje mi znači mnogo! Kroz ilustracije i slike izražavam svoja osećanja i misli jer se rečima ne izražavam najbolje. Dinamika mog rada nije se mnogo promenila jer sam i pre radila od kuće, a većina projekata se već neko vreme odvijala preko interneta i elektronske pošte jer uglavnom sarađujem sa stranim kompanijama. Svesna sam da je trenutna situacija pogodila brojne druge umetnike i umetnice.

2. Kako biste opisali estetiku svog rada i šta Vas inspiriše da stvarate?

Prilikom stvaranja, najveća inspiracija su mi umetnost, moda i muzika 60. i 70. godina prošlog veka. U poslednjih nekoliko godina sam utvrdila da osećam posebnu vezu sa ta dva perioda i da se uvek iznova i iznova vraćam svemu što je tada nastalo.

3. Kako je tema ženske snage oblikovala Vaš umetnički rad?

Mislim da smo u poslednjih nekoliko godina uradili mnogo po pitanju ravnopravnosti polova, ali nas čeka još dug put. Kao žena primećujem da mnogo puta nisam tretirana isto kao suprotni pol i često se srećem sa predrasudama. U svojim umetničkim delima želim da prikazujem snažne i samostalne žene jer smo mi takođe to, iako nas društvo često vidi kao „slabiji” pol.

Alja Horvat slika

4. Kako biste Vi sami interpretirali umetnički rad koji je deo Vichy virtualne izložbe?

Kada nam nedostaje samopouzdanje i kada sami sa sobom nismo zadovoljni, vrlo teško se pogledamo u ogledalo. Moj rad pokazuje ženu koja je snažna, samopouzdana i veruje u sebe, što želim svim ženama!

#VICHY89 #MINERAL89

go to top