OK

OK Cancel

Thank you

Close

VICHY SLAVI 89 GODINA UZ UMETNOST I UMETNICE

Upoznajte Sanju Jureško, diplomirala je na Akademiji likovnih umetnosti u Zagrebu, smer slikarstvo u klasi profesora Zlatka Kauzlarića Atača, u junu 2015. godine. Slikarka je održala devet samostalnih izložbi, izlagala na mnogim grupnim izložbama, učestvovala na raznim rezidencijalnim umetničkim projektima, uključujući i Cite des Arts u Parizu (novembar i decembar).

Sanja Juresko portret

1. Koliko Vam znači umetnost i koliko se dinamika vašeg rada promenila u poslednjih nekoliko meseci?

Umetnost je tu da nas inspiriše, oplemenjuje, postavlja pitanja i da podučava i tako podstiče naš lični unutrašnji rast.  „Živeti znači rađati se svakoga trenutka, a smrt nastupa kada prestane rađanje.” [1] (E. From) Dinamika mog rada se promenila utoliko što sam atelje iz Zagreba privremeno postavila na ostrvu Braču. Mesto gde su „moji dedovi davno sidro bacili” sada je mesto moje nepresušne inspiracije.

2. Kako biste opisali estetiku svog rada i šta Vas inspiriše da stvarate?

U mojim slikama se često prepliću ljudska figura i tašistički građena pozadina, paleta plavih i zelenih transparentnih tonova i konkretnog figurativnog crteža.  Na stvaranje me inspiriše lepota, zvuči kao kliše, ali je istina.

3. Kako je tema ženske snage oblikovala Vaš umetnički rad?

Od ranog detinjstva sam na neki način idealizovala žene sa dalmatinskih ostrva, svoju babu, prababu, tete… to su bile žene izuzetne fizičke snage, vedrine i topline, a živele su u harmoniji s morem na ostrvu (Pašmanu). Motiv mora i motiv žene se redovno prepliću u mojim slikama.

Sanja Juresko slika

4. Kako biste Vi sami interpretirali umetnički rad koji je deo Vichy virtualne izložbe?

Radi se o slici dimenzija 150 cm x 65 cm, a prikazuje ženu koja kao da uranja u bestežinsko stanje pod morem. Voda svoje primarno simbolično značenje ima upravo u stvaranju života. Odlazak pod more, u tu bezgraničnu materiju, znači vraćanje izvoru života. Simbolični povratak u fetusno stanje, okruženo i zaštićeno plodovom vodom majčine materice. To je jedna od primarnih nesvesnih težnji svakog čoveka – biti zaštićen od opakog sveta punog problema s kojima se treba suočiti. Zato prikaz nekoga uronjenog u more budi neobično prijatan i već dobro poznat osećaj u svakom od nas.

#VICHY89 #MINERAL89

Objavljeno

go to top