OK

OK Cancel

Thank you

Close

VICHY SLAVI 89 GODINA UZ UMETNOST I UMETNICE

Upoznajte Jasminku Škalić, diplomiranu ekonomistkinju i slikarku koja je završila postdiplomske studije u Ljubljani na College of Visual Arts. Umetnost smatra svojim životnim pozivom u kom uživa dok oprema i dekoriše javne i privatne prostore.

Jasminka Škalić portret

1. Koliko Vam znači umetnost i koliko se dinamika vašeg rada promenila u poslednjih nekoliko meseci?

Umetnost mi znači život u svakom smislu. Iako je specifična situacija u poslednjih nekoliko meseci, dinamika mog rada se čak i povećala. Mislim da su umetnici specifična grupa ljudi kod koje ove mere izolacije i smanjenog uobičajenog kretanja doprinose intenzivnijem radu. Barem je kod mene tako.

2. Kako biste opisali estetiku svog rada i šta Vas inspiriše da stvarate?

Inspiraciju crpim iz sebe, drugih ljudi, prirode, događaja, ličnih doživljaja, trenutka, zapravo svega... U zavisnosti od raspoloženja.  Estetika mog rada u ovom slučaju je delimično povezana i sa parametrima koji su nam dati za stvaranje ove slike. Inače je prisutna u svemu što radim (barem tako mislim), tako da više – manje svaka kreacija koju stvaram, bilo slika ili komad nakita, prvenstveno meni mora da se svidi da bih mogla da je pokažem tj. izložim drugima.

3. Kako je tema ženske snage oblikovala Vaš umetnički rad?

Smatram da su ženska solidarnost i snaga i te kako poželjne u današnjem društvu. Zato mi se i svideo ovaj projekat koji ohrabruje, podstiče i podržava žensku umetnost i stvaranje. Podržavajuće je, a i inspirativno je biti deo ovakve virtuelne izložbe, posebno u ovim vremenima.

Jasminka Škalić slika

4. Kako biste Vi sami interpretirali umetnički rad koji je deo Vichy virtualne izložbe?

Moj umetnički rad pod nazivom „Little Drops of Beauty” je rezultat trenutka u kom se rodila ideja za vizuelizacijom do sada stečenih znanja o kući Vichy, zadatih parametara i ličnih želja. Ime spomenute kuće na prvu me asocira na termalne mineralne izvore zato su i na mom radu stilizovano prikazane kapljice i mehurići vode. Kako je inspiracija potekla od prirode tj. vode, uz to su prikazani i cvetovi kao sinonim nežnosti i lepote ženske kože, a uz to sam zaboravila da napomenem da je lepa ženska koža zapravo i nahranjena i hidrirana i odatle dolazi veza kapljica vode i lica. Slika je nadrealna, odnosno prikazuje svet lepote u kom gotovo lebdeći elementi pričaju priču o estetici ženskog lica na pomalo bajkovit i romantičan način. A i period u kom je rađena je pretpraznični tako da je i utisak koji slika ostavlja pomalo u tom duhu. 

#VICHY89 #MINERAL89

Objavljeno

go to top