OK

OK Cancel

Thank you

Close

VICHY SLAVI 89 GODINA UZ UMETNOST I UMETNICE

Upoznajte Hanu Tischler, zagrebačku umetnicu koja živi i stvara u Portugaliji. Hanin rad je fokusiran na istraživanje ženske raznolikosti i ženstvenosti zato što lepota upravo i jeste u raznolikosti. Inspirisana uglavnom tamnoputim ženama i njihovom kulturom, Hana je stvorila celi ženski univerzum u kom želi da naglasi važnost sestrinstva, ponosa i neosporne snage koju mi žene posedujemo.

Hana Tischler portret

1. Koliko Vam znači umetnost i koliko se dinamika vašeg rada promenila u poslednjih nekoliko meseci?

Umetnost je moja profesija, ljubav i sastavni deo života i mislim da su mnogi u ovom periodu pandemije pronašli spas upravo u nekoj vrsti umetničke aktivnosti, bez obzira na to da li se inače bave umetnošću ili ne, što samo potvrđuje koliko je ljudima potrebna umetnost. U poslednjih nekoliko meseci sam stvarala više nego ikada do sada jer je i interes za slikama očigledno porastao.

2. Kako biste opisali estetiku svog rada i šta Vas inspiriše da stvarate?

Moja glavna inspiracija su uvek bile žene i njihova pojava, karakter i energija. Na portretima koje slikam su uglavnom žene iz sveta mode i modnih časopisa zato što sam modu volela oduvek, ali posebno sam očarana tamnoputim ženama, njihovom šarolikom kulturom i atraktivnim crtama lica. Privlače me ženstvenost, snaga i lepota raznolikosti i različitosti i upravo je to glavna tema mojih slika.

3. Kako je tema ženske snage oblikovala Vaš umetnički rad?

Ženska snaga je neverovatna, posebno kada radimo zajedno i podržavamo se međusobno. Kreirala sam svoj sopstveni ženski univerzum u kom ne želim samo da prikažem fizičku lepotu žene već i njenu ličnost, samouverenost, buntovni karakter i moć.

Hana Tischler slika

4. Kako biste Vi sami interpretirali umetnički rad koji je deo Vichy virtualne izložbe?

Najpre, bilo mi je veliko zadovoljstvo da kreiram rad za ovu virtuelnu izložbu zato što mi je tematika bliska i baš „moja”. Jedini izazov je bila paleta boja jer sam uglavnom verna svojim smeđim, bež i puderastim nijansama. Plava boja je simbol mira, stabilnosti, relaksacije i inteligencije. Moj umetnički rukopis je oštar, brz i dinamičan i mojim portretima uvek daje energiju i moć, što je zapravo u savršenom kontrastu sa smirujućom plavom pozadinom. 

#VICHY89 #MINERAL89

go to top