OK

OK Cancel

Thank you

Close

VICHY SLAVI 89. GODINA UZ UMETNOST I UMETNICE

Upoznajte Irenu Kuzmanović kojoj je tehnika akvarela zaštitni znak. Diplomirala je na osnovnim i master studijama na odseku Primenjeno slikarstvo na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Do sada je ostvarila šest samostalnih izložbi i učestvovala u više kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Njen rad nagrađen je kroz pet priznanja.

Irena Kuzmanović portret

1. Koliko Vam znači umetnost i koliko se dinamika vašeg rada promenila u poslednjih nekoliko meseci?

Umetnost je ako ne najbitnija, onda visoko kotirana na listi mojih prioriteta. Čini mi se da ne bih ni umela drugačije i bez nje. Poslednjih nekoliko meseci su bili izazovni za sve nas, a deluje mi da će ovakav način života još neko vreme potrajati. Promena je bila što nisam tokom proleća i policijskog časa često odlazila u atelje i radila, pa sam svoje vreme provodila na drugačiji način. Umetnost je trenutno prebačena više u virtualnu formu, što je u ovim danima bilo neophodno, ali nadam se da će se sve čim pre vratiti na staro.

2. Kako biste opisali estetiku svog rada i šta Vas inspiriše na stvaranje?

Inspiraciju pronalazim tako što se vraćam u neka sopstvena sećanja, koja pokušavam da rekonstruišem, u detinje dane i svakojake proživljene emocije. Lirskim intimnim jezikom oblikujem introspektivne slike crtajući svoje uspomene. Osim toga inspiraciju pronalazim u svakodnevnom životu, u filmovima, muzici, knjigama, verujem kao i velika većina. Estetika je obojena atmosferom u kojoj sa jako malo sadržaja, umerenim koloritom i vrlo svedeno, pokušavam da prenesem neki snažan osećaj koji je zarobljen u jednom trenutku.

3. Kako je tema ženske snage oblikovala Vaš umetnički rad?

Moj umetnički rad, kao što sam u prethodnom pitanju spomenula je okrenut trenucima iz prošlosti i rekonstrukciji istih, odnosu izmedju ljudi i nabojima osećanja. U figuralnim kompozicijama često se pojavljuje ženska figura (jer kroz nju, ja izmedju ostalog projektujem i sebe), što ne isključuje ni suprotan pol, koji doprinosi harmoniji odnosa i njihovom medjusobnom dopunjavanju. A tema ženske snage je prebacila moj fokus na žensku figuru, koja dominira ovim likovnim radom.

Irena Kuzmanović slika

4. Kako biste Vi sami interpretirali umetnički rad koji je deo Vichy virtualne izložbe?

Pokušala sam pomalo bajkovito, da ženu naslikam kao centralnu figuru, poigravajući se njenom jačinom na konju, blago naglašavajući odnos nje i muškarca koji je ujedno prati i kao podrška.

#VICHY89 #MINERAL89

Objavljeno

go to top