OK

OK Cancel

Thank you

Close

VICHY SLAVI 89. GODINA UZ UMETNOST I UMETNICE

Upoznajte Galu Čaki, istaknutu slikarku koja je formalno obrazovanje stekla tokom osnovnih, master i doktorskih studija na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, imala je 16 samostalnih izložbi, a učestvovala na više od 100 kolektivnih izložbi i simpozijuma. Ova godina nije je omela da stvara i uživa u umetnosti, ali jeste stvorila prepreku i nemogućnost izlaganja do sledeće godine, te stoga u podršci brenda Vichy vidi fantastičan primer o tome u kom smeru će se svet menjati, koliko će se okretati ka duhovnim i nekim drugim, pravim vrednostima.

Gala Čaki portret

1. Koliko Vam znači umetnost i koliko se dinamika vašeg rada promenila u poslednjih nekoliko meseci?

Umetnost je moj život. Usled nemogućnosti prikazivanja mog stvaralaštva izvan granica Srbije zbog postojeće pandemije, primetila sam da sam dublje i slobodnije zašla u samu sliku. Česta putovanja, sastanci, ugovaranja projekata, oduzimaju dragoceno vreme za stvaranje. Kako sada toga nema, mislim da sam prisutnija više nego ikad u samoj slici, u sebi. Budući da je čovek, slikaru na kraju ni ne preostaje drugo no da bude tu, te svojim delovanjem oblikuje svoje vreme koje čak nije ni sadašnjost, već jedna budućnost u nastojanju koja, poput sartrovskog čoveka-projekta, ispunjava svoju egzistenciju.

2. Kako biste opisali estetiku svog rada i što Vas inspiriše na stvaranje?

Sama slika nije značajna sama po sebi, već je važna zbog iskušenja u koje postavlja čoveka da nadvlada svoje sablasti i time se približi svojoj ogoljenoj stvarnosti. Ljudi, emocije ka njima, su moje sredstvo za dosezanje te stvarnosti.

3. Kako je tema ženske snage oblikovala Vaš umetnički rad?

Malo je snažnih žena prikazano kroz umetnost, više je njihova pojava vezana za senzualnost ženskog bića kao objekta, ili ljubavi umetnika da ih stvori unutar samog dela. Još je manje snažnih žena stvaralaca. Moj cilj je kretanje ka sebi kao ka konačnom cilju, a takvo kretanje iziskuje ozbiljnu snagu danas. U svetu muškaraca, stvaram dela kroz koja pokazujem koliko jedna muškarac zavisi zapravo od kreatora samog, mene. Ja ga stvaram, dajem mu život, mogućnost da bude zabeležen u istoriji umetnosti. Konkretno u ovoj slici ja ga doslovno stvaram iz utrobe, čoveka kojeg sam volela, iznela sam u ovaj svet kao drugog čoveka, on je sav u krvi, poput deteta. Dala sam mu život, život muškarca koji će moći da voli. Nije li to snažno? To može samo snažna žena.

Gala Čaki slika

4. Kako biste Vi sami interpretirali umetnički rad koji je dio Vichy virtualne izložbe?

Slika “Žena koja stvara” je moj autoportret. Gala Čaki je ostvarila svojom umetničkom sintezom jednu novu, različitu, do sada neviđenu realnost - plemenitu, senzibilnu, uzbudljivu i visoko estetizovanu.

#VICHY89 #MINERAL89

go to top