OK

OK Cancel

Thank you

Close

VI PITATE, VICHY ODGOVARA: Šta vas je oduvijek zanimalo o peruti? Odgovori dermatologa.

Kao brend koji su osnovali dermatolozi, svesni smo koliko je važan pristup stručnom savetu, u svakom trenutku.

Bojana Živkovic

Kao brend koji su osnovali dermatolozi, svesni smo koliko je važan pristup stručnom savetu, u svakom trenutku. Zato smo omogućili našim pratiteljima da, putem društvenih mreža, postave pitanja dr Bojani Živković, spec. dermatovenerolog. Šta Vas je oduvek zanimalo o peruti, a niste imali priliku da pitate?

1. Da li je moguće osloboditi se peruti recimo promenom režima ishrane? Naravno uz adekvatne tretmane šamponima? 

Uzročnik peruti je gljivica Pityrosprum ovale koja je normalan stanovnik vlasišta, zajedno sa drugim mikroorganizmima koje čine mikrobiom, a koja se pod određenim uslovima prekomerno umnožava i nakuplja u koži vlasišta.
Dakle, perut se javlja u sklopu nekih stanja (hormonski disbalans, stres, suva koza) i oboljenja (seboreični dermatitis, psorijaza), a može nastati i kao posledica klimatskih faktora.
Pominje se problem u nedostatku cinka, vitamina B i dobrih masti koji mogu da potenciraju već nastali problem. Smatra se da izbalansirana ishrana bogata žitaricama od punog zrna, riba, mahunarke, maslinovo ulje i koštunjavo voće mogu doprineti pravilnom funkcionisanju čitavog organizma pa samim tim vratiti ravnotežu mikrobiomu kože glave. Posebno treba naglasiti da to neće imati značaja ako se svemu ne doda higijena i nega vlasišta. To podrazumeva redovnu  upotrebu šampona protiv peruti. Znači, pravilna ishrana sa jedne strane i kao i higijena i nega adekvatnim preparatima sa druge strane jesu svakako preporuka za uspeh u borbi  protiv peruti.

2. Koji od šampona preporučujete ako se radi o suvoj peruti?

Laički rečeno postoje dve vrste peruti, suva i masna. Iako je u pitanju pre svega estetski problem, perut može prouzrokovati i socijalne probleme u vidu nesigurnosti ili povlačenja u sebe. Zbog toga osobe sa ovim problemom treba ozbiljno shvatiti i pomoći im.
Kod takozvane suve peruti najčešće srećemo samo brojnu, sitnu, tanku skvamu, odnosno ljuspice koje  se lako odlepljuju i  padaju na ramena u manjoj ili većoj meri. Ovu vrstu peruti može pratiti svrab i suva koza vlasišta.
Kada imate takav problem onda je izbor preparata veoma bitan. Na tržištu su prisutni Vichy Dercos šamponi, na bazi selena DS, namenjen suvoj kosi koji su formulisani tako da u koži vlasišta stvaraju zaštitnu barijeru te samim tim eliminišu perut. Štite je od dejstva spoljnih dejstava i uravnotežuju funkciju kože. Redovnom upotrebom, uz malo strpljenja vaša kosa postaje negovana a koža vlasišta zdrava i bez vidljivih ljuspica.

3. Koji od šampona preporučujete ako se radi o masnoj peruti?

Sa masnom peruti obično ide i masna kosa, a naslage su žućkaste najčešće su slepljene uz koren kose. Može se javiti svrab i crvenilo na koži poglavice kao posledica zapaljnske reakcije. Ova vrsta problema može biti udružena sa hormonskim disbalansom kod tinejdžera ali i u sklopu seboreičnog dermatitisa.
Vichy Dercos šampon protiv peruti specijalno formulisan za masnu i normalnu kosu i jeste rešenje  problema. Šampon redovnom upotrebom uravnotežuje mikrobiom, reguliše seboreju, eliminiše višak sebuma (masnoće) na koži glave a u isto vreme ne isušuje kosu već je neguje i hrani. Samim tim dovodi do eliminacije peruti.

4. Šta preporučujete za psorijazu?

Perut, odnosno skvama se sreće kod nekih oboljenja. Psorijaza je sistemsko oboljenje hroničnog toka. Odlikuje se karakterističnim promenama na koži, noktima i u kosi.  Mogu biti zahvaćene male površine ili biti rasprostranjene po celom telu. Na koži se vide zadebljanja sa crvenilom i skvamom (ljuskanjem).
U kosmatom području glave skvama može da varira, može se sresti veoma obilna skvama, sa crvenilom kože poglavice i naročito naglašenim rubom na čelu. Ako skvama nije preterano intenzivna može se redovnim tretmanom kose adekvatnim šamponima držati pod kontrolom. U slučaju da postoji manji problem u kapilicijumu savetujem Vichy Dercos Micro Peel koji će  eliminisati skvamu i ublažiti crvenilo kože kapilicijuma redovnom primenom. On ustvari vrši piling površnog sloja kože poglavice, intenzivnije od šampona za masnu kosu, i tako uklanja skvamu. Obzirom da je psorijaza hronično oboljenje kontinuirana primena ovih preparata je neophodna.
Međutim, kada dolazi do pogoršanja bolesti ili kod zapuštenih slučajeva imamo obilnu i debelu skvamu koju nije moguće ukloniti samo kozmetičkim preparatima već je potrebno tretirati kortikosteroidnim i keratolitičkim sredstvima. Ako se radi o takom problemu onda je neophodno posetiti dermatologa i sprovesti adekvatnu terapiju pod njegovom kontrolom.

Nadamo se da ste među odgovorima pronašli odgovore i na svoja pitanja! Ukoliko niste, Vichy tim Vam stoji na raspolaganju za sva pitanja i savete, a možete nam se obratiti preko naših društvenih mreža ili na e-mail adresu [email protected]. #ostanimopovezani

#PROTIVPERUTI #KOSABIRADERCOS

Objavljeno

go to top