OK

OK Cancel

Thank you

Close

Uzrokuje li „junk food“ moje akne? Tačno ili netačno

Nije da se ikad obraduješ onoj maloj bolnoj crvenoj izraslini nasred face, ali nekako uvek ispadne tako da se konkretna bubuljica javi i pozdravi te u ogledalu sa „Zdravo, drugarice!“ baš kada se spremaš za neki bitan događaj ili date. A da li znaš da čokolada nije tvoj najveći neprijatelj kada je reč baš o tom lošem tenu i dosadnim bubuljicama? Kako ishrana utiče na tvoju kožu i zašto se ne moraš odreći najdražeg deserta pročitaj u nastavku.

junk-food-akneKako ishrana utiče na akne
Mnogi spoljni faktori mogu da utiču na simptom akni uključujući zagađenje, temperaturu i da, lošu ishranu. Ali povremeno uživanje u omiljenoj čokoladi nije krivo za tvoje bubuljice. Usprkos onome što te je učila baka, ne postoji dokazana veza između nezdrave hrane i izbijanja akni. Nutritivni nedostaci mogu ozbiljno da utiču na tvoju kožu uzrokujući štošta, od vitiliga do dermatitisa, ali ne postoji dokaz da je konzumacija određenih grupa namirnica posebno odgovorna za nastanak akni.[1] Međutim, nepridržavanje režima pravilne ishrane, sa puno voća i povrća, sigurno ima posledice po tvoju kožu – zato je ključno dnevno imati 5 porcija voća i povrća.

Saveti u vezi sa načinom života za kontrolu akni
Ako je tvoja koža masna i mešovita, vrlo je važno da ne postane i isušena – zašto je korak broj 1. hidratacija. Hidrirana koža je koža u ravnoteži, zato bi unos vode trebalo da bude prioritet za poboljšanje sveukupnog zdravlja kože. Kako je već objašnjeno, ne postoji dokazana veza između masne hrane ili čokolade i negativnih efekata na akne, ali ujednačena ishrana jedana je od najboljih osnova koju možeš  da pružiš koži za njeno dugoročno zdravlje.

Kada govorimo o lečenju, studije preporučuju da se koža tretirana retinoidima ne izlaže direktnom suncu nakon njihovog nanošenja[2] i zato je najbolje da tretmane protiv akni koje propisuje doktor sprovodimo kao noćnu rutinu. I na kraju, važno je efikasno kontrolisati stresne situacije ako imaš naročito izražene akne. One mogu značajno da utučz na tvoje samopouzdanje, a dodatni pritisak može pogoršati simtpome[2] - nije uvek lako, ali jedino će preduzimanje koraka da se reši stres koji uzrokuje akne pomoći tvojoj koži na duže staze.

Važno je što unosiš i kroz kožu
Verojatno ti svakog dana bar jednom mama kaže da pospremiš svoju sobu, pa iako ti nije do toga, priznaj da je lepo kad sedneš, učiš, dopisuješ se u urednoj i čistoj sobi. Slično važi i za kožu: ako je svaki dan čistiš i držiš urednom, mnogo lepše će ti stajati make-up i nećeš mučiti muku sa onim „dosadnim drugaricama“ sa početka priče.

Ako ti i dalje budu povremeno smetale, odaberi kvalitetne proizvode sa sastojcima koji će pomoći da ih se što pre rešiš. Šminka u ovim situacijama može itekako pomoći, ali pripazi da to budu dermatološki ispitani proizvodi za tvoj tip kože. U tim situacijama uvek imaj pri ruci Vichy Dermablend 3D Correction, koji uz to što savršeno prekriva, traje 16 sati uz mat finish, da se tvoja masna koža ne zasjaji tokom dana. A dok ga ti nosiš, on tajno deluje na tvoje bubuljice dok niko ne vidi, smiruje upaljene akne i isušuje ih, i time smanjuje njihov izgled iz dana u dan. Pa pusti neka se on malo druži sa tim tvojim nenajavljenim „drugaricama“

[1]K. H. Basavaraj, C. Seemanthini i R. Rashmi, ‘Ishrana i dermatologija: trenutne perspektive’ u Indian Journal of Dermatology (2010.) 55 (3) : str. 205.–210.

[2]William H. Tolleson, Shui-Hui Cherng, Qingsu Xia, Mary Boudreau, Jun Jie Yin, Wayne G. Wamer, Paul C. Howard, Hongtao Yu I Peter P. Fu, ‘Fotodekompozicija i fototoksičnost prirodnih retinoida’ u International Journal of Environmental Research & Public Health (2005.) 2 (1): str.. 147.–155. Dostupno na: [https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3814709/]

[3]G. Yosipovitch, M. Tang, A.G. Dawn, M. Chen, C.L. Goh, Y. Huak, L. Seng, ‘Studija o psihološkom stresu, staranju sebuma i aknama kod adolescenata’ u Acta Derm Venereol (2007.) 87 (2), str. 135.-9. [Dostupno na: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17340019]

Objavljeno

VAŠA RUTINA

dermablend-3d-korektivni-puder-spf25; masna-koza; nijansa-15

3D CORRECTION SPF25 Korektivni puder za masnu kožu sklonu aknama

S visokim stepenom prekrivanja

( 50 comments )

go to top