OK

OK Cancel

Thank you

Close

Suva koža sa osećajem svraba tokom zime: uzroci i lekovi

Mnoge žene zimi pate od nadražene kože, koja svrbi i peruta se. Proučićemo neke od najčešćih uzroka suve kože tokom zime, ali i savete kako da očuvate hidrataciju kože kada je napolju hladno.

Suva koža sa osećajem svraba tokom zime: uzroci i lekovi

Šta uzrokuje suvu kožu tokom zime?


Bilo da je naša koža suva, masna, mešovita ili osetljiva, većina nas je iskusila suvu kožu u nekom trenutku. Suva koža, poznata kao kseroza, može se pojaviti kao rezultat godina, genetike ili neravnoteže u koži, ali i kao odgovor kože na promene u našoj okolini.

Ovaj proces se naziva vazokonstrikcija, a koža je hladna, suva, crvena i sa osećajem neprijatnosti.


Tokom zimskih meseci, hladan vazduh, nizak nivo vlage i grejanje uzrokuju da krv odlazi iz dermisa. 

Ovaj proces se naziva vazokonstrikcija, a koža je hladna, suva, crvena i sa osećajem neprijatnosti.

Ostali faktori koji utiču na kožu tokom zime su: hladnije temperature, koje dovode do smanjene sposobnosti epidermisa da sintetiše lipide i smanjenje vlage, koje usporava stvaranje sebuma.   Odeća grube teksture, naročito odevni predmeti od vune, kao i tuširanje ili kupke u pretoploj vodi zimi posebno mogu da uzrokuju osećaj neprijatnosti i svrab, a češanje samo pogoršava problem.[1]

[1]Weber, T. i dr., ‘Lečenje kseroze formulom za topikalnu primenu koja sadrži gliceril glukozid, prirodne hidratantne faktore i ceramid’ u The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology 5.8 (2012.) str.. 29-39 [Dostupno na: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3424590/]


Briga o suvoj koži tokom zime: saveti i trikovi


Baš kao i leti, važno je prilagoditi rutinu nege kože promenljivoj zimskoj klimi. Kao što usne zimi mogu da ispucaju, i koža može da postane ljuspava i/ili da se peruta kad temperatura počne da pada.    

Mnogi stručnjaci za negu kože preporučuju zamenu laganijih krema i gelova za proizvode bogatije teksture. Na primer, uvidećete da ulja za negu kože poput ulja jojobe mogu da pomognu kod simptoma suve kože. Ishrana očigledno igra ključnu ulogu u održavanju zdravlja kože. Topikalno nanošenje sastojaka bogatih ovim vitaminima nahraniće Vašu kožu, ali unošenje sastojaka bogatih vitaminima, poput ricinusovog ulja u Vašu ishranu takođe će poboljšati zdravlje kože.[1]

I na kraju, od ključne je važnosti da zapamtite da svakodnevno tokom zime nanosite SPF zaštitu jer su UVA zraci –odgovorni za prerano starenje kože – prisutni tokom cele godine. Ne zaboravite ni da UV zraci dopiru do kože čak i tokom oblačnih dana.[2] Na sreću, većina dnevnih krema obično je obogaćena barem faktorom SPF 20, što Vam omogućuje istovremeno i dozu hidratacije i zaštite od sunca.

[1]Latreille, J. I dr., ‘Unos jednostruko nezasićenih masnih kiselina u ishranu i opasnost od fotostarenja’ u Public Library of Science One 7.9 (2012.) [Dostupno na: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3435270/]
[2]Robert Kandel, počasni direktor istraživanja u CNRS-u, Laboratorija za dinamičku meteorologiju (LMD/IPSL), Palaiseau.

Najčitanije

Vitamin C - tajna blistave kože?

Sastojci

Vitamin C - tajna blistave kože?

Užurban način života utiče na epidermis i ten čini umornim i bez sjaja. Ali, da li ste znali da jedan od najpoznatijih vitamina može biti ključ blistave kože zdravog sjaja? Bacićemo pogled na revitalizujuća svojstva vitamina C.


Pročitaj članak

Otkrijte male tajne izbora vašeg idealnog pudera uz savete Ene Jović

Nega Lica

Otkrijte male tajne izbora vašeg idealnog pudera uz savete Ene Jović

Ena Jović, jedna od naših najcenjenijih šminkerki, je još kao devojčica pripremajući se za baletske nastupe ušla u čarobni svet šminke. Ta ljubav se dodatno produbila u tinejdžerskim danima, kada je baveći se manekenstvom, imala  prilike da se upozna sa radom naših, ali i inostranih šminkera. Sve ovo dodatno je inspirisalo i motivisalo Enu da za svoj životni poziv odabere zanimanje profesionalnog šminkera.

Pročitaj članak

go to top