NOVO  Ključne informacije o kolačićima na našim stranicama. Pročitajte više   OVDE SADA.

Ako ne preduzmete ništa, to će se tretirati kao prihvatanje kolačića.

Zatvori

getGeoIPCountryCode = SiteAppCode = RS Test : 'RS/'

OK

OKCancel

Thank you

Close

Suva koža sa osećajem svraba tokom zime: uzroci i lekovi

 • favoris

Mnoge žene zimi pate od nadražene kože, koja svrbi i peruta se. Proučićemo neke od najčešćih uzroka suve kože tokom zime, ali i savete kako da očuvate hidrataciju kože kada je napolju hladno.

Šta uzrokuje suvu kožu tokom zime?


Bilo da je naša koža suva, masna, mešovita ili osetljiva, većina nas je iskusila suvu kožu u nekom trenutku. Suva koža, poznata kao kseroza, može se pojaviti kao rezultat godina, genetike ili neravnoteže u koži, ali i kao odgovor kože na promene u našoj okolini.

Ovaj proces se naziva vazokonstrikcija, a koža je hladna, suva, crvena i sa osećajem neprijatnosti.


Tokom zimskih meseci, hladan vazduh, nizak nivo vlage i grejanje uzrokuju da krv odlazi iz dermisa. 

Ovaj proces se naziva vazokonstrikcija, a koža je hladna, suva, crvena i sa osećajem neprijatnosti.

Ostali faktori koji utiču na kožu tokom zime su: hladnije temperature, koje dovode do smanjene sposobnosti epidermisa da sintetiše lipide i smanjenje vlage, koje usporava stvaranje sebuma.   Odeća grube teksture, naročito odevni predmeti od vune, kao i tuširanje ili kupke u pretoploj vodi zimi posebno mogu da uzrokuju osećaj neprijatnosti i svrab, a češanje samo pogoršava problem.[1]

[1]Weber, T. i dr., ‘Lečenje kseroze formulom za topikalnu primenu koja sadrži gliceril glukozid, prirodne hidratantne faktore i ceramid’ u The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology 5.8 (2012.) str.. 29-39 [Dostupno na: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3424590/]


Briga o suvoj koži tokom zime: saveti i trikovi


Baš kao i leti, važno je prilagoditi rutinu nege kože promenljivoj zimskoj klimi. Kao što usne zimi mogu da ispucaju, i koža može da postane ljuspava i/ili da se peruta kad temperatura počne da pada.    

Mnogi stručnjaci za negu kože preporučuju zamenu laganijih krema i gelova za proizvode bogatije teksture. Na primer, uvidećete da ulja za negu kože poput ulja jojobe mogu da pomognu kod simptoma suve kože. Ishrana očigledno igra ključnu ulogu u održavanju zdravlja kože. Topikalno nanošenje sastojaka bogatih ovim vitaminima nahraniće Vašu kožu, ali unošenje sastojaka bogatih vitaminima, poput ricinusovog ulja u Vašu ishranu takođe će poboljšati zdravlje kože.[1]

I na kraju, od ključne je važnosti da zapamtite da svakodnevno tokom zime nanosite SPF zaštitu jer su UVA zraci –odgovorni za prerano starenje kože – prisutni tokom cele godine. Ne zaboravite ni da UV zraci dopiru do kože čak i tokom oblačnih dana.[2] Na sreću, većina dnevnih krema obično je obogaćena barem faktorom SPF 20, što Vam omogućuje istovremeno i dozu hidratacije i zaštite od sunca.

[1]Latreille, J. I dr., ‘Unos jednostruko nezasićenih masnih kiselina u ishranu i opasnost od fotostarenja’ u Public Library of Science One 7.9 (2012.) [Dostupno na: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3435270/]
[2]Robert Kandel, počasni direktor istraživanja u CNRS-u, Laboratorija za dinamičku meteorologiju (LMD/IPSL), Palaiseau.

Naši kultni proizvodi

 • 7836Nutrilogie 1 - dubinska nega za suvu kožu51NUTRILOGIEFACE CAREDnevna krema
  Nutrilogie 1 - dubinska nega za suvu kožu
 • 7837Nutrilogie 2 - dubinska nega za vrlo suvu kožu00NUTRILOGIEFACE CAREDnevna krema
  Nutrilogie 2 - dubinska nega za vrlo suvu kožu
 • Najčitanije

  Sastojci

  Antioksdativno delovanje ,,zlatnog korenja"

  Bajkalska kapica je biljka iz kineske pokrajine Šanksi koja je izložena izuzetno hladnom vremenu i intenzivnom UV zračenju. Izložena ovako grubim uslovima, bajkalska kapica je morala da postane vrlo otporna kako bi preživela. Tako je i njeno korenje postalo neverovatno snažno i dobilo je naziv ,,zlatno korenje".

  Pročitaj članak

  Sastojci

  Vitamin C - tajna blistave kože?

  Užurban način života utiče na epidermis i ten čini umornim i bez sjaja. Ali, da li ste znali da jedan od najpoznatijih vitamina može biti ključ blistave kože zdravog sjaja? Bacićemo pogled na revitalizujuća svojstva vitamina C.


  Pročitaj članak

  go to top