OK

OK Cancel

Thank you

Close

Spisak za kupovinu tokom menopauze: ujednačena ishrana iz celog sveta

Tokom menopauze određena hrana može da pomogne u ublažavanju simptoma poput valunga, dok ih ostala pogoršava; a postoji i hrana koja obnavlja kožu i štiti je od starenja. Ovaj spisak za kupovinu tokom menopauze uključuje ukusnu i zdravu hranu iz celog sveta koja će Vam pomoći da izgledate i osećate se odlično. 

Dramatične hormonske promene koje se javljaju tokom menopauze mogu Vaše telo da izbace iz ravnoteže: naleti vrućine i noćno znojenje, suva koža pa čak i uznemirenost mogu da postanu pravi problemi. Na sreću, određena hrana može telo i um da vrati u ravnotežu, olakša simptome i pomogne Vam da izgledate i osećate se blistavo i smireno. Ova hrana dolazi iz celog sveta: dodajte je na spisak za kupovinu kao deo zdrave ishrane. Ne zaboravite, Vi ste ono što jedete. 

Iz Kine: tofu i proizvodi od soje za ublažavanje naleta vrućine

Možda se čini bezukusnim, ali kad se pravilno spremi, može da bude ukusan: tofu i ostali proizvodi koji sadrže izoflavone soje pomažu pri ublažavanju simptoma menopauze, uljučujući i valunge. Tofu donosi i vrlo važno dodatno gvožđe i kalcijum u Vašu ishranu. Žitarice sa mlekom za doručak, ukusan prženi tofu za večeru ili zrna soje sa malo soli na vrhu - zabavna zamena za nezdrave grickalice poput čipsa!

Iz Brazila: uživajte u brazilskom orahu koji sadrži proteine i uravnotežuje šećer u krvi

Ovi ukusni, jednostavni orasi punog ukusa iz Južne Amerike obiluju proteinima i uravnotežuju šećer u krvi.  Umerena konzumacija brazilskog oraha reguliše i metabolizam i pomaže pri održavanju zdrave telesne težine.  Ako ne možete da pronađete brazilski orah, i orasi, pistaći i bademi mogu biti zdravi zalogaj i imaju jednake blagotvorne efekte.

Japan: zeleni ili beli čaj za antioksidanse koji deluju protiv starenja

Zeleni i beli čaj obiluju snažnim antioksidansima koji deluju protiv slobodnih radikala odgovornih za starenje i oštećenja kože i tradicionalna su pića u Japanu gde je prosečan životni vek neobično dug. Svakodnevno uživajte u zelenom i belom čaju, toplom ili hladnom, i zadržite sjaj i svežinu kože i ublažite znakove starenja. Dodaci ishrani na bazi zelenog čaja dostupni su i u apotekama i prodavnicama zdrave hrane.

Indija: ajurvedski preparati protiv razdražljivosti i valunga

Tradicionalna ajurvedska medicina u Indiji nudi pomoć kod simptoma menopauze, poput naleta vrućine i razdražljivosti. Načela ove drevne tradicije mogu  da Vam pomognu u dopunjavanju Vašeg spiska za kupovinu. Izbegavajte začine, feferone i ostalu hranu koja povećava Vašu telesnu temperaturu i napunite korpu osvežavajućim jogurtima, svežom nanom i mangom i napravite tradicionalni i ukusni indijski smoothie poznat kao lassi. Kalcijum u jogurtu je neophodan za zdravlje kostiju tokom menopauze, a ajurvedska medicina preporučuje i integralni pirinač i kremastu, alkalnu hranu.

Objavljeno

go to top