OK

OK Cancel

Thank you

Close

Snaga antioksidansa za Vašu mladost

Dok starite, važno je da budete svesni moći antioksidanasa kada su u pitanju očuvanje zdravlja i kože.

Zašto su antioksidansi potrebni za zadovoljno starenje?

Jedan od najvažnijih elemenata u borbi protiv vidljivih znakova starenja su antioksidansi i, kako i njihovo ime sugeriše, oni se bore protiv oksidacije koja počinje kad je koža izložena uticajima poput UV zraka ili zagađenja što pokreće oslobađanje slobodnih radikala (nestabilnih elektrona) koji zatim uzrokuju oštećenja određenih molekula. Kad se ti nestabilni elektroni destabilizuju, atom za koji su bili pričvršćeni postaje više oksidovan. Antioksidansi usporavaju proces oksidacije kontrolišući elektrone i sprečavajući ih da pokrenu ovu lančanu reakciju. Dakle, molekuli kolagena, odgovorni za punoću i mladolikost kože, će manje trpeti posledice oksidacije. Ljudska koža i prirodno sadrži neke antioksidanse, međutim oni se menjaju zbog izlaganja okolini i zato je neophodno da ih koži osiguramo.

3 najvažnija antioksidansa


#1 borovnice, voće antioksidativnih osobina

Bobice, uključujući brusnice, kupine i posebno borovnice, spadaju u voće prirodno najbogatije anioksidansima. Jarkih su boja zahvaljujući pigmentu zvanom antocijanin, a crvene i ljubičaste bobice ukazuju na visoku koncentraciju antioksidansa. Takođe su bogate i vitaminom C - samo jednim serviranjem od 150g dobija se gotovo četvrtina preporučenog dnevnog unosa za odrasle.

#2 Bajkalska kapica, koren antioksidativnog delovanja

Koren ove biljke poznat i kao zlatni koren, je ključni sastojak u tradicionalnoj kineskoj medicini kao Huang Qin. Kad se pretvori u prah, postaje antioksidans šireg spektra od vitamina C i E i pomaže u borbi protiv crvenila i oštećenjakože povezanih s UV zracima i zagađenošću. 

#3 Vitamini A, C, E, antioksidativni vitamini

Vitamin A, ključni činilac za održanje vida i zdravog imunog sistema, sadrži i retinol koji čini osnovu mnogih krema protiv starenja i bora. Vitamin C koji je prisutan u paprici, guavi i kiviju, pomaže u podsticanju sinteze kolagena, a njegov nedostatak je povezan sa bolnim desnima i hiperpigmentacijom. Vitamin E koji se nalazi u masnoj ribi, orašastim plodovima i avokadu, uz vitamin C, učestvuje u borbi protiv slobodnih radikala, pomažući spajnje nesparenih elektrona.

go to top