OK

OK Cancel

Thank you

Close

San i menopauza – kako izbeći ustajanje na levu nogu

  • favoris

Nema ničeg goreg od loše prospavane noći i započinjanja dana sa umorom – ili još gore, džangrizavošću. Potreba za snom i zdravim načinom života se podrazumeva, ali to je lakše reći nego učiniti.

San i menopauza – kako izbeći ustajanje na levu nogu

Oni koji se bore sa poremećajima spavanja, vrlo dobro znaju da kvalitetno  prospavanu noć posle koje smo odmorni i preporođeni nije tako jednostavno postići.

Najgore je to da što više pokušavamo da zaspimo, manje nam san dolazi na oči. Iz tog razloga, i pošto menopauza može biti vreme promena, donosimo Vam nekoliko saveta kako da se dobro naspavate.

Saznajte šta Vam ometa san


Kofein, stres i alkohol često su krivci za lošu noć. Ali oni nisu jedini uzroci. Danas su problemi sa snom često povezani sa upotrebom elektronskih uređaja i previše svetlosti, što ometa oslobađanje melatonina. Još jedan krivac? Neudobna posteljina! A uvek je tu i pogrešna temperatura u spavaćoj sobi ili buka. Tokom menopauze naleti vrućine, uz povećanu uznemirenost, mogu da dopune ionako već poduži spisak. Napravite popis stvari koje Vam smetaju i prođite kroz njega sistemom eliminacije, kako biste sebi osigurali najbolju šansu za dobar noćni odmor.

Bavite se sportom


Svaki sport ima svoje dobrobiti, ali ključno je da ste redovni i da vežbate 2-4 puta nedeljno. Najbolja je kombinacija dve različite aktivnosti: jedne većeg intenziteta, poput trčanja i jedne nežnije aktivnosti, poput joge. Ali zapamtite da ne vežbate neposredno pre spavanja! Pokušajte da fizičku aktivnost završite oko 7 sati uveče, par sati pre odlaska u krevet, kako bi do spavanja ostalo dobvoljno vremena da se endorfini oslobode.

Imajte raspored


Da li se sećate efekta jet laga? E pa to se događa i u Vašem svakodnevnom životu, ali u mnogo manjim dozama. Odlaskom u krevet u isto vreme svake večeri Vaše telo će se sa vremenom navići i spoznaće obrazac, pa će Vam pomoći da dođete do tog toliko željenog sna.

Pravilno se hranite


Pokušajte da jedete više ribe, to pomaže kod snižavanja krvnog pritiska i opuštanja. I izbegavajte napitke bogate kofeinom, zato nema kafe ili čaja pre kreveta, osim ako nije biljni i za dobar san!

Probajte kognitivno-bihejvioralnu terapiju


Kognitivno-bihejvioralna terapija zvuči komplikovano, ali KBT (kako je poznata) je jednostavno način samohipnoze. Kada se borite sa nesanicom, trebalo bi da isprobate ovu tehniku za uklanjanje stresa i zamišljanja sigurnog mesta gde tonete u san. Ključno je da zamislite mesto i prođete kroz svaku sitnicu polako i vrlo detaljno. Gledanjem i osećanjem u umu, kao i „transportovanjem“ sebe samih na ovo mesto, Vaš um se može fokusirati (i tako prestati da misli na sve uzroke uznemirenosti) i može se prepustiti. Ako je Vaše mesto npr. plaža: zamislite kako hodate po njoj bosi, zamislite osećaj peska na svakom prstu, šum talasa, mirise – svaki detalj je važan kako biste utonuli u san.

Recite „ne“ ekranima i svetlosti


Čitanje na telefonu Vam se možda čini opuštajućim, ali svetlost koju odašilje telefon je kontraproduktivna i narušava otpuštanje neophodnog melatonina, hormona koji nam pomaže da zaspimo. Svetlost može biti problem i tokom leta, kad dnevno svetlo ometa Vaš raspored spavanja, zato uložite nešto novca u dobre zavese za zatamnjivanje!

Smirite se i utonite u san za lepotu, uz Neovadiol Night


Noćna nega za kožu žena u menopauzi trebalo bi da deluje i na nalete vrućine. Neovadiol Night noćna krema čini upravo to: formula koja hladi i smiruje nudi trenutni i dugotrajni osećaj svežine i olakšanja od vrućine, što Vam omogućuje da zaista utonete u san za lepotu. Kompenzacioni kompleks* istovremeno deluje na vraćanje gustine i preoblikovanje kože donoseći sve što joj je potrebno da izgleda mlađe i zdravije ujutro. Rezultat? Budite se potpuno sveži i spremni da se suočite sa nadolazećim danom, potpuno sigurni u sebe.

* Kompenzacioni kozmetički kompleks.

Najčitanije

Različiti simptomi starenja na kosi

Nega Kose

Različiti simptomi starenja na kosi

Nema sumnje da se tokom menopauze vaše telo menja, koža opušta, a promene se dešavaju čak i na kosi. Još juče živahne, bujne kovrdže, sada su griva bez sjaja i volumena. Jasno je da ova promena može da bude nuspojava koju je teško prihvatiti.

Pročitaj članak

go to top