OK

OK Cancel

Thank you

Close

SPF: najvažniji aktivni sastojak koji Vam je potreban u borbi protiv znakova starenja

Bore, tamne fleke, tanke linije... proučićemo zašto je SPF ključan u borbi protiv znakova starenja.

SPF: najvažniji aktivni sastojak koji Vam je potreban u borbi protiv znakova starenja

Zašto je nanošenje SPF-a toliko važno?


Već smo to rekli i reći ćemo opet: svakodnevno nanošenje zaštitnog faktora protiv UVA zraka jedna je od najboljih stvari koje možete da učinite za svoju kožu, sa ciljem prevencije preranog starenja. Uz zagađenje, stres i neprimerenu ishranu, oštećenja uzrokovana UV zracima vodeći su uzrok starenja kože i odgovorna su za bore, tanke linije, tamne fleke i hiperpigmentaciju.  

Upijanje dovoljne količine sunčeve svetlosti neophodno je za zdrave kosti i rast mišića, ali važno je ne izlagati kožu nepotrebnoj opasnosti. Tek dve do tri „doze“ izlaganja suncu nedeljno dovoljne su za optimalnu rezervu vitamina D u telu, što znači da je za većinu nas zaštita kože primerenim SPF-om ključna kada govorimo o dugotrajnom očuvanju zdravlja naše kože.

Odabir primerenog SPF-a


SPF15 obično je dovoljan za zaštitu tokom godine, ali je leti važno uzeti u obzir okruženje pri odabiru faktora. Da li ima puno sunca tamo gde živite? Možete li se lako skloniti u hlad i zaštititi kožu?

Za izuzetno bledu ili svetlu kožu lica i tela potreban je SPF 50+, dok je srednje tamnim i maslinastim tonovima kože obično dovoljan SPF 30. Čak bi i osobe sa najtamnijom kožom tokom leta trebalo svakodnevno da nanose SPF 10-15, zato proverite sadrži li Vaša dnevna krema SPF. U zavisnosti od nivoa  izlaganja suncu, trebalo bi da redovno tokom dana nanosite zaštitno sredstvo.

Ako nanosite zaštitno sredstvo odvojeno od nege za kožu i šminke, obratite pažnju na osetljivije delove tela poput mosta nosa, slepoočnica i područja ispod očiju, jer ta područja sunce prvo hvata. I na kraju, proverite da li Vaše zaštitno sredstvo spada u kategoriju „širokog spektra“ – efikasne zaštite od UVA i UVB zraka. Možda je čudno, ali ne štite sve zaštitne kreme od UVA zraka (koji su prvenstveno odgovorni za fotostarenje). Nastavite da čitate o svemu što niste znali o oštećenjima uzrokovanim UV zracima i uverite se da li Vaš SPF štiti kožu od oba tipa sunčevih zraka!

go to top