OK

OK Cancel

Thank you

Close

SPF: najvažniji aktivni sastojak koji Vam je potreban u borbi protiv znakova starenja

Bore, tamne fleke, tanke linije... proučićemo zašto je SPF ključan u borbi protiv znakova starenja.

SPF: najvažniji aktivni sastojak koji Vam je potreban u borbi protiv znakova starenja

Zašto je nanošenje SPF-a toliko važno?


Već smo to rekli i reći ćemo opet: svakodnevno nanošenje zaštitnog faktora protiv UVA zraka jedna je od najboljih stvari koje možete da učinite za svoju kožu, sa ciljem prevencije preranog starenja. Uz zagađenje, stres i neprimerenu ishranu, oštećenja uzrokovana UV zracima vodeći su uzrok starenja kože i odgovorna su za bore, tanke linije, tamne fleke i hiperpigmentaciju.  

Upijanje dovoljne količine sunčeve svetlosti neophodno je za zdrave kosti i rast mišića, ali važno je ne izlagati kožu nepotrebnoj opasnosti. Tek dve do tri „doze“ izlaganja suncu nedeljno dovoljne su za optimalnu rezervu vitamina D u telu, što znači da je za većinu nas zaštita kože primerenim SPF-om ključna kada govorimo o dugotrajnom očuvanju zdravlja naše kože.

Odabir primerenog SPF-a


SPF15 obično je dovoljan za zaštitu tokom godine, ali je leti važno uzeti u obzir okruženje pri odabiru faktora. Da li ima puno sunca tamo gde živite? Možete li se lako skloniti u hlad i zaštititi kožu?

Za izuzetno bledu ili svetlu kožu lica i tela potreban je SPF 50+, dok je srednje tamnim i maslinastim tonovima kože obično dovoljan SPF 30. Čak bi i osobe sa najtamnijom kožom tokom leta trebalo svakodnevno da nanose SPF 10-15, zato proverite sadrži li Vaša dnevna krema SPF. U zavisnosti od nivoa  izlaganja suncu, trebalo bi da redovno tokom dana nanosite zaštitno sredstvo.

Ako nanosite zaštitno sredstvo odvojeno od nege za kožu i šminke, obratite pažnju na osetljivije delove tela poput mosta nosa, slepoočnica i područja ispod očiju, jer ta područja sunce prvo hvata. I na kraju, proverite da li Vaše zaštitno sredstvo spada u kategoriju „širokog spektra“ – efikasne zaštite od UVA i UVB zraka. Možda je čudno, ali ne štite sve zaštitne kreme od UVA zraka (koji su prvenstveno odgovorni za fotostarenje). Nastavite da čitate o svemu što niste znali o oštećenjima uzrokovanim UV zracima i uverite se da li Vaš SPF štiti kožu od oba tipa sunčevih zraka!

VAŠA RUTINA

 • slow-age-dnevna-nega-sa-zastitnim-faktorom; spf-30-vichy; krema-za-lice; usporavanje-bora; preventivno-delovanje; starenje-koze; osetljiva-koza; protiv-bora; prve-bore; fine-linije; mesovita-koza
 • slow-age-fluid-dnevna-nega; vichy; nega-za-lice; osetljiva-koza; protiv-bora; preventivno-delovanje; osetljiva-koza; dnevna-krema; mesovita-koza; prevencija-bora; lagane-teksture
 • slow-age-eyes-ciljana-nega; podrucje-oko-ociju; krema-vichy; bore-smejalice; suvoca; borice-natecene-oci; osetljiva-koza; hidratacija; podocnjaci; kesice
 • Najčitanije

  Vitamin C - tajna blistave kože?

  Sastojci

  Vitamin C - tajna blistave kože?

  Užurban način života utiče na epidermis i ten čini umornim i bez sjaja. Ali, da li ste znali da jedan od najpoznatijih vitamina može biti ključ blistave kože zdravog sjaja? Bacićemo pogled na revitalizujuća svojstva vitamina C.


  Pročitaj članak

  Otkrijte male tajne izbora vašeg idealnog pudera uz savete Ene Jović

  Nega Lica

  Otkrijte male tajne izbora vašeg idealnog pudera uz savete Ene Jović

  Ena Jović, jedna od naših najcenjenijih šminkerki, je još kao devojčica pripremajući se za baletske nastupe ušla u čarobni svet šminke. Ta ljubav se dodatno produbila u tinejdžerskim danima, kada je baveći se manekenstvom, imala  prilike da se upozna sa radom naših, ali i inostranih šminkera. Sve ovo dodatno je inspirisalo i motivisalo Enu da za svoj životni poziv odabere zanimanje profesionalnog šminkera.

  Pročitaj članak

  go to top