OK

OK Cancel

Thank you

Close

Razlike između masne i suve peruti

Ako jednostavno ne možete da se rešite peruti, možda je vreme da promenite tretman i utvrdite koja vrsta peruti vas muči. Saznajte koje su karakteristike suve i masne peruti i razlike među njima.

.

SUVA PERUT

Suva perut može se prepoznati po malim, finim ljuspicama, bele ili sive boje. Ove čestice često padaju na ramena dok češete teme ili češljate kosu. Suva perut obično nije povezana sa određenim patologijama i ne uzrokuje upalu vlasišta, niti je povezana sa rizikom od gubitka kose. Međutim, gotovo uvek je povezana sa svrabom, zato donosi mnogo neprijatnosti onima koji od nje pate. Za tretman ovog stanja potrebno je koristiti posebno formulisan šampon za suvu perut.

MASNA PERUT

Iako je masna perut posledica prekomerne proizvodnje sebuma, pokazalo se da se perut može formirati na svim tipovima kose, bilo koje dužine i teksture, suve i masne.

Višak sebuma stvara guste i masne ljuspice koje se lepe za teme i teško se uklanjaju, ukoliko se vlasište nepravilno tretira. Iz tog razloga, perut postaje gušća, lepljivija i još masnija, sa ljuspicama koje se nakupljaju jedna na drugoj, formirajući masni sloj na temenu i u korenu kose. Masna perut se može prepoznati po debelim, masnim i žućkastim ljuspicama na temenu. Štaviše, ova vrsta peruti se generalno ponovo pojavljuje, jer sebum pogoduje razvoju Malassezie, stvarajući tako začarani krug. Iz tog razloga, nju takođe treba tretirati posebno razvijenim šamponom za masnu perut.

UZROCI MASNE I SUVE PERUTI

Perut može da uzrokuje nekoliko faktora, koji uključuju hormonsku neravnotežu, neuravnoteženu ishranu, genetske faktore i stres. Kao što znamo, prečesto pranje kose može da uzrokuje pojavu suve peruti, naročito ako se kosa temeljno ne ispere. S druge strane, masna perut je rezultat prekomerne proizvodnje sebuma i može se pojaviti bez obzira na navike pranja kose.

VAŠA RUTINA

1-vichy-dercos-sampon-protiv-peruti-za-osetljivo-vlasiste-bez-sulfata-sampon-bez-sulfata-perut-perutanje

Šampon protiv peruti za osetljivu kožu skalpa bez sulfata

( 1 comments )

go to top