OK

OK Cancel

Thank you

Close

Nega kože nakon letnjih meseci

Tokom letnjih meseci, kada smo najviše izloženi suncu, UV zračenje utiče na našu kožu u vidu pojačanog gubitka vode kroz kožu. Saznajte kako da vratite koži nežan i baršunast izgled nakon letnjih meseci.

Koža je omotač našeg tela. Taj omotač je barijera koja je svakog dana izložena raznim uticajima, odnosno ekspozomu. Pojam ekspozom objedinjuje sve spoljašnje i unutrašnje faktore kojima smo izloženi tokom života. Osamdeset posto starenja kože može se pripisati upravo štetnom uticaju ekspozoma. Na sreću, postoji i dobra vest! Pravilnom brigom o telu možemo umnogome doprineti zdravlju svoje kože spolja i iznutra. Unutrašnje faktore ekspozoma čine umor, stres, ishrana i korišćenje duvanskih preparata (pušenje), dok se u spoljašnje faktore ubrajaju zagađenje vazduha, UV zračenje, temperatura i vlažnost.

clanak slika

Koža se sastoji od nekoliko slojeva. Najviši sloj kože naziva se stratum corneum i on je u stalnom kontaktu sa spoljašnjim uticajima. Sam stratum corneum sačinjen je po principu „cigle i lepka”. Cigle predstavljaju ćelije korneociti, a lepak lipidi koji povezuju ćelije.

Najviši sloj kože (stratum corneum) najznačajniji je za njenu otpornost i odgovoran je za ulogu mehaničke barijere od spoljašnjih uticaja. Ekspozom može uticati na strukturalne promene najvišeg sloja kože slabeći adheziju korneocita, što dovodi do gubitka vode iz kože, pa koža postaje osetljivija.

Takođe, najviši sloj kože mora biti dovoljno hidriran da bi određeni enzimi u koži mogli da rade svoj posao, kao i da se korneociti ne bi nakupljali na površini. Nakupljanjem korneocita koža zadebljava i postaje gruba.

Tokom letnjih meseci kada smo najviše izloženi suncu, ali ne samo tada, UV zračenje utiče na stratum corneum. Svakodnevno izlaganje suncu ubrzava procese starenja koji se manifestuju u vidu stanjene, manje elastične i dehidrirane kože. Bore se produbljuju, a javljaju se i hiperpigmentacije i depigmentacije.

clanak slika

Ovde potražite stručan savet i posebnu ponudu za hidrataciju Vaše kože u apotekama nakon letnjih meseci. 

Hidratacija je odlučujući faktor zdravlja kože. Voda koži daje gladak, nežan i baršunast izgled. Suva koža je gruba i naborana. Voda je jedan od najvažnijih sastojaka kože. Možemo pomoći svojoj koži da održi hidrataciju. Korišćenjem preparata koji sadrže vodu iz dubina vulkana bogatu mineralima podstičemo delovanje proteina koji potom podstiču epidermalnu diferencijaciju. Korišćenjem preparata koji uz vulkansku vodu sadrži i hijaluronsku kiselinu, poznatu kao komponentu koja pomaže koži da zadrži vodu, sadržaj vode u stratum corneum-u (najvišem sloju kože) se udvostručuje.

Aisa Zanki Zelić, mag.pharm.,univ.mag.pharm.dermatofarmacije i kozmetologije

Objavljeno

go to top