OK

OK Cancel

Thank you

Close

Naleti vrućine u menopauzi: uzroci, simptomi i kako se nositi sa njima?

Naleti vrućine su jedan od neprijatnih simptoma menopauze. U ovom članku naš dermatolog Dr. Karolina Kopeć objašnjava uzroke naleta vrućine i savetuje Vas kako da se nosite sa njima.

Naleti vrućine u menopauzi: uzroci, simptomi i kako se nositi sa njima?

Ono što se zaista dešava je da mozak Vašem telu govori da je vrlo vruće i kada nije, i zato ono reaguje u skladu sa time: znojenje, osećaj neprijatnosti, nesanica... Zato telu treba signalizirati da nije toliko vruće i pomoći mu da se ohladi. Lako je reći, zar ne? Da, znamo kako Vam je.

Uzroci i simtpomi naleta vrućine tokom menopauze. Kakav to ima uticaj na Vašu kožu?

Koža postaje crvena kao da se crvenite i najčešće istovremeno i znojite – znamo, nezgodna kombinacija.

Kao što smo već spomenuli, menopauza je vrlo složen proces koji utiče na puno aspekata opšteg zdravlja i svakodnevnog života. Ukratko, naleti vrućine se javljaju zahvaljujući smanjenoj proizvodnji estrogena što uzrokuje poremećaje u termoregulaciji i krvim sudovima, poput nenadanog osećaja vrućine, obično najintenzivnijeg u gornjem delu tela. 

Žene mogu da osete tahikardiju i jezu kada nalet popusti. Naleti vrućine mogu biti različite učestalosti i intenziteta.

Noćni znoj ponekad može da uzrokuje hroničnu nesanicu. Kakve to ima veze sa mojom kožom, pitate se? Nedostatak sna ili njegov loš kvalitet mogu negativno da utiču na prirodne biološke procese, poremete nivo hidratacije i regeneraciju za koju je zaslužna funkcija barijere kože, što dovodi do neujednačenog tena bez sjaja, suvoće, crvenila, osetljivosti kože, tankih linija i opuštenosti kože.

Ove biološke promene mogu imati negativan uticaj na kožu uzrokujući neujednačen ten, suvoću, crvenilo, osetljivu kožu, tanke linije i naboranosti.

Dr. Karolina Kopeć

Osnovno je da se pravilno brinemo o koži pre odlaska u krevet, jer je noć ključno doba za blagostanje kože!

Faktori koji mogu da povećaju opasnost od valova vrućine uključuju i pušenje i debljinu

Prevencija učestalih i intenzivnih naleta vrućine sastoji se od:
· smanjenog unosa kafe, čaja, alkohola
· prestanka pušenja
· održavanja niže temperature u sobi
· raspršivanja hladne termalne vode po licu ili upotrebe hladnog gela (dostupan u apotekama), ako osećate da talas vrućine dolazi
· nošenja široke lagane pamučne ili svilene odeće (što je seksi, pa samo napred!)
· hladnog tuša ili kupke, umesto toplih

Promene na koži tokom menopauze primetne su baš kao i naleti vrućine i mogu da utiču na samopouzdanje, ali to nećemo dozvoliti!

Dr. Karolina Kopeć

Ključne činjenice koje treba upamtiti o naletima vrućine u menopauzi

1.   neki faktori povećavaju opasnost od naleta vrućine: pušenje, alkohol, gojaznost...
2.   neki simptomi menopauze mogu da pokrenu druge simptome: npr. naleti vrućine mogu da uzrokuju biološke poremećaje (npr. nesanicu) koji dovode do problema sa kožom (kao što su suvoća, osetljivost kože...).

go to top