OK

OK Cancel

Thank you

Close

NAJČEŠĆA PITANJA O GUBITKU KOSE KOD ŽENA

Postoji verovanje da je gubitak kose problem koji najčešće pogađa muškarce, međutim postoje periodi i životne faze u kojima i žene gube kosu. O pitanjima koje žene imaju o gubitku kose pričamo sa Anom Kovačević, stručnom saradnicom za edukaciju VICHY.

NAJČEŠĆA PITANJA O GUBITKU KOSE KOD ŽENA
Vichy expert

• Kada i zašto može doći do gubitka kose kod žena?

Opadanje kose je stanje koje se može dogoditi bilo kada, a razlozi iz kojih se dešava mogu biti vrlo raznovrsni počevši od jednostavnih i privremenih, poput vitaminske deficijencije, do vrlo kompleksnih, poput određenih bolesti. Među najčešće uzroke se ubrajaju različita stanja povezana sa hormonskim statusom organizma (trudnoća, menopauza, androgen zavisna alopecija, poremećaji tiroidnih hormona, itd.), zatim fizički i emocionalni stres, anemija, policistični jajnici, neuravnotežena ishrana, uzimanje određenih lekova, sezonsko opadanje kose, itd.

• Koliki gubitak kose je uopšte normalan? Kako da znam da li treba da se brinem?

U svakom trenutku, oko 10% naše kose se nalazi u tzv. katagenoj fazi svog ciklusa rasta. Ovo je faza u kojoj dlaka opada i deo je fiziološkog ciklusa rasta kose. Ovde zaključujemo da je svakodnevno opadanje kose u manjoj količini (do oko 100 vlasi dnevno) potpuno normalno i ne treba da nas zabrinjava. Intenzivnije opadanje kose koje traje više nedelja bi mogao biti znak za uzbunu i tada bi bilo dobro da potražimo savet stručnjaka.

• Zašto posle porođaja mnogo više opada kosa?

U ovom reverzibilnom stanju opadanja, sva tajna leži u hormonskom statusu. U trudnoći nivoi određenih hormona drastično rastu odnosno padaju. Isto se dešava i posle porođaja samo u korist hormona koji će dovesti do naglog uvođenja folikula kose u fazu opadanja zbog čega se čini da žena rapidno ostaje bez kose. Ovo stanje novim mamama svakako ne prija i uz sve ostalo što se tada dešava, može biti veliko opterećenje. Dobra vest je to što je ovo privremeno stanje i što postoje kozmetički preparati poput Aminexila koji će značajno ubrzati oporavak kose.

• Šta mogu da uradim da bi moja kosa manje opadala?

Nezahvalno je davati ovakve savete s obzirom na diverzitet uzroka opadanja kose jer neće svaki pristup svakome pomoći. Postoje situacije kada ne možemo puno, a opet postoje i one u kojim svojim ponašanjem možemo napraviti drastičnu razliku. Generalno rečeno, uravnotežena ishrana, kvalitetan menadžment stresa i prilagođena nega kose, svakako doprinose dobrom zdravlju kose.

• Da li postoji nešto što nikako ne treba da radim zbog kose koja opada? Uvek feniram kosu, koristim difuzer ili peglu za kosu i toga ne mogu da se odreknem. Kako da dodatno jačam kosu?

Kada smo u problemu zbog prekomernog opadanja kose, ako želimo da se stanje promeni, definitivno ne možemo da se ponašamo uobičajeno i da odbijamo da menjamo svoje navike. Treba početi od adekvatne nege kose i tretmana koji će pomoći da se opadanje zaustavi (poput Vichy Dercos Aminexil linije). Ishrana treba da nam je bogata proteinima, omega 3,6 i 9 masnim kiselinama, gvožđem, cinkom, vitaminima A, D, E, itd. Stilizovanje kose nije zabranjeno, ali bi trebalo da se odlučimo za što manje agresivan pristup uz minimalnu upotrebu preparata poput lakova za kosu, gelova, pene, i sl.

• Koliko je bitno koristiti dobar šampon i balzam?

Ovo je izuzetno važno. Iako deluje da odabir šampona ne treba da bude tema kojom se treba baviti predetaljno, istina je vrlo drugačija. Loš šampon nam može napraviti puno problema, ne samo na kosi već i na koži iz koje kosa raste, dakle na skalpu. Uvek je mudrije (i jeftinije) da se dobro informišemo i posavetujemo sa stručnjacima kada biramo šampon i balzam za sebe. Moj savet je da ovu vrstu nege potražite u apotekama gde se mogu pronaći proizvodi koji su najbolji spoj efikasnosti, kvaliteta i bezbednosti.

• Da li postoje neki domaći tretmani koje mogu da primenim protiv opadanja kose?

Tretmani postoje. O njima možete puno pronaći na internetu. Međutim, nisu mi poznate studije i dokazi koji bi pokazali njihovu delotvornost, a lična iskustva nemam pa se iz tog razloga ne bih izjašnjavala ni za ni protiv. Uvek sam za to da se oslonimo na nešto što za sobom ima validne dokaze o rezultatima, ali to ne mora obavezno da isključi pokušaje i sa nekim prirodnim tretmanima.

• Da li i kako ishrana utiče na kosu?

Ishrana veoma utiče na čitav ljudski organizam i njegove funkcije pa tako i na našu kosu. Odabir namirnica znatno može da doprinese i izgledu kose, ali i rešavanju problema poput opadanja. Neke detalje u vezi sa ovom temom sam već navela pa bih samo dodatno naglasila da prilagođavanje ishrane treba da bude deo tretmana opadanja kose jer tako možemo postići i brže i dugotrajnije rezultate.

• Kad mi više opada kosa, tačnije dovoljno je i da lošije izgleda, ja sam i psihički loše. Da li je to normalno?

Propratne psihičke tegobe zbog opadanja kose tj. njenog lošeg izgleda su vrlo učestale i očekivane. Suočavanje sa gubitkim kose može biti i najčešće jeste vrlo stresno iskustvo za oba pola, ali je posebno teško za žene. Kroz istoriju pa sve do današnjih dana, stav društva prema kosi lošeg izgleda i ćelavosti je generalno negativan i život sa ovakvim stanjem može biti vrlo težak s obzirom da se kosa percipira kao znak mladosti i dobrog zdravlja. Dobra stvar je što danas imamo mnogo više mogućnosti za rešavanje ovog problema i da su pozitivni rezultati ipak mogući. Međutim, tokom trajanja tretmana (koji zahteva vreme) dok su rezultati još neprimetni, dobro je potražiti podršku za prevazilaženje emocionalnih tegoba.

• Kako negovati kosu leti i na moru?

Baš kao što može da ošteti kožu, sunce može da ošteti i kosu, a kosi dodatno ne prijaju i slana ili hlorisana voda. Leti, a posebno kada smo na moru, bi trebalo da izmenimo uobičajeni režim nege kose. Kosu bi trebalo za početak osvežiti šišanjem krajeva koji su gotovo uvek suvi i oštećeni, treba da odaberemo intenzivno hranljive preparate za negu koji sadrže i UV filtere poput Vichy Dercos linije za suvu i oštećenu kosu. Uvek treba da je isperemo od slane vode i bilo bi dobro da ovaj period iskoristimo da je odmorimo od sušenja fenom, peglanja, i sl.

Objavljeno

go to top