OK

OK Cancel

Thank you

Close

Menopauza: koji su najčešći simptomi koji ukazuju na promene kože?

Kada nastupi menopauza, dolazi do raznih promena koje utiču na telo, um i kožu. To je početak novog životnog razdoblja i čak iako se čini neprijatnim, znanje o tome šta se događa može Vam pomoći da se lakše suočite i izađete jači.

Menopauza: koji su najčešći simptomi koji ukazuju na promene kože?

U ovom članku naš stručnjak Karolina Kopeć opisuje različite promene koje osećate i vidite na svojoj koži, poput gubitka elastičnosti i objašnjava zašto se te promene događaju. Možda nećete primetiti sve simptome, jer je menopauza vrlo individualna, ali pošto svaka žena mora proći kroz nju, tu smo da pomognemo. 

Različiti simptomi menopauze na Vašoj koži

Simptomi na koži razlikuju se u zavisnosti od stadijuma menopauze, ali jedno je sigurno: nedostatak hidratacije je uvek prisutan.

Menopauza je složen proces. Proces koji može uzrokovati znatne promene na Vašem telu, koži i kosi, i zato je važno da ste za njih spremni! Za početak, treba znati da smanjenje funkcije jajnika uzrokuje hormonski disbalans koji utiče na prirodne biološke procese kože. Zatim, obnavljanje ćelija koje se usporava, slabija regeneracija kože i lošija hidratacija, gubitak kolagena i elastičnosti vlakana dovode do frustrirajućih promena u kvalitetu kože. Frustrirajuće, ali ne i nepopravljivo!

Prvi simptomi povezani sa promenom nivoa hormona u telu obično su:
· Suvoća – možete primetiti da je koža hrapava, ponekad je prisutan svrab i ten je bez sjaja.
· Stanjivanje kože – vidljivije bore, posebno oko očiju i usana, rane sporije zarastaju.
· Osetljivost kože – koža je često nadražena, crvena, sa osećajem peckanja i morate više pažnje da posvetite nezi kože.
· Akne mogu da se pogoršaju ili se ponovo pojave usled nižeg nivoa ženskih hormona.
· Znakovi oštećenja od sunca poput smeđih fleka – verovatno ćete primetiti posledice prekomernog izlaganja suncu bez zaštite tokom proteklih godina.
· Opuštena koža – sa smanjenjem nivoa kolagena koža počinje da gubi čvrstinu.
· Lako nastaju modrice zbog progresivnog stanjivanja kože usled gubitka kolagena, glukozaminoglikana (GAG) i vode.
· Vidljivije dlake na licu i manje kose na vlasištu – primećujete neželjene dlačice iznad usana, uz vilicu i na bradi, dok se kosa proređuje, ponekad uz nastanak zalizaka.

Ključne činjenice koje treba upamtiti o simptomima menopauze na Vašoj koži

Promene u Vašem telu često utiču na kožu, pošto je ona najvidljiviji organ, ali i organ koji najlakše zarasta i koji najlakše štitimo pošto možemo da je tretiramo direktno i lokalno. Zato je odluka o nezi kože sada još važnija.

go to top