OK

OK Cancel

Thank you

Close

Menopauza i gubitak kolagena: Zašto koža postaje opuštena?

Ne izgledate više kao da imate 20 i nema ništa lošeg u tome, jer ste sada daleko bolje nego što ste bile sa 20: samosvesnije, više ste postigle, bolje se poznajete.

Menopauza i gubitak kolagena: Zašto koža postaje opuštena?

30% gubitka kolagena u prvih 5 godina menopauze

Ali da, koža se u menopauzi opušta. Ali pre nego što počnete da razmišljate o hirurškom zahvatu, postoji bezbroj manje invazivnih rešenja koja Vam mogu biti od pomoći.
Opuštenost kože tokom menopauze uzrokovana je brzim gubitkom kolagena u ovom periodu – čak 30% tokom prvih 5 godina i 2% narednih 20 godina. Da, dolazi teško razdoblje, ali na Vašem mestu, fokusirali bismo se na deo „narednih 20 godina“!

Ostale posledice smanjenja kolagena u koži

Atrofija je masivno smanjenje gustine kožnog tkiva. Sve što dovodi do ovog smanjenja može da promeni i komunikaciju i razmenu hranljivih materija između epidermisa i dermisa, što otežava Vašoj koži da zadrži svoja mehanička svojstva.

Kako se kolagen raspada, koža gubi čvrstinu, javljaju se podbradak i bore. Možete da primetite da dinamični osmeh i bore mrštenja postaju trajne, spušta se vrh nosa, područje oko očiju produbljuje i pore postaju šire.

Sve ove kliničke promene kod žena u menopauzi povezane su sa starenjem sva 3 sloja kože lica (epidermis, dermis i hipodermis). Atrofija, suvoća i masne naslage koje se opuštaju, glavni su znaci ovog ne baš zabavnog, ali apsolutno normalnog procesa.
Možete da primetite i progresivni raspad hijaluronske kiseline u dermisu, suvoću kože i hrapavost zahvaljujući smanjenoj proizvodnji sebuma, gubitku elastičnosti i smanjenoj sposobnosti zadržavanja vlage, što može da dovede do gubitka čvrstine.

Zato Vaše lice može da izgleda drugačije, pomalo umorno i to može da utiče na Vaše samopouzdanje. Hajde da to sprečimo ili barem usporimo na najbolji mogući način:
· prestankom pušenja i smanjenjem unosa alkohola
· odabirom pravilne dnevne nege primerene koži u predmenopauzi i postmenopauzi – redovna zaštita od sunca sa visokim SPF-om otporna na vodu.
· usvajanjem zdrave, ujednačene ishrane
· redovnim vežbanjem


Ključne činjenice koje treba upamtiti

Razlog opuštenosti kože u menopauzi uglavnom je vrlo brzi gubitak kolagena koji podstiče i druge promene. Dobra vest je da postoji mnoštvo stvari koje možete učiniti poput:
· usvajanja rutine nege kože koju možete da sprovodite svakodnevno ili
· uvođenja ujednačene ishrane

Najčitanije

Menopauza: Sve o Vašoj koži i hormonskim promenama

KOŽA I LEPOTA

Menopauza: Sve o Vašoj koži i hormonskim promenama

Misija našeg odeljenja naučnih komunikacija Laboratorija Vichy je da nastavimo istraživanje o menopauzi kako bismo uobličili svu našu istorijsku podlogu i unapredili znanja. Na taj način garantujemo da ćemo svakodnevno pratiti žene i omogućiti najbolje od nauke za njihovu budućnost.”

Pročitaj članak

Kako menopauza utiče na Vašu kožu? Gubitak čvrstine, suva koža

KOŽA I LEPOTA

Kako menopauza utiče na Vašu kožu? Gubitak čvrstine, suva koža

Kako menopauza menja Vašu kožu? Menopauza utiče na Vaše telo kada jajnici prestaju da proizvode hormone estrogen i progesteron. U predmenopauzi, tokom menopauze i u postmenopauzi žene primećuju promene u strukturi lica i sveukupnoj čvrstini kože. Za kratko vreme gornji sloj kože se stanjuje i postaje vidljivo više izboran.  Koža može da postane suvlja, osetljiva, sa povremenim svrabom, a mogu se pojaviti i menopauzalne akne. Predstavljamo Vam razloge zbog kojih se ubrzava starenje kože u menopauzi i načine kako da se uspori taj proces.

Pročitaj članak

go to top