OK

OK Cancel

Thank you

Close

Segment : ART_SEG_HUB_NEOVADIOL_1

Menopauza: Zašto je moja koža toliko osetljiva? Šta preduzeti?

  • favoris

Menopauza je težak period za celo telo. Promene se događaju vrlo brzo, pa čak i ako su neki Vaši organi dovoljno jaki da to prebrode i brzo se priviknu, Vaša koža to nije.

Menopauza: Zašto je moja koža toliko osetljiva? Šta preduzeti?

Nivoi nekih od njenih najjačih sastojaka počinju da opadaju i postaje teško nositi se sa spoljnim agresijama i naviknuti se na promene iznutra. Ukratko, Vaša koža se sa tim nosi najbolje što može, s obzirom na okolnosti, zato ne dižite još ruke od nje!

Glavni simptomi koje osećate u menopauzi i šta možete da preduzmete

Ovo već znate, ali nije naodmet ponoviti: Vašoj je koži potrebna obnova, hidratacija i smirivanje i to će i dobiti! Masne kiseline igraju važnu ulogu u fleksibilnosti kože. Otkriveno je da je nedostatak masnih kiselina primećen kod čestih kožnih poremećaja poput atopijskog dermatitisa, akni i psorijaze.

Tokom menopauze možemo posmatrati:
· promene pH nivoa kože,
· nedostatak lipida u epidermisu,
· raspad hijaluronske kiseline.
Dok se to događa, možete da primetite česte iritacije, osipe, suvoću i pogoršanje postojećih stanja poput rozacee ili ekcema.


Lipidi u koži su takođe ključni za održavanje pravilne funkcije barijere kože, koja s godinama gubi otpornost. 

Postoje kozmetički proizvodi sa ovim dragocenim sastojcima koji topikalnim nanošenjem mogu da povećaju nivo epidermalnih lipida. Da, to su dobre vesti koje ste čekali poslednjih nekoliko  redova!

Vašoj koži je potrebna obnova, hidratacija i smirivanje. 

Koža u menopauzi postaje suvlja, manje elastična i osetljivija na određene kozmetičke proizvode poput sapuna i deterdženata, što može da nadraži kožu, uzrokuje upalu i svrab. Žene mogu da osete i tzv. paresteziju – osećaj trnjenja, bockanja ili osećaj obamrlosti kože. Morate da znate da poremećaji spavanja povezani sa svrabom i naletima vrućine takođe mogu da utiču na hidrataciju i funkciju barijere kože, što dovodi do preosetljivosti. Briga o koži će Vam pomoći da brinete o spavanju, što je važno za Vašu kožu. Uviđate kakav je to zatvoren krug?

Ključne činjenice koje treba upamtiti o osetljivoj koži u menopauzi

Osetljivost Vaše kože neposredno je povezana sa:
· njenim  pH nivoom,
· epidermalnim lipidima
· i hijaluronskom kiselinom.
Čak i najmanja promena u Vašem telu utiče na ova 3 parametra i logično je da će onda veća stvoriti osećaj neprijatnosti.

Najčitanije

Menopauza: Sve o Vašoj koži i hormonskim promenama

KOŽA I LEPOTA

Menopauza: Sve o Vašoj koži i hormonskim promenama

Misija našeg odeljenja naučnih komunikacija Laboratorija Vichy je da nastavimo istraživanje o menopauzi kako bismo uobličili svu našu istorijsku podlogu i unapredili znanja. Na taj način garantujemo da ćemo svakodnevno pratiti žene i omogućiti najbolje od nauke za njihovu budućnost.”

Pročitaj članak

go to top