OK

OK Cancel

Thank you

Close

Menopauza: šta se događa sa nivoom kalcijuma i vitamina D kada napunite 50?

Sa godinama se nivo kalcijuma prirodno smanjuje, ali postoje načini da se očuva njegova postojanost ili da se unese u telo. Uzmite olovku i papir i zapišite.

Menopauza: šta se događa sa nivoom kalcijuma i vitamina D kada napunite 50?

Nedostatak kalcijuma ima jak uticaj na sveukupno zdravlje. Može delovati na raspoloženje i na pad energije. Postoji nekoliko stvari koje možete učiniti da podignete njegov nivo, pa zašto ih ne biste isprobali? :)

Nedostatak vitamina D: glavni uzrok smanjenja nivoa kalcijuma tokom menopauze

Nedostatak vitamina D utiče na smanjenje apsorpcije kalcijuma, naročito u našim kostima, što za posledicu ima prelome, ali pati i koža. Kalcijum je mali jon i nezamenljiv glasnik ćelijskog kapaciteta kože koji igra ključnu ulogu u ispravnoj komunikaciji između ćelija kože kako bi one funkcionisale u harmoniji. Neravnoteža nivoa kalcijuma u površinskom sloju kože menja njenu pH, koja se, kako žena stari, povećava sa 5 na 6. 

Sa ovom promenom koža postaje osetljivija, lakše nastaju osipi i iritacije. Ako već postoji neko stanje poput ekcema ili rozacee, ova neravnoteža će ga dodatno pogoršati. 

Polovina žena u menopauzi uzima kalcijum kao dodatak ishrani.
Ali, pored kalcijuma mora se uzimati i vitamin D: proverite njegov nivo u organizmu i nabavite kapi vitamina D!

Povećanje pH usled starenja je još jedna promena unutar površinskog sloja kože koja dodatno remeti funkciju barijere kože i čini je osetljivijom, sklonijom alergijama, infekcijama i smanjuje moć zarastanja.

Ključne činjenice koje treba zapamtiti:

・  Ono što se događa sa nivoom kalcijuma kada napunite 50 godina  posledica je nedostatka vitamina D koji sprečava pravilnu apsorpciju kalcijuma u telu.
・  Ovaj nedostatak vitamina D i pad nivoa kalcijuma sigurno će uzrokovati i ostale poremećaje, zato ga nadoknadite preparatima kalcijuma i vitamina D što je pre moguće.

go to top