OK

OK Cancel

Thank you

Close

Koje hormonske promene u menopauzi utiču na promene na mojoj koži?

Menopauza je jedan neverovatno komplikovan proces koji ne utiče samo na unutrašnjost tela, već i na kožu. Pošto je koža prozor u telo (na neki način), ona vrlo brzo može da pokaže znake neprijatnosti.

Koje hormonske promene u menopauzi utiču na promene na mojoj koži?

Videćete da puno znakova ima istu polaznu tačku.

Tokom menopauze Vaši hormoni prolaze kroz brojne promene

Gubitak estrogena može da utiče i na krvotok, pa hranljive materije i kiseonik ne dopiru do kože. Sa manje onoga što joj je potrebno da bude u dobroj formi, Vaša koža će biti tanja i suvlja.

Estrogen i progesteron daju koži sjaj, elastičnost i hidrataciju – jednostavno ih volimo. Sa opadanjem funkcije jajnika, pada i nivo ovih hormona – e to mrzimo.
Hormonski disbalans tokom menopauze uzrokuje raspad kolagenih i elastinskih vlakana što utiče na elastozu. Dolazi i do nedostatka vlage u koži i sporijeg zarastanja rana i to sve zahvaljujući UV zracima i činjenici da s vremena na vreme zaboravimo da se zaštitimo. 

Smanjen nivo estrogena, takođe, može da uzrokuje preraspodelu masnih zaliha, ali ne baš pametnu:
- gubitak potpornog masnog tkiva ispod kože lica, vrata, dlanova, prsiju i ruku uzrokuje opuštenost
- koncentracija masti oko trbuha i/ili na bedrima i zadnjici.

Da li je to sve?
Nažalost, ne… Tu i tamo možete da primetite i smeđe fleke i hiperpigmentaciju. 

Hranljive materije i kiseonik teško dopiru do kože

Pored toga, nadbubrežne žlezde i jajnici kod žena u postmenopauzi još uvek luče androgene. Ovi hormoni, u nedostatku estrogena, uzrokuju neke druge simptome poput produbljivanja glasa, pojave dlaka na licu, masne kože i akni. Polako, to ne znači da ćete postati muškarac, već da su hormoni nezgodna stvar i da određuju mnoge stvari i kod žena i kod muškaraca, pa može doći do zbrke što će Vam dati neke muške osobine, ali ne sve!

Ključne činjenice koje treba zapamtiti

Glavne promene koje utiču na Vašu kožu su nedostatak estrogena i otežan put hranljivih materija i kiseonika do kože. Vaša koža je organ i potreban joj je celi niz stvari da bi normalno funkcionisala. Zato svaka hormonska promena znatno utiče na kožu…

go to top