OK

OK Cancel

Thank you

Close

Kod kuće, na poslu, na putu do posla: ubacite sport u svakodnevni život i starite polako.

Pričali smo sa Valeri Orsoni (Valerie Orsoni), lifesyle stručnjakom, spisateljicom i osnivačicom fitness programa LeBootCamp, o tome kako određene promene u svakodnevnoj rutini mogu uticati na lepše starenje.

Kod kuće, na poslu, na putu do posla: ubacite sport u svakodnevni život i starite polako.

Kod kuće

Dan započnite što nežnijim buđenjem.
Probudite se 15 minuta ranije nego inače. Važno je da omogućite svom telu i umu, da se polako bude. Valeri preporučuje da se ne uspavljujete kojekakvim uređajima (ostavite ih u drugoj sobi) i da ne proveravate mobilni telefon čim se probudite. Umesto toga započnite dan istezanjem u trajanju od bar 10 minuta. Pozitivan stav je ključan u borbi protiv efekata oksidativnog stresa, pa Valeri preporučuje meditaciju ili razmišljanje o lepim stvarima u Vašem životu kako biste dan započeli u dobrom raspoloženju. Kroz 4-6 nedelja vežbe, ovo bi trebalo da postane Vaša prirodna rutina.

Na putu do posla


Za put do posla bez stresa, važno je biti svestan svog držanja i disanja kako biste na radno mesto stigli sa pozitivnim stavom. 

Kakvo god bilo vreme, ne zaboravite da nanesete kremu za zaštitu od sunca, posebno na ruke, i ponavljajte nanošenje svaka 2-3 sata. Ako se vozite do posla, važno je da prošetate pre nego što krenete na posao, a kada sednete u auto, dišite i držite ramena uspravno umesto da ste zgrbljeni nad volanom. Ukoliko koristite javni prevoz, pripazite na držanje: uspravno stajanje i udisanje, uvlačenje stomaka prema kičmi pomažu pri pravilnom disanju i održavanju zglobova u gipkom stanju.

Na poslu


Većinu vremena provodimo na poslu pa je važno uspostaviti rutinu sa dugoročnim dobrobitima za Vašu kožu kako bi sporije starila.
Umesto slanja mailova, odvojte vreme i popričajte uživo sa kolegama: efikasnije je, krećete se i taj susret će imati pozitivniji efekat. Smeh, čak i 15 minuta dnevno, podstiče stvaranje endorfina i daje Vašem srcu dovoljno vežbe kao da ste bili na trčanju, a nežno ajurvedsko disanje može pomoći u trenucima stresa. Prošetajte negde na ručak: izlazak na otvoreno po vitamin C odvlači Vas od nepromišljenog jela za Vašim radnim stolom. Odnos 80:20 ,,dobre" alkalne hrane (voće, povrće, integrane žitarice) i kisele hrane (crveno meso, slatkiši, alkohol) je takođe od ključne važnosti. Jednom nedeljno bavite se nečim fizički zahtevnim što zahteva i mentalnu spretnost poput golfa, plesa ili čak indoor letenja.

go to top